Ιωάννινα:Nikolai Gogol, «Το Παλτό» το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου στον Κατσικά

 


Το Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών, η Κοινότητα Κατσικάς, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κατσικά και το Politheatro| performing arts σε συνεργασία με την ΑΜΚΕ «ΑΒΓΟ» παρουσιάζουν την παράσταση «Το Παλτό» του Nikolai Gogol σε σκηνοθεσία και ερμηνεία Θοδωρή Γκόγκου, το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 21:00, στο Αμφιθέατρο Κατσικά. Πρόκειται για μια παράσταση βασισμένη στην ομώνυμη νουβέλα του Nikolai Gogol, ενός συγγραφέα που θεωρείται πατέρας του χρυσού αιώνα του ρώσικου πεζογραφικού ρεαλισμού.


Ένας υπαλληλάκος είναι ο ήρωας στο κορυφαίο διήγημα του Gogol, που δημοσιεύτηκε το 1842. Το δικό του όνειρο: δε λαχταράει μια γυναίκα αλλά ένα πανωφόρι. Σ’ αυτό έχουν συγκεντρωθεί όλες του οι επιθυμίες, όλη του η αντίληψη για σπουδαιότητα, κοινωνική επιβολή. Μένει μέρες και νύχτες νηστικός, στερείται το κάθε τι και μαζεύει καπίκι καπίκι την αξία του! Το παλτό θα τον κάνει καλύτερο, πιο σημαντικό στην κοινωνία. Όμως το ίδιο παλτό θα τον στοιχειώσει.


 


Ο Μπιελίνσκι αναλύει με λαμπρή διορατικότητα και ακράτητο ενθουσιασμό την τέχνη του Gogol, που «από το τίποτα φτιάχνει το παν»: «Τα διηγήματα του Gogol,τα χαρακτηρίζει η απλότητα του μύθου, το εθνικό τους χρώμα, η ακέρια τους αλήθεια της ζωής, η πρωτοτυπία τους και το κωμικό τους στοιχείο που τα εμψυχώνει, στοιχείο που πάντα νικάει το βαθύ αίσθημα της λύπης και απελπισίας. Όλες αυτές οι ιδιότητες έχουν μια κοινή πηγή: Ο Gogol είναι ποιητής, είναι ένας ποιητής της πραγματικής ζωής!».


Ο Gogol στάθηκε ο πατέρας της ρωσικής πεζογραφίας, σίγουρα «πρώτος αυτός αντίκρισε με τόλμη και ειλικρίνεια τη ρώσικη πραγματικότητα», σίγουρα λίγοι συγγραφείς έχουν για το λαό τους τόση σημασία όσο εκείνος για την αφυπνιζόμενη Ρωσία.


Ταυτότητα παράστασης:


 


Σκηνοθεσία – διασκευή: Θοδωρής Γκόγκος


Βοηθός Σκηνοθέτη: Σεμέλη Παπαοικονόμου


Φωτογραφίες: Χρήστος Γκλίβας


Σχεδιασμός αφίσας: Σεμέλη Παπαοικονόμου


Σκηνικά - σχεδιασμός φωτισμών: Θοδωρής Γκόγκος


Μουσική επιμέλεια: Σεμέλη Παπαοικονόμου


Οργάνωση και εκτέλεση παραγωγής: Σεμέλη Παπαοικονόμου


Ερμηνεύει: Θοδωρής Γκόγκος


 


Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]