"Οι καρδιακές παθήσεις το καλοκαίρι!"

 


Συνεπές στο ετήσιο ραντεβού του, το καλοκαίρι είναι και πάλι εδώ! Οι περισσότεροι το αγαπούμε και ανυπομονούμε γι’αυτό – ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τρόπους να προσέχουμε την υγεία μας, μέσα στον ζεστό καιρό του ελληνικού καλοκαιριού.

Η καρδιά επηρεάζεται από την ζέστη

Όταν ο καιρός είναι ζεστός ιδρώνουμε – είναι η διαδικασία με την οποία το σώμα μας εξισορροπεί τη θερμοκρασία του, ώστε αυτή να διατηρηθεί στα κανονικά της επίπεδα. Αυτό όμως για το σώμα μας σημαίνει απώλεια νερού και γι’αυτό σε κάποιες περιπτώσεις η πίεση του αίματός μας πέφτει, και αρχίζει ταχυπαλμία της καρδιάς. Αυτό για τους περισσότερους ανθρώπους δεν είναι πρόβλημα, αρκεί να ενυδατώνονται επαρκώς πίνοντας συχνά νερό ή αφεψήματα και χυμούς (κατά προτίμηση χωρίς ζάχαρη).

Όταν όμως έχουμε κάποιο πρόβλημα με την καρδιά μας, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι η πολλή ζέστη καταπονεί την καρδιά – καταπονεί επίσης και γενικότερα την κυκλοφορία του αίματος μέσα στο σώμα. Είναι λοιπόν σημαντικό να μην εκθέτουμε τον εαυτό μας σε θερμοκρασίες που μας φέρνουν δυσφορία, αλλά να διατηρούμε το σώμα μας δροσερό και να φροντίζουμε τον εαυτό μας.

 

Η ζέστη & οι παθήσεις της καρδιάς

Υπέρταση

Τις πολύ ζεστές ημέρες του χρόνου, η υψηλή θερμοκρασία είναι δυνατό να προκαλέσει πτώση της πίεσης, μέσω της αγγειοδιαστολής του δέρματος. 

Ας θυμόμαστε ότι η απώλεια νερού με την εφίδρωση, επηρεάζει το σώμα μας με πολλούς τρόπους – κάποιοι από αυτούς είναι ο μειωμένος όγκος αίματος, η υπόταση, και η ταχυπαλμία. Προκειμένου λοιπόν να αποφύγουμε την αφυδάτωση του οργανισμού, εξασφαλίζουμε την κατανάλωση επαρκούς ποσότητας νερού κατά τη διάρκεια άσκησης, ή οποιασδήποτε δραστηριότητας μας κάνει να ιδρώνουμε. Εξίσου σημαντικό είναι να μετράμε τακτικά την αρτηριακή μας πίεση. Η όποια προσαρμογή και ρύθμιση χρειαστεί στα φάρμακα που τυχόν λαμβάνουμε, αυτή θα πρέπει να γίνεται πάντοτε σε συνεννόηση με τον καρδιολόγο μας.

Στηθάγχη

Σε περίοδο μεγάλης ζέστης, τα επεισόδια στηθάγχης είναι πιθανό να κάνουν την εμφάνισή τους, ή να χειροτερέψουν, σε ανθρώπους που πάσχουν από στεφανιαία αρτηριακή νόσο.  Αυτό συμβαίνει γιατί ο ζεστός καιρός αυξάνει τον φόρτο εργασίας της καρδιάς, οπότε και την απαίτηση για οξυγόνο, ειδικά όταν είμαστε δραστήριοι. Η άμεση επίσκεψη στον καρδιολόγο ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ σε περίπτωση στηθάγχης.

Κολπική μαρμαρυγή

Εάν πάσχετε από κολπική μαρμαρυγή, καρδιακή αρρυθμία ή άτακτους παλμούς, ίσως να έχετε παρατηρήσει ότι η αλλαγή της εποχής επηρεάζει την κατάστασή σας. Παρότι φαίνεται ότι οι περισσότερες περιπτώσεις κολπικής μαρμαρυγής παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια του χειμώνα,  θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα προφύλαξης και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, για όσους ήδη πάσχουν από αυτή.

Για κάθε βαθμό θερμοκρασίας που ανεβαίνει στο σώμα σας, η καρδιά σας χτυπάει 10 φορές γρηγορότερα κάθε λεπτό. Η υπερβολική ζέστη κάνει την καρδιά σας να εργάζεται πιο σκληρά  ώστε να ρυθμίσει την λειτουργία της σε υψηλές θερμοκρασίες – αυτό μπορεί να προξενήσει κολπική μαρμαρυγή. Μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο για εγκεφαλικό και καρδιακή ανεπάρκεια. Η κύρια ανησυχία στην κολπική μαρμαρυγή είναι η αφυδάτωση. Η έλλειψη υγρών μπορεί να προκαλέσει αρρυθμίες. Έχοντας υπόψη σας ότι όταν διψάμε βρισκόμαστε ήδη σε αφυδάτωση, βεβαιωθείτε ότι παραμένετε επαρκώς ενυδατωμένοι καθημερινά! 

Καρδιακή ανεπάρκεια

Εάν πάσχετε από καρδιακή ανεπάρκεια – κατάσταση στην οποία ούτως ή άλλως η καρδιά δεν λειτουργεί όπως θα έπρεπε-, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διατηρείτε τη θερμοκρασία σας σταθερή και να μην εκτίθεστε στην υπερβολική ζέστη. 

Εάν ο γιατρός σας συμβούλεψε να μειώσετε την πρόσληψη υγρών, απευθυνθείτε στον καρδιολόγο σας, για να σας συστήσει τρόπους να διατηρείτε τη θερμοκρασία σας σε χαμηλά επίπεδα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Εάν λαμβάνετε ταμπλέτες νερού και αρχίσετε να ζαλίζεστε ή να αισθάνεστε ότι θα λιποθυμήσετε, οπωσδήποτε ενημερώστε τον γιατρό σας! Σε αυτή την περίπτωση η δόση που παίρνετε θα πρέπει να μειωθεί, ή ακόμα και να σταματήσει για λίγο, μέχρι να αισθανθείτε και πάλι καλά.

 

Εξάντληση από τη ζέστη & θερμοπληξία

Η υπερβολική απώλεια νερού από το σώμα σας, προκαλεί την αύξηση της εσωτερικής σας θερμοκρασίας – αυτό θα μπορούσε να απειλήσει τη ζωή σας, εάν δεν αντιμετωπιστεί. Μερικά από τα συμπτώματα εξάντλησης λόγω ζέστης και θερμοπληξίας είναι πονοκέφαλος, εφίδρωση, κρύο & υγρό δέρμα, ζαλάδα, λιποθυμία, μυϊκές κράμπες, εξάνθημα από τη ζέστη, πρήξιμο στους αστραγάλους, κοφτή/γρήγορη αναπνοή, ναυτία και έμετος, σύγχυση και κρίσεις.  Στην υποψία ότι εσείς ή κάποιος άλλος έπαθε θερμοπληξία, η ιατρική φροντίδα είναι απαραίτητη και επείγουσα!

 

Ιατρικός έλεγχος

Εάν πάσχετε από καρδιαγγειακή νόσο ή υπέρταση, επιβάλλεται η επίσκεψή σας στον καρδιολόγο σε τακτά χρονικά διαστήματα. Αυτό γιατί ο έλεγχος της υγείας σας θα πρέπει να γίνεται με συνέπεια και χωρίς εξαιρέσεις, όπως και η ρύθμιση της δόσης για τα φάρμακά σας -εάν παίρνετε – ιδίως σε χώρες που εποχιακά η θερμοκρασία ανεβαίνει σε πολύ υψηλά επίπεδα, όπως στην Ελλάδα (καύσωνες).

Επίσης, εάν είσαστε άνω των 50 ετών ή είσαστε υπέρβαρος, καλό θα ήταν να λαμβάνετε ιδιαίτερες προφυλάξεις σε περιόδους ζέστης.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι απαραίτητες οι παρακάτω εξετάσεις:

  • Συγκεκριμένες εξετάσεις αίματος
  • Ηλεκτροκαρδιογράφημα
  • Υπέρηχος (triplex) καρδίας
  • Triplex Καρωτίδων
  • Holter Ρυθμού
  • Holter Πίεσης
  • Τεστ Κόπωσης

 

Τρόποι διατήρησης της θερμοκρασία του σώματος και αποτροπής της θερμοπληξίας

  • Διατηρηθείτε ενυδατωμένοι πίνοντας άφθονο νερό ή άλλο ρόφημα που δεν περιέχει ζάχαρη (σε περίπτωση που σας έχει συστηθεί για λόγους υγείας να περιορίσετε τα υγρά, μιλήστε οπωσδήποτε με τον καρδιολόγο σας).  
  • Αποφύγετε την κατανάλωση ποτών που περιέχουν αλκοόλ ή/και καφεΐνη. Και τα δύο προκαλούν μεγαλύτερη απώλεια υγρών από το σώμα.
  • Τρώτε μικρότερα & συχνά γεύματα – προτιμήστε σαλάτες και φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα νερού.
  • Διατηρείστε τον χώρο του σπιτιού σας δροσερό, όταν παραμένετε μέσα σε αυτό.
  • Φοράτε ελαφριά βαμβακερά ρούχα που είναι χαλαρά και δεν σας στενεύουν.
  • Αποφύγετε την έκθεση στη ζέστη και στον ήλιο από τις 12 το μεσημέρι έως τις 5 το απόγευμα, δηλαδή το θερμότερο διάστημα της ημέρας.
  • Εάν πρέπει οπωσδήποτε να βγείτε στη ζέστη, τότε: περπατείστε στη σκιά – φορέστε οπωσδήποτε καπέλο – χρησιμοποιείστε αντηλιακό 20 λεπτά προτού βγείτε από το σπίτι.
  • Αποφύγετε την σωματική καταπόνηση και προσπάθεια, κατά τη διάρκεια των θερμών ωρών της ημέρας.

  doctoranytime.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]