Έκτακτη ενημέρωση για τις πυρκαγιές

 '


Εκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη των σημερινών πυρκαγιών από το Συντονιστικό Κέντρο Πυροσβεστικής

Έκτακτη ενημέρωση σχετικά με την εξέλιξη των πυρκαγιών που εκδηλώθηκαν κατά τη σημερινή ημέρα πραγματοποίησαν στις 9 το βράδυ ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, από κοινού με τον εκπρόσωπο του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιπύραρχο Βασίλη Βαθρακογιάννη, από το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι. 

 Ακολουθεί το κείμενο της ενημέρωσης:

 Μ.ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ: Σήμερα είναι ακόμα μία δύσκολη μέρα. Έχουμε ακραίο καύσωνα και πολλά μέτωπα πυρκαγιών σε όλη τη χώρα. Κάποιες από τις πυρκαγιές ήδη αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να δίνει υπεράνθρωπη μάχη, όπως βεβαίως και η Αστυνομία, οι εθελοντές, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δεν θα σταθώ σε λεπτομέρειες, θα παρουσιάσει όλη την κατάσταση ο κ. Χαρδαλιάς σε λίγο. 
Θέλω μόνο να τονίσω ότι αυτές οι πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες δεν μας βρίσκουν απροετοίμαστους. 
Τα σχέδιά μας είναι προσαρμοσμένα στις δύσκολες συνθήκες που φέρνει η κλιματική αλλαγή και οι υπηρεσίες κάθε μέρα λειτουργούν υποδειγματικά.
 Θα αναφερθώ μόνο σε μια πτυχή, στις εκκενώσεις των οικισμών, που γίνονται συντονισμένα και με τρόπο οργανωμένο και υποδειγματικό. Ήταν και είναι πρωταρχικός μας στόχος η προστασία της ανθρώπινης ζωής. 
Οι υπηρεσίες τους κράτους είναι παρούσες από την πρώτη στιγμή σε κάθε συμβάν για να προστατέψουν τους πολίτες και θα συνεχίσουν να το κάνουν με αίσθημα ευθύνης και ταυτόχρονα αυταπάρνηση. Ήμουν στο μέτωπο της φωτιάς από την αρχή.
 Είδα τις προσπάθειες που έκαναν όλοι και ειλικρινά δεν έχω παρά μόνο λόγια θαυμασμού για όλους. 

 Ν.ΧΑΡΔΑΛΙΑΣ: Όπως σημείωσε και ο υπουργός μας, μια πολύ δύσκολη μέρα σήμερα για όλη τη χώρα, με πολλές και ιδιαίτερα δύσκολες στην αντιμετώπισή τους πυρκαγιές εξαιτίας των ακραίων καιρικών συνθηκών. 
 Συγκεκριμένα, μετράμε 81 δασικές πυρκαγιές στην Επικράτεια το τελευταίο 24ωρο. 
 Η σημαντικότερη πυρκαγιά που μας απασχόλησε σήμερα ήταν αυτή που εκδηλώθηκε στις 13:25 στους πρόποδες της Πάρνηθας στην περιοχή της Άνω Βαρυμπόμπης σε δασική έκταση. Η κινητοποίηση και η επέμβαση ήταν άμεση, δεδομένου ότι στην ευρύτερη περιοχή υπήρχαν ήδη σε διασπορά δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος, όπως προβλέπεται, γιατί στην Αττική σήμερα έχουμε πολύ υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς, όπως άλλωστε θα έχουμε και αύριο. 
 Στην περιοχή της πυρκαγιάς, σήμερα, επικράτησαν συνθήκες με μέγιστη θερμοκρασία τους 45οC και η σχετική υγρασία του αέρα μετρήθηκε κάτω από το 10%.
 Οι ακραίες αυτές συνθήκες είναι αποτέλεσμα του ισχυρού κύματος καύσωνα, ο οποίος εδώ και μια εβδομάδα περίπου επηρεάζει τη χώρα μας. 
Κατά την εξέλιξη της πυρκαγιάς τις μεσημεριανές ώρες, ο άνεμος εμφάνιζε ριπές που έφταναν τα 6 bf. Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών κηλιδώσεων, με τεράστια θερμικά φορτία, σε περιοχή με συμπαγές δάσος και η πυρκαγιά αυτή δημιουργώντας το δικό της μικροκλίμα, έλαβε επικίνδυνες διαστάσεις. 
 Αυτή τη στιγμή επιχειρούν 520 πυροσβέστες, με 17 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 150 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, 9 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 3 μας τα διέθεσε ο Στρατός και 2 από αυτά χρησιμοποιήθηκαν για εναέριο συντονισμό, καθώς επίσης και 7 αεροσκάφη. 
Το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ βρίσκεται στη γέφυρα της Βαρυμπόμπης για τον συντονισμό των δυνάμεων. Ενεργοποιήθηκε άμεσα το μεσημέρι το σχέδιο Δευκαλίων και ο Στρατός εκτός από εναέρια μέσα, μας διέθεσε ειδικά πεζοπόρα τμήματα και μηχανήματα έργου, που βρίσκονται ήδη στο σημείο, ενώ πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες, αλλά και υδροφόρες και μηχανήματα έργου που έχει διαθέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκονται στο μέτωπο της πυρκαγιάς.
 Μέχρι στιγμής, έχουμε επέμβει σε τουλάχιστον 315 περιπτώσεις για συνδρομή στην απομάκρυνση και στον απεγκλωβισμό ατόμων, ενώ ισχυρές είναι και οι αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή, κυρίως για τη διασφάλιση της προσπέλασης των οχημάτων από τις οδούς των οικισμών που προαναφέρθηκαν. Συγκεκριμένα, συνδράμουν 305 αστυνομικοί, με 80 οχήματα, με δυνάμεις της Άμεσης Δράσης, της ομάδας Δίας, της Τροχαίας και της Ασφάλειας, καθώς και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας, όπως και τρεις διμοιρίες ΜΑΤ, μαζί με ανώτατους αξιωματικούς από τη Δυτική και Βόρεια Αττική. Τις αστυνομικές δυνάμεις στην περιοχή συντονίζει ο Υποστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας, κ. Παπαδόπουλος. 
 Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης συντονίζει τις πυροσβεστικές δυνάμεις. Κλιμάκιο της ΔΑΕΕ έχει ενεργοποιηθεί στην περιοχή και διερευνά τα αίτια των πυρκαγιών. Για την ενημέρωση των κατοίκων εστάλησαν 5 SMS από το 112 και ένα ακόμη πριν λίγο. Αυτή τη στιγμή, αντιμετωπίζουμε 3 κύρια μέτωπα, στη Βαρυμπόμπη, στις Αδάμες και στους Θρακομακεδόνες. 
 Από την πρώτη στιγμή στο πεδίο βρέθηκε ο Υπουργός κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Επίσης, στο πεδίο βρίσκεται και παραμένει ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κ. Βασίλης Παπαγεωργίου. Είναι μια επικίνδυνη πυρκαγιά που εξελίσσεται κάτω από ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες και την ίδια χρονική στιγμή οι Πυροσβεστικές δυνάμεις στην ίδια περιοχή αντιμετώπιζαν και άλλες 2 πυρκαγιές υπαίθρου επί της Λεωφόρου Καραμανλή και Νίκης και επίσης επί της Λεωφόρου Καραμανλή και Χατζηπέτρου.
 Τέθηκαν εκτός λειτουργίας σημαντικά κυκλώματα που τροφοδοτούν την Αττική, με αποτέλεσμα να παρουσιαστεί διαταραχή τάσης. 
Ο ΑΔΜΗΕ, σε συνεχή επικοινωνία και συντονισμό με τη ΓΓΠΠ, απέτρεψε περαιτέρω προβλήματα και η βλάβη αποκαταστάθηκε. Να σημειωθεί ότι σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Υπουργό κυρία Λίνα Μενδώνη έχουμε λάβει ιδιαίτερη μέριμνα για την προληπτική μεταφορά και απομάκρυνση έργων μεγάλης αξίας από το πρώην Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου.
 Εκτός όμως από τη μεγάλη πυρκαγιά στην Αττική, αντιμετωπίσαμε ταυτόχρονα σημαντικές πυρκαγιές και σε άλλες περιοχές της χώρας. 
Αυτή τη στιγμή, 40 ενεργά μέτωπα είναι ανοιχτά, με κυριότερα τα εξής: Στις 13:23 εκδηλώθηκε δασική πυρκαγιά στην περιοχή Καστανιά της Ανατολικής Μάνης. Η πυρκαγιά πήρε διαστάσεις και ο επικεφαλής των Πυροσβεστικών δυνάμεων εισηγήθηκε την απομάκρυνση των κατοίκων από τους οικισμούς Καστανιά, Σελλεγούδι, Άγιος Νικόλαος, Κόκκινα Λουριά.
 Είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 55 πυροσβέστες, με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 21 οχήματα και μέχρι πριν λίγο επιχειρούσαν 1 ελικόπτερο και 2 αεροσκάφη. Στις 14:50 είχαμε νέα πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Ασκληπιείο στην Κω. 
Επιχειρούσαν και επιχειρούν αυτή τη στιγμή 22 πυροσβέστες, με 11 οχήματα και 1 ελικόπτερο. Εισηγηθήκαμε την προληπτική απομάκρυνση των κατοίκων του οικισμού Ασκληπιείο. Στις 15:40 εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε δασική έκταση στο Βασιλίτσι Μεσσηνίας. 

Και αυτή η πυρκαγιά πήρε γρήγορα διαστάσεις. Με μήνυμα που απέστειλε το 112 ζητήθηκε η εκκένωση των οικισμών Λιβαδάκια, Άγιος Γεώργιος, Βασιλίτσα και Μεμί. 

Επιχειρούν 74 πυροσβέστες, με 22 οχήματα και μέχρι πριν λίγο με το τελευταίο φως επιχειρούσαν 2 ελικόπτερα και 4 αεροσκάφη. Στις 17:11 εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε δασική έκταση στην περιοχή Μυρτιά στην Εύβοια. Μέσω 112 εστάλησαν 2 SMS, το 1ο στις 18:00 για εκκένωση στις περιοχές Καλαμούδι και Ρετσινόλακκος και το 2ο στις 19:55 για εκκένωση στις περιοχές Σηπιάδα και Ρετσινόλακκος, προς ασφαλή κατεύθυνση.
 Αυτή τη στιγμή η πυρκαγιά εξελίσσεται μεταξύ των οικισμών, Χρόνια και Λίμνης και επιχειρούν 95 πυροσβέστες, 4 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 35 οχήματα και μέχρι πριν λίγο 2 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο. Αγαπητοί μου συμπολίτες, Οι ώρες είναι κρίσιμες και οι συνθήκες που αντιμετωπίζουμε όλοι μας είναι εξαιρετικά επικίνδυνες.

 Η χώρα μας βιώνει ένα ακραίο καιρικό φαινόμενο τις τελευταίες ημέρες, έναν από τους χειρότερους καύσωνες των τελευταίων 40 ετών, που δυστυχώς ήδη ζούμε τις επώδυνες συνέπειές του. Συνεχίζουμε να δίνουμε ώρα με την ώρα τη μάχη με πρωταρχικό μας μέλημα, με απόλυτη προτεραιότητά μας, να σώσουμε κάθε ανθρώπινη ζωή. Πάντα προσπαθούμε να διαφυλάξουμε και τις περιουσίες των συμπολιτών μας. Πάντα το μυαλό μας είναι στο φυσικό μας περιβάλλον. 

Μπροστά όμως στον κίνδυνο, η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω και πέρα από οτιδήποτε άλλο. Όλες μας οι δυνάμεις δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό με αυταπάρνηση, με πραγματική αυτοθυσία σε όλα τα μέτωπα των πυρκαγιών, και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε όλη τη νύχτα. 
 Όσοι κάτοικοι των πυρόπληκτων γειτονιών της Αττικής δεν μπορούν να επιστρέψουν στις οικίες τους, απόψε μπορούν να καλούν στο τηλεφωνικό κέντρο του ΕΟΔΥ, στο 1135 όπου θα τους καθοδηγήσουν για τα ξενοδοχεία που μπορούν να τους φιλοξενήσουν με έξοδα του κράτους και για απόψε και όσο χρειαστεί μέχρι να αποκατασταθεί η πρόσβαση στις οικίες τους.
 Έχουμε ήδη εξασφαλίσει δεκάδες δωμάτια σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο. Κλείνοντας, θα πρέπει να τονίσουμε ότι επειδή το φαινόμενο του καύσωνα θα συνεχιστεί αμείωτα και τις αμέσως προσεχείς ημέρες, απευθύνουμε έκκληση -παράκληση σε όλους: Να αποφύγουμε οποιαδήποτε δραστηριότητα, οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς, ιδίως κατά τις επόμενες ημέρες. 
Καλούμε τους συμπολίτες μας σε πλήρη επαγρύπνηση και συναγερμό! Σε διαρκή κινητοποίηση σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χωριό, σε κάθε πόλη. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]