Mαγική η λήξη του 39ου Χορωδιακού Φεστιβάλ Πρέβεζας στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Νικόπολης

 


Με μια λαμπερή Βραδιά έκλεισε το 39ο «ειδικό» όπως το χαρακτήρισε ο πρόεδρος της  Χορωδίας “Αρμονία” κος Αντωνίου, λόγω των ειδικών συνθηκών Χορωδιακό Φεστιβάλ, με ιδιαίτερες  συμμετοχές λίγων στον αριθμό χορωδιακών σχημάτων, ωστόσο ικανών να γεμίσουν με νότες και μουσική το Ρωμαϊκό Ωδείο της Νικόπολης. Οι χορωδίες κατάφεραν με  τις άψογες χορωδιακές εκτελέσεις και τις  υποδειγματικές μονωδίες να ενθουσιάσουν, αποσπώντας το απλόχερο χειροκρότημα  του κοινού που πλημμύρισε το χώρο τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας.

Η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Πρέβεζας  κα  Αθηνά Κωνσταντάκη στο σύντομο χαιρετισμό της ευχαρίστησε εκ μέρους του Δήμαρχου Πρέβεζας Νίκου Γεωργάκου τόσο το κοινό όσο και τους συμμετέχοντες και δήλωσε μεταξύ άλλων πως είναι ιδιαίτερα συγκινημένη που η τελετή λήξης γίνεται στον χώρο του Ρωμαϊκού Ωδείου της Νικόπολης, ο οποίος ταιριάζει ιδανικά στο Χορωδιακό Φεστιβάλ και έχει ταυτιστεί με αυτό προσθέτοντας πως η βραδιά ανήκει στα παιδιά και στους συμμετέχοντες και μπορούμε να πούμε όλοι μαζί τους ότι ” Είμαστε ακόμη εδώ...κι αυτό το καλοκαίρι”.

Στο Ρωμαϊκό Ωδείο τη βραδιά άνοιξε η παιδική χορωδία της Αρμονίας η οποία ερμήνευσε δύο έργα Ελλήνων δημιουργών υπό την διεύθυνση της Μαέστρου κας Ανέλια Στεφάνοβα και με τη Δήμητρα Αποστολίδη να συνοδεύει στο πιάνο. Ακολούθησε η Χορωδία “Φιλομήλα” του Μουσικού & Καλλιτεχνικού Συλλόγου Ευόσμου Θεσσαλονίκης υπό τη διεύθυνση της Μαέστρου Άννας Μαρίας Κότσυφα που απέδωσε  πέντε έργα Ελλήνων δημιουργών. Συνεχίζοντας την μαγική βραδιά η Μικτή Χορωδία “Αρμονία” Πρέβεζας εισέπραξε το χειροκρότημα του κοινού ερμηνεύοντας τέσσερα έργα  Ελλήνων δημιουργών υπό την διεύθυνση της Μαέστρου Ανέλιας Στεφάνοβα, ενώ στο πιάνο συνόδευσε η Δήμητρα Αποστολίδη.

Η χορωδία του Πανεπιστημίου της Ιατρικής του Lodz από την Πολωνία, με μαέστρους τις  Αnna Domanska και Justyna Przytulska, και συνοδεία πιάνου από τον Jakub Czech  παρουσίασε τέσσερα έργα ξένων δημιουργών κι ενθουσίασε το κοινό.


Την σκυτάλη στη σκηνή πήρε κλείνοντας την φαντασμαγορική βραδιά η χορωδία δωματίου της Πολιτείας του Portland υπό διεύθυνση του διάσημου Μαέστρου Ethan Sperry με τέσσερις καταπληκτικές ερμηνείες έργων ξένων δημιουργών, που ενθουσίασαν το κοινό και απέσπασαν το παρατεταμένο χειροκρότημά του. Ο κος Σπέρρυ ευχαρίστησε το κόσμο της Πρέβεζας για την τεράστια πράξη θάρρους, τη διοργάνωση του Φεστιβάλ, γιατί, όπως είπε άλλαξε τη ζωή τους για πάντα η δυνατότητα που τους δόθηκε να τραγουδήσουν και να χορέψουν ξανά, ιδιαίτερα σε αυτόν τον ιστορικό χώρο.

Το 39ο χορωδιακό φεστιβάλ οργανώθηκε από την Χορωδία Πρέβεζας «Αρμονία», με συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Ηπείρου – Περιφερειακή Ενότητα Πρέβεζας και το Δήμο Πρέβεζας. Τελέστηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, την αρωγή της Ιερά Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης και της Εφορίας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας και ολοκληρώθηκε με τέσσερις συνολικά εκδηλώσεις και κονσέρτα των χορωδιακών σχημάτων στην πόλη μας που ξεκίνησαν την Τετάρτη 7 Ιουνίου στον ιερό ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, συνεχίστηκαν την Πέμπτη στο Δημοτικό Κηποθέατρο «Γιάννης Ρίτσος»  και την Παρασκευή 9 Ιουλίου στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 10 Ιουλίου στο Ρωμαϊκό Ωδείο της Νικόπολης. 


Ο κος Αντωνίου πρόεδρος της χορωδίας «Αρμονία» κηρύσσοντας την λήξη του φετινού 39ου χορωδιακού δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «φέτος βάλαμε ένα στοίχημα και το κερδίσαμε.Το φετινό φεστιβάλ θα μείνει στην ιστορία ως  «ειδικό» λόγω των ειδικών συνθηκών, ένα Φεστιβάλ χωρίς πλήθος χορωδιών, χωρίς διαγωνισμό, χωρίς εθελοντές που είναι  τα παιδιά μας, το μέλλον μας, όμως ένα Φεστιβάλ  που τόλμησε και έκανε το πρώτο βήμα». Στη συνέχεια ο κος Αντωνίου έδωσε ραντεβού για το επόμενο, το 40ο χορωδιακό φεστιβάλ, με την ελπίδα πως θα γίνει όπως το έχουμε συνηθίσει γιατί  όπως είπε χαρακτηριστικά “κανένας ιός δεν μπορεί να γονατίσει την ανθρώπινη θέληση και τον πολιτισμό”.Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων  ο αντιδήμαρχος οικονομικών Δήμου Πρέβεζας Γιάννης Δαρδαμάνης, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Πρέβεζας Αθηνά Κωνσταντάκη, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Πρέβεζας κος Καραμανίδης, και ο επικεφαλής του Δημοτικού Συνδυασμού ”Ανάπτυξη Τώρα” Γιώργος Νίτσας. Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκαναν η Ιωάννα Κώτση και ο Πάνος Γαλάνης. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η χορωδία Voci Contra Tempo από τη Θεσσαλονίκη αποτέλεσε και την εργαστηριακή χορωδία του 4ου σεμιναρίου για διευθυντές χορωδίας που διοργάνωσε η χορωδία Αρμονία Πρέβεζας  στα πλαίσια του 39ου Φεστιβάλ και στο οποίο συμμετείχαν μαέστροι από όλο τον κόσμο με την καθοδήγηση των καταξιωμένων και με διεθνή ακτινοβολία μαέστρων Ambroz Copi από την Σλοβενία και Σοφίας Γιολδάση από την Ελλάδα.

Δημ.Ραδιοφωνία Πρέβεζας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]