ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

H ΛΑ.ΣΥ Δήμου Ιωαννιτών για τη Βελλά

 


Με αφορμή την επικείμενη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για την έκδοση ψηφίσματος σχετικά με τη Σχολή Βελλάς η άποψή μας είναι ότι αναγνωρίζουμε τον ιστορικό ρόλο της σχολής, την περίοδο λειτουργίας της ως Εκκλησιαστικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας, τόσο ως προς τα θετικά όσο και προς τα αρνητικά της χαρακτηριστικά. Με την ίδρυση της σχολής, η αστική τάξη και η Εκκλησία επιχείρησε να δημιουργήσει μια σχολή δασκάλων που οι απόφοιτοί της θα καλλιεργούσαν στους μαθητές τον μεγαλοϊδεατισμό,  τα ιδεώδη του εθνικισμού και επεκτατισμού σε βάρος γειτονικών χωρών. Θα αξιοποιούνταν ως προπαγανδιστές στη μειονότητα της γειτονικής Αλβανίας την περίοδο της σοσιαλιστικής οικοδόμησης με σκοπό τη δημιουργία συνθηκών που θα διευκόλυναν τα επεκτατικά σχέδια της αστικής τάξης.

Οι συνθήκες διαβίωσης των σπουδαστών και λειτουργίας της σχολής έφεραν  τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα, (σε σχέση με τις προσδοκίες των ιδρυτών) καθώς στη σχολή δημιουργήθηκε ένα ισχυρό ρεύμα προοδευτικών σπουδαστών και στη συνέχεια προοδευτικών εκπαιδευτικών-αποφοίτων. Μεταξύ αυτών πολλοί κομμουνιστές δάσκαλοι, μέλη και στελέχη του ΚΚΕ με πλούσια πολιτικοσυνδικαλιστική δράση.

Μετά το κλείσιμο των Παιδαγωγικών Ακαδημιών,  η Εκκλησία αξιοποίησε τη Σχολή  Βελλάς για την εκπαίδευση των Ανώτερων και Ανώτατων στελεχών της, με τη χρηματοδότηση της λειτουργίας από το κράτος.

Με βάση τον χαρακτήρα του συνόλου των Εκκλησιαστικών Σχολών πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να έχουμε άποψη για το πώς η Εκκλησία επιλέγει να εκπαιδεύσει τα στελέχη της. 

Ωστόσο θέση μας είναι ότι δεν πρέπει  να υπάρχουν Εκκλησιαστικά Σχολεία-Σχολές οποιασδήποτε βαθμίδας, όπως ακριβώς δεν πρέπει να υπάρχουν και ιδιωτικά σχολεία. Πολύ περισσότερο, δεν μπορεί να υπάρχουν ιδιωτικές επαγγελματικές σχολές σαν αυτή που θέλει να δημιουργήσει η Μητρόπολη Ιωαννίνων. 

Η Εκπαίδευση των παιδιών και των νέων πρέπει να είναι Ενιαία-Δημόσια-Δωρεάν, αποκλειστικά παρεχόμενη από το κράτος. Η Εκκλησία έχει κάθε δικαίωμα να  εκπαιδεύει τα ιερατικά στελέχη της, με δική της ευθύνη και χρηματοδότηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]