ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Freedom Pass: Πώς θα πάρουν οι νέοι 18-25 ετών την κάρτα των 150 ευρώ μετά το εμβόλιο

 


Τροπολογία πέντε άρθρων κατατέθηκε στη Βουλή από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, με διατάξεις που αποσκοπούν στην εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας επιχειρήσεων ή άλλων χώρων συνάθροισης, παράλληλα με την εφαρμογή των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης, για όσο διάστημα συνεχιστεί η πανδημία.


Έτσι, η τροπολογία ρυθμίζει ζητήματα σχετικά με τη χρήση του Ψηφιακού Πιστοποιητικού Covid-19 που βεβαιώνει τον εμβολιασμό του χρήστη του, θεσπίζει την καταβολή του voucher των 150 ευρώ ("freedom pass") σε κάθε νέο 18 έως 25 ετών που θα ολοκληρώσει την πρώτη δόση του εμβολιασμού του (ή σε περίπτωση μονοδοσικού εμβολίου, τη μόνη δόση) και ορίζεται πως το ποσό αυτό θα μπορεί να δαπανηθεί μονάχα για την πραγματοποίηση αγορών ή λήψη υπηρεσιών από τουριστικές, πολιτιστικές ή μεταφορικές επιχειρήσεις.


Η τροπολογία περιλαμβάνει ακόμα άρθρα για την ψηφιακή έκδοση απαραίτητων ιατρικών βεβαιώσεων (π.χ. για χρήση σε κολυμβητήριο, γυμναστήριο κ.ο.κ.) αλλά και την εφαρμογή "myHealth" για τη διαχείριση και παρακολούθηση των συνταγών και των άυλων παραπεμπτικών των πολιτών.Τέλος, στην τροπολογία περιλαμβάνεται διάταξη για την παράταση της χρήσης του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης.

Η συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση, εντάσσεται στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης για την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος.


Από τις 20 Ιουλίου και μετά θα μπορούν οι νέοι ηλικίας 18 έως 25 ετών που έχουν κάνει έστω την 1η δόση του εμβολίου για το κορονοϊού να λάβουν το Freedom Pass, την προπληρωμένη κάρτα των 150 ευρώ μέσω της οποίας θα απολαμβάνουν ειδικά προνόμια.


Το voucher είναι μία άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα, η οποία θα αποθηκεύεται σε smartphones, είτε σε λειτουργικό iOS, είτε σε Android, και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε POS για ανέπαφες συναλλαγές, αλλά και σε ηλεκτρονικά καταστήματα.


Το voucher θα είναι διαθέσιμο σε γεννηθέντες 1996-2003 που έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση εντός του 2021. Η απόκτησή της είναι απλή, καθώς θα είναι διαθέσιμη μέσω ειδικής πλατφόρμας του gov.gr και ο ενδιαφερόμενος, μία ημέρα μετά την αίτησή του, θα λαμβάνει όλες τις σχετικές οδηγίες είτε μέσω sms είτε μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος.


Αναλυτικά, οι νέοι μπορούν να την αποκτήσουν μέσω ειδικής πλατφόρμας του gov.gr και αφού ο ενδιαφερόμενος κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου. Η διαδικασία ολοκληρώνεται μία ημέρα μετά την αίτηση και ο ενδιαφερόμενος λαμβάνει όλες τις σχετικές οδηγίες μέσω email και SMS


Πώς θα γίνονται οι συναλλαγές – Τι πρέπει να ξέρετε

Σχετικά η πρόσκληση της ΚτΠ (Κοινωνίας της Πληροφορίας) απευθύνεται σε αδειοδοτημένους παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών.


Σημειώνεται δε, ότι ο πάροχος δεν θα συνάπτει πελατειακή σχέση με έκαστο δικαιούχο, αλλά θα εκδίδει και διανέμει, αποκλειστικά με ψηφιακά μέσα, την άυλη ψηφιακή χρεωστική κάρτα. Το ανωτέρω ποσό των 150 ευρώ δεν θα μπορεί να μεταφερθεί σε άλλο λογαριασμό ή να γίνει ανάληψη αυτού, και επίσης δεν θα μπορεί στην κάρτα να πιστωθεί άλλο χρηματικό ποσό. Με την ολοκλήρωση της πρωτοβουλίας, στις 31/12/2021, το σύνολο των διανεμηθεισών καρτών θα καταργηθούν και ο πάροχος θα επιστρέψει στον φορέα του έργου τυχόν αδιάθετα ποσά.


Η άυλη ψηφιακή κάρτα θα διανέμεται εντός μίας εργάσιμης ημέρας από την παραλαβή του αρχείου με τους επιβεβαιωμένους δικαιούχους, όπως θα αποστέλλονται από τον φορέα υλοποίησης, δηλαδή την ΚτΠ, και θα διαθέτει εφαρμογή Web, καθώς και εφαρμογές για συσκευές iOS και Android στην ελληνική γλώσσα για την ενεργοποίηση και διαχείριση της άυλης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας.


Σημειώνεται ότι μέσω εφαρμογής, που θα βρίσκεται στο περιβάλλον του gov.gr, η ΚτΠ θα λαμβάνει μέσω δικού της microsite τις αιτήσεις των υποψήφιων δικαιούχων και κατόπιν ελέγχου και επιβεβαίωσης της α’ φάσης του εμβολιασμού τους, θα αποστέλλει ημερησίως ηλεκτρονικά στον πάροχο, τον σχετικό κατάλογο, ο οποίος και θα περιλαμβάνει μόνο τα ελάχιστα στοιχεία επικοινωνίας του δικαιούχου, δηλαδή ονοματεπώνυμο, email, κινητό τηλέφωνο. Με την ενεργοποίηση της κάρτας από τον πάροχο, ο δικαιούχος θα ειδοποιείται μέσω sms ή email. Ειδοποίηση θα λαμβάνει ο νέος δικαιούχος και κάθε φορά που θα εκτελείται μια επιτυχής συναλλαγή με την άυλη προπληρωμένη κάρτα.

Η διάρκεια της σχετικής σύμβασης δωρεάς, που θα υπογραφεί, ξεκινά από την ημέρα υπογραφής και λήγει στις 31.12.2021 ή σε κάθε περίπτωση με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης και της επιστροφής τυχόν αδιάθετων ποσών.


Με δεδομένη την ανάγκη για άμεση ενεργοποίηση της πρωτοβουλίας, ο αποδεκτός χρόνος της υλοποίησης και των δοκιμών του Παρόχου δεν θα πρέπει να ξεπερνάει τις 10 εργάσιμες μέρες με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τις 18 Ιουλίου 2021.

πηγή thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]