ΙΩΑΝΝΙΝΑ/LIVE:ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

«Έκρηξη» στη χρήση data μέσω κινητών από τους Έλληνες

 


Η χρήση δεδομένων μέσω κινητού αυξήθηκε κατά 73% το 2020 σε σχέση με το 2019. Η καραντίνα φαίνεται να επηρέασε σημαντικά χρήστες, αλλά και τιμές. Η Ελλάδα καταγράφει την τρίτη μεγαλύτερη μείωση (-43%) στα έσοδα ανά GB μεταξύ 2019 και 2020.

Γράφει η Μαρία Μόσχου 

Οι Έλληνες φαίνεται να «εθίστηκαν» στο κινητό τους σερφάροντας στο Διαδίκτυο το 2020, μία χρονιά που λόγω πανδημίας ο εγκλεισμός στο σπίτι οδήγησε  στην εκτόξευση της  χρήσης mobile data στην χώρα μας.


Σύμφωνα με την 31η δημόσια ανάλυση του Tefficient για τη χρήση δεδομένων κινητής, η χώρα μας κατέγραψε την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση, αγγίζοντας το 73%, το 2020 σε σχέση με το 2019 στη χρήση data ανάμεσα σε 44 χώρες.  Ειδικότερα, Η κατανάλωση data διαμορφώθηκε στα 2,7 GB ανά SIM το μήνα όταν το 2019 ήταν 1,5 GB ανά SIM.


Υπενθυμίζεται ότι το 1ο εξάμηνο του 2020, η χώρα μας είχε σημειώσει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό αύξησης στην κατανάλωση mobile data, παγκοσμίως: η χρήση gigabytes ανά κάρτα SIM αυξήθηκε κατά 86% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.



 

Αν και η Ελλάδα παρουσίασε από τις μεγαλύτερες αυξήσεις, ωστόσο παραμένει πέμπτη από το τέλος στη σχετική κατάταξη χρήση δεδομένων μέσω κινητού, πάνω από την Τσεχία, την Πορτογαλία, τη Γερμανία και τον Καναδά.

Παγκόσμιοι πρωταθλητές

Παγκόσμιοι πρωταθλητές στη χρήση μηνιαία χρήση mobile data ανά κάρτα SIM είναι οι Φινλανδοί με 24,4 gigabytes, με την Ταϊβάν να κατατάσσεται δεύτερη, με μέση μηνιαία χρήση mobile data ανά κάρτα SIM τα 22,5 gigabytes. Ακολουθεί το Μπαχρέιν με 21,2 GB ανά SIM τον μήνα.


Το Μπαχρέιν (21,2 GB) ξεπέρασε τη Λετονία (20,6 GB) κατά τη διάρκεια του 2020. Η αύξηση της χρήσης δεδομένων της Μαλαισίας (15,1 GB) συνεχίζεται επίσης και η κατάταξή της στην 5η θέση ενισχύθηκε το 2020.


Αυστραλία, Ολλανδία και Νέα Ζηλανδία είχαν την πιο αργή ανάπτυξη. Σε αυτές τις χώρες, το οικιακό Wi-Fi φαίνεται να έχει περιορίσει την χρήση σε δεδομένα κινητού.

Μειώνεται το κόστος

Άλλο ένα ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας αφορά το κόστος της χρήσης mobile data ανά τον κόσμο, που όπως αναφέρει η Tefficient ποτέ δεν ήταν φθηνότερο, αν και αυτή η διαπίστωση δεν αφορά όλες τις χώρες του κόσμου.


Η Ελλάδα καταγράφει την τρίτη μεγαλύτερη μείωση (-43%) στα έσοδα ανά GB μεταξύ 2019 και 2020, μετά από την Κροατία (-53%) και τη Σιγκαπούρη (-49%).


Σύμφωνα με την έρευνα της Tefficient οι περισσότεροι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι στις ώριμες αγορές έχουν σταματήσει να χρεώνουν τις υπηρεσίες φωνής και SMS ανάλογα με τη χρήση και προσφέρουν συνήθως απεριόριστα λεπτά κλήσεων και μηνύματα με ένα σταθερό μηνιαίο κόστος.


Δεδομένου πως η χαμηλότερη χρέωση αυξάνει τη χρήση δεδομένων, οι πάροχοι προσπαθούν να βρουν το σημείο ισορροπίας ανάμεσα στη χρέωση ανά GB και τη συνολική χρήση δεδομένων για να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο μέσο έσοδο ανά χρήστη (Average Revenue Per User -ARPU).

Συνδρομές μόνο για δεδομένα

Ένας σημαντικός παράγοντας που καθορίζει την χρήση των δεδομένων σε κάθε χώρα είναι το μερίδιο των συνδέσεων με την παροχή δεδομένων μόνο, δηλαδή χωρίς υπηρεσίες φωνής-μηνυμάτων.


Αυτές οι συνδέσεις αξιοποιούνται σε χώρες που δεν έχουν ανεπτυγμένο δίκτυο σταθερής υπερυψηλών ταχυτήτων και στις οποίες οι τηλεπικοινωνιακές εταιρείες προσφέρουν πακέτα με λογικές τιμές και χωρίς περιορισμούς στη χρήση.


Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Φινλανδία, η οποία είναι πρώτη στην κατάταξη της χρήσης δεδομένων από το δίκτυο κινητής. Το μερίδιο των συνδέσεων data-only φτάνει το 20%, ενώ αντίστοιχα υψηλό είναι και το ποσοστό του Μπαχρέιν. Στην Ελλάδα το ποσοστό των συνδέσεων data-only είναι χαμηλότερο του 5%.


«Ο ευκολότερος τρόπος για τις χώρες χαμηλής χρήσης να αυξήσουν την κατανάλωση δεδομένων και την επέκταση της αγοράς κινητής τηλεφωνίας, θα ήταν να αρχίσει η δημιουργία εσόδων από το τμήμα μόνο δεδομένων. Αυτό φαίνεται να είναι αποτελεσματικό ιδίως σε αγορές όπου η γρήγορη σταθερή ευρυζωνική σύνδεση δίκτυα (FTTH, FTTB ή HFC) δεν είναι ήδη διαθέσιμα σε σημαντικό μερίδιο νοικοκυριών», αναφέρει η έκθεση.

moved.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]