ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιωαννίνων επισκέφθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ




Την Τετάρτη 28 Ιουλίου κλιμάκιο του ΚΚΕ αποτελούμενο απο τα μέλη της ΕΠ Ηπείρου- Λευκάδας- Κέρκυρας Μαρια Αντωνακάκη και Δημήτρη Πιτσιάβα,  επισκέφτηκε την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιωαννίνων. Το κλιμάκιο του ΚΚΕ συζήτησε με τους πυροσβέστες για τα προβλήματα τους, τις ελλείψεις που υπάρχουν και την προσπάθεια που καταβάλουν να ανταπεξέλθουν στο καθήκον τους. 

Στα πλαίσια της περιοδείας πραγματοποιήθηκε συνάντηση και με τον Περιφερειακό Διευθυντή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ηπείρου, κ. αρχιπύραρχο Απόστολο Βασδέκη. Μέσα από την συζήτηση αναδείχθηκαν οι τεράστιες ελλείψεις στο προσωπικό που υπάρχουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι τη μέρα της επίσκεψης το 1/3 αυτών που υπηρετούν στην Πυροσβεστική υπηρεσία Ιωαννίνων βρίσκονταν εκτός νομού, για να βοηθήσουν σε άλλες περιοχές, όπως την Αθήνα και την Πάτρα. Η έλλειψη προσωπικού έχει ως αποτέλεσμα πολλές φορές να φτάνουν στο σημείο να υπάρχουν συνεχόμενες 24ωρες βάρδιες, ουσιαστικά σαν να βρίσκονται σε συνεχόμενη γενική επιφυλακή.

Επίσης στους περισσότερους από τους πυροσβέστες χρωστούνται πολλά “ρεπό” λόγω των απλήρωτων υπερωριών, αφού ισχύει ήδη εδώ και χρόνια η διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Το ίδιο το τμήμα των Ιωαννίνων είναι αποδυναμωμένο και η διασπορά του υπάρχοντος δυναμικού για την στελέχωση νέων κλιμακίων που άνοιξαν σε Τζουμέρκα κ.α. δημιουργεί επιπλέον δυσκολίες. Συνεχίζουν να υπάρχουν προβλήματα με την παλαιότητα των οχημάτων τη στιγμή που οι δαπάνες για την μίσθωση εναέριων μέσων απο 17.000.000 ευρώ στον προϋπολογισμό του 2019 εκτοξεύτηκαν στα 40.800.000 ευρώ για το 2021.

Μέσα από τη συζήτηση αναδείχθηκε η διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων αναδείχθηκε η διαχρονική δασοκτόνος πολιτική όλων των κυβερνήσεων, όπως και της σημερινής, που, παρά τις όποιες διαφοροποιήσεις, ακολουθούν απαρέγκλιτα τη συνολική στρατηγική του κεφαλαίου. Από την παράδοση των δασών στην επιχειρηματική δραστηριότητα ακόμα και σε προστατευόμενες περιοχές, μέχρι τη λογική για έργα με το κριτήριο κόστους - οφέλους που αφήνει απ' έξω την προστασία των δασών, όπως και την αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία.

Οι πυροσβέστες εξέφρασαν την συσσωρευμένη δυσαρέσκειά τους απο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν απο την έλλειψη προσωπικού καθώς επίσης και απο την διαχρονική στάση των κυβερνήσεων που έχουν δεσμεύσει πανελλαδικά περί τους 1400 πυροσβέστες στα ιδιωτικοποιημένα αεροδρόμια της Fraprot, της Hochtief, τους ιδιωτικοποιημένους αυτοκινητόδρομους και τις πυροσβεστικές υπηρεσίες των ΒΙ.ΠΕ. χωρίς να έχουν πάρει μέτρα για την αναπλήρωσή τους.

Το κλιμάκιο του Κόμματος ενημέρωσε για τις πρωτοβουλίες που παίρνει το ΚΚΕ μέσα από την Βουλή με επίκαιρες ερωτήσεις, νομοθετικές πρωτοβουλίες αλλά και εκτός, για τα δικαιώματα αλλά και τα προβλήματα  που αντιμετωπίζουν οι πυροσβέστες και οι τοπικές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, για να υπάρχει σχεδιασμός που θα στηρίζεται στην έγκαιρη πρόληψη πριν την αντιπυρική περίοδο, για να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό και μέσα Πυρόσβεσης. Για να καταργηθούν όλοι οι αντιδασικοί νόμοι, να καταργηθεί στο σύνολο του ο νόμος 4662/2020 που θεσμοθετεί την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση της Πυροσβεστικής. Για ριζική αλλαγή στην οργάνωση της δασοπροστασίας και της πολιτικής προστασίας με αποκλειστική ευθύνη του κράτους με κριτήριο την προστασία της ζωής, της περιουσίας του λαού και των δασικών οικοσυστημάτων και όχι την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]