Πώς αυξήθηκαν οι τιμές της βενζίνης στην Ευρώπη σε σύγκριση με πέρυσι


 Δείκτης βενζίνης 2021: Ποιος θα αγοράσει τη περισσότερη βενζίνη με το μέσο μισθό;

Picodi14 Ιουλίου, 2021

Η αναλυτική ομάδα της Picodi.com εξέτασε πώς άλλαξαν οι τιμές της βενζίνης το πρώτο εξάμηνο του 2021 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, και υπολόγισε πόσα λίτρα πετρελαίου θα αγοράσει ένας κάτοικος της Ελλάδας με ένα μέσο μισθό.


Αύξηση τιμών στα πρατήρια καυσίμων


Το πρώτο εξάμηνο του 2021 χαρακτηρίστηκε από τη σταδιακή απόψυξη της οικονομίας και την αύξηση των τιμών της βενζίνης σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2020. Στην Ευρώπη, οι υψηλότερες αυξήσεις τιμών σημειώθηκαν στην Ουγγαρία (+ 20,2%), στη Τουρκία (+ 19,4%) και το Λουξεμβούργο (+ 16,9%).

Στην Ελλάδα σημειώθηκε αύξηση τιμής πετραλαιου κατά 6,9%. Στην Κύπρο παρατηρούμε μια παρόμοια αύξηση, 6,8%. Σε μόνο δύο χώρες η τιμή της βενζίνης μειώθηκε. Αλβανία (− 5,4%) και Μάλτα (− 4,8%).


Δείκτης βενζίνης 2021

Στην Ευρώπη, οι Ρώσοι γεμίζουν τη βενζίνη το φθηνότερο – σε αυτή τη χώρα, 1 λίτρο βενζίνης κοστίζει 0,54 €. Στην άλλη άκρη της λίστας μας, με την υψηλότερη τιμή για τα καύσιμα, είναι η Ολλανδία (1,72 €).


Φέτος, ελέγξαμε πάλι πόσα λίτρα βενζίνης μπορούν να αγοράσουν οι κάτοικοι ορισμένων Ευρωπαϊκών χώρων με ένα μέσο.

Για τρίτη συνεχή χρονιά, ο αήττητος ηγέτης της κατάταξης είναι η Ελβετία με 3.582 λίτρα βενζίνης. Το Λουξεμβούργο και η Δανία ολοκληρώνουν το βάθρο με 2.955 και 2.328 λίτρα αντίστοιχα


Στην Ελλάδα σύμφωνα με το ΕΦΚΑ ο μέσος καθαρός μισθός είναι 987 €. Επομένως, ένας κάτοικος της Ελλάδας ο οποίος κατέχει ένα μέσο μισθό μπορεί να αγοράσει 627 λίτρα βενζίνης. Πέρυσι μπορούσαμε να αγοράσουμε 632 λίτρα.


Παρόμοια νούμερα βλέπουμε στην Πορτογαλία (624 λίτρα, 33 θέση), Σλοβακία (632 λίτρα, 31 θέση) και Λευκορωσία (637 λίτρα, 30 θέση). Στη Μεγάλη Βρετανία μπορούμε να αγοράσουμε 1512 λίτρα ( 15 θέση), το Βέλγιο 1595 λίτρα (12 θέση) και στη Φινλανδία 1589 λίτρα.


Στις τελευταίες θέσεις της έρευνάς μας έχουμε την Αλβανία (289 λίτρα), Μολδαβία (358 λίτρα) και Ουκρανία (389 λίτρα).

Από τις 104 χώρες που ερευνήσαμε, η χαμηλότερη τιμή ανά λίτρο βενζίνης καταγράφηκε στην Αλγερία (0,29 € / λίτρο) και η πιο ακριβή – στο Χονγκ Κονγκ (2,03 € / λίτρο)


Στην παγκόσμια κατάταξη της αγοραστικής δύναμης των μισθών, το βάθρο καταλαμβάνεται συνεχώς από τις χώρες του Κόλπου:


Κατάρ – 6,532 λίτρα.

Σαουδική Αραβία – 5170 λίτρα.

Κουβέιτ – 5158 λίτρα.

Οι Αμερικανοί μπορούν να αγοράσουν 4.723 λίτρα βενζίνης με ένα μέσο μισθό, Αυστραλοί – 4.128 λίτρα, Καναδοί – 2.616 λίτρα και Κινέζοι – 955 λίτρα.


Η χειρότερη κατάσταση σημειώθηκε στην Κούβα. Σε αυτή τη χώρα, μπορείτε να αγοράσετε μόνο 26 λίτρα βενζίνης με μέσο μισθό (2 λίτρα λιγότερο από πέρυσι).Το Τατζικιστάν (188 λίτρα) και η Ζάμπια (214 λίτρα) ήταν ελαφρώς υψηλότερα.


Αξίζει επίσης να ρίξετε μια ματιά στη Βενεζουέλα. Η χώρα, αγωνιζόμενη με μια ασταθή οικονομική κατάσταση, διατήρησε τα όρια στην αγορά βενζίνης που εισήχθη πέρυσι. Κάθε κάτοικος μπορεί να αγοράσει 120 λίτρα το μήνα με το κόστος περίπου 0,0015 EUR / λίτρο. Πάνω από αυτό τον όριο, η τιμή του καυσίμου αυξάνεται στα 0,42 ευρώ / λίτρο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, ο μέσος μισθός σε αυτή τη χώρα της Νότιας Αμερικής επιτρέπει στους κατοίκους να αγοράσουν 230 λίτρα βενζίνης (120 λίτρα επιδοτούμενης και 110 λίτρα σε πλήρη τιμή). 82 λίτρα περισσότερο από πέρυσι.


Μεθοδολογία

Ο δείκτης βενζίνης είναι μια ετήσια κατάταξη αναλογίας τιμών-μισθών βενζίνης που διατηρείται από την Picodi από το 2019


Αυτή η μελέτη χρησιμοποιεί τους τελευταίους μέσους μισθούς που δημοσιεύονται στους ιστότοπους στατιστικών γραφείων ή σχετικών υπουργείων Σε ορισμένες χώρες όπου οι μισθοί δεν δημοσιεύονται από επίσημους φορείς, χρησιμοποιήσαμε στατιστικά στοιχεία Numbeo.


Οι μέσες τιμές για το πρώτο εξάμηνο του 2021 σε 104 χώρες βασίζονται σε δεδομένα από το globalpetrolprices.com και άλλες τοπικές πηγές. Για να λάβουμε τον αριθμό των λίτρων, διαιρέσαμε το μέσο μισθό με τη μέση τιμή του 1 λίτρου βενζίνης. Για μετατροπή νομίσματος, χρησιμοποιήσαμε τη μέση συναλλαγματική ισοτιμία του Google Finance για τις τελευταίες 90 ημέρες.


Δημόσια χρήση

Θέλετε να μοιραστείτε με τους αναγνώστες σας τις πληροφορίες σχετικά με τις τιμές της βενζίνης και τους μέσους μισθούς στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο; Μπορείτε ελεύθερα να χρησιμοποιήσετε τα infographics που παρουσιάζονται στην αναφορά και να διανείμετε τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα της αναφοράς τόσο για εμπορικούς όσο και για μη εμπορικούς σκοπούς, με ένδειξη της συγγραφής της μελέτης (Picodi.com) με σύνδεσμο προς αυτή την υποσελίδα. Για να αντιγράψετε τον κωδικό του διαδραστικού infographic, πατήστε το εικονίδιο στην πάνω δεξιά γωνία του infographic. Εάν έχετε απορίες, επικοινωνήστε μαζί μας: research@picodi.com.

έρευνα  picodi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]