ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Τροπολογία για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών :«Ατομική ευθύνη» για να καλυφθεί η κρατική - κυβερνητική ανευθυνότητα

 


ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ


«Ατομική ευθύνη» για να καλυφθεί η κρατική - κυβερνητική ανευθυνότητα


 


Την απογείωση της «ατομικής ευθύνης» υπηρετεί η τροπολογία που ψήφισε η κυβέρνηση την περασμένη βδομάδα για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών, την πολιτική δηλαδή που όπως έχει αποδειχθεί εδώ και ενάμιση χρόνο υπονομεύει τη διαχείριση της πανδημίας με κριτήριο την ουσιαστική προστασία του λαού.


Η κυβερνητική προπαγάνδα «οργίασε» τις τελευταίες μέρες, σε μια προσπάθεια να κρυφτούν οι εγκληματικές κρατικές - κυβερνητικές ευθύνες για το νέο φούντωμα της πανδημίας, για να μείνουν στο απυρόβλητο οι πραγματικές αιτίες τόσο για το 4ο κύμα όσο και για τις καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς. Ορισμένα από όσα ακούστηκαν τις τελευταίες μέρες καταγράφονται παρακάτω.


* * *


«Εχουμε καταρτίσει εδώ και μήνες ένα ολοκληρωμένο εμβολιαστικό πρόγραμμα που διαμορφώνει τείχος ανοσίας, άρα σήμερα πρέπει να αναλάβει ο καθένας την ευθύνη του»


Το όλο «εμβολιαστικό πρόγραμμα» της κυβέρνησης εξαντλήθηκε στο εξής: «Σας φέραμε τα εμβόλια (όσα ήρθαν), τραβάτε εμβολιαστείτε...». Αυτό όμως είναι μια γενική «οδηγία προς ναυτιλλομένους» και όχι συγκροτημένο και συνεπές καθολικό πρόγραμμα εμβολιασμού του πληθυσμού.


Αλήθεια, ποιος ευθύνεται για τα «κανόνια» στις παραδόσεις των εμβολίων, που καθυστέρησαν τον εμβολιασμό του πληθυσμού, με αποτέλεσμα ένα σημαντικό τμήμα νέων εργαζομένων να πάει για δουλειά στους τουριστικούς προορισμούς πριν ακόμα αποκτήσει πρόσβαση στο εμβόλιο;


Ποιος ευθύνεται για το ότι ακόμα και εκεί που με άμεση κρατική ευθύνη (π.χ. στον στρατό) θα μπορούσε να προχωρήσει το εμβολιαστικό πρόγραμμα απρόσκοπτα και χωρίς «ενδιάμεσους κρίκους», τους οποίους ανακαλύπτει ως «εμπόδια» η κυβέρνηση, κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει;


Ποιος ευθύνεται για τη μη ύπαρξη επαρκών σε αριθμό και επαρκώς στελεχωμένων εμβολιαστικών κέντρων σε όλη τη χώρα;


Ποιος ευθύνεται για το γεγονός ότι ακόμα και σήμερα, 7 μήνες μετά, δεν έχει ξεκινήσει εντατικά ο κατ' οίκον εμβολιασμός όσων δεν μπορούν να μετακινηθούν και οι οποίοι κατά κανόνα κινδυνεύουν περισσότερο από επιπλοκές του κορονοϊού αν νοσήσουν;


Αλήθεια, τι σόι «πρόγραμμα» είναι αυτό, που 7 μήνες μετά την έναρξή του το 97% των φιλοξενούμενων προσφύγων στα έξι Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης παραμένουν ανεμβολίαστοι; Ποιος παίρνει την ευθύνη για αυτήν την απαράδεκτη εικόνα σε ένα τμήμα του πληθυσμού που είναι πολύ πιο ευάλωτο λόγω των συνθηκών διαβίωσης;


Τίποτα από τα παραπάνω, δεν αλλάζει με την τροπολογία που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση, αποδεικνύοντας λοιπόν ότι άλλη είναι η στόχευσή της.


«Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια ενημέρωσης των εργαζομένων στις μονάδες Υγείας και Πρόνοιας, γι' αυτό φέρνουμε το μέτρο της υποχρεωτικότητας»


Η «εξαντλητική ενημέρωση» υπάρχει μόνο στη φαντασία της κυβέρνησης. Πουθενά δεν έχει γίνει τέτοια προσπάθεια. Η όποια υπεύθυνη ενημέρωση στους υγειονομικούς για τα εμβόλια έγινε με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, που πραγματοποίησε σχετική εκδήλωση.


Το έλλειμμα ενημέρωσης άλλωστε αντανακλάται και στους εμβολιαζόμενους, που ρωτούν γιατρούς αν και ποιο εμβόλιο πρέπει να κάνουν και παίρνουν διαφορετικές γνώμες, πάνε στα εμβολιαστικά κέντρα και υπάρχουν γιατροί που δεν είναι σίγουροι αν πρέπει να τους εμβολιάσουν, ακόμα και σήμερα υπάρχουν τμήματα του πληθυσμού που είναι σε «γκρίζα ζώνη», όπως είναι οι έγκυες, άνθρωποι με χρόνια νοσήματα, οι οποίοι δεν ξέρουν τι να κάνουν, άλλοι που εμφάνισαν παρενέργειες μετά την πρώτη δόση και σήμερα κανείς δεν τους λέει υπεύθυνα τι να κάνουν με τη δεύτερη δόση, κ.ο.κ.


Οπως επίσης σχεδόν ανύπαρκτα είναι τα μέτρα παρακολούθησης της πορείας των εμβολιασμένων μετά τον εμβολιασμό. Και πώς να μην είναι, αφού και η γενική ενημέρωση του πληθυσμού για τα εμβόλια και η εξατομικευμένη πληροφόρηση αλλά και η λεγόμενη «φαρμακοεπαγρύπνηση» - η παρακολούθηση των εμβολιασμών για αντιμετώπιση τυχόν παρενεργειών - απαιτούν οργανωμένο, πλήρως στελεχωμένο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.


Αλήθεια, ποιος ευθύνεται, αν όχι η κυβέρνηση, οι κρατικοί μηχανισμοί αλλά και διάφοροι «τηλε-επιστήμονες» απολογητές της κυβερνητικής πολιτικής, για τις παλινωδίες, τις ασάφειες γύρω από την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και την ασφάλειά τους - ένας πόλεμος ενημέρωσης και παραπληροφόρησης με έντονο το άρωμα των ανταγωνισμών και της διαπάλης ανάμεσα σε επιχειρηματικά συμφέροντα και καπιταλιστικά κράτη;


Η κυβέρνηση λοιπόν, με τις παλινωδίες της, αντί να διαλύει τους όποιους φόβους και δισταγμούς, τους ενισχύει από την πρώτη στιγμή. Οι όποιοι προβληματισμοί, που είναι λογικό να υπάρχουν, παίρνουν ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις και διογκώνονται. Βούτυρο στο ψωμί διαφόρων περιθωριακών συνωμοσιολόγων, αντιδραστικών και ακροδεξιών που πιάνουν «πόστα», με τις πλάτες ΜΜΕ και άλλων κέντρων, προκειμένου η λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβερνητική πολιτική να πάρει αντιδραστική - και έτσι ακίνδυνη για το σύστημα - κατεύθυνση...


«Μόνη απάντηση στην πανδημία τώρα είναι το εμβόλιο, σε όλα τα άλλα η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε να κάνει»


Τα εμβόλια προφανώς και αποτελούν ένα μεγάλο όπλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας, όχι όμως το μοναδικό και αποκλειστικό μέσο. Η κυβέρνηση και το κράτος επιχειρούν ξανά να κρυφτούν πίσω από αυτό το πολύτιμο αγαθό για την αντιμετώπιση της πανδημίας, να το εμφανίσουν ως πανάκεια. Το ίδιο άλλωστε έκαναν και παλιότερα με τις μάσκες ή το lockdown, πάντα με τα γνωστά «μπρος - πίσω».


Η προσπάθειά τους είναι να τραβηχτεί η προσοχή μακριά από όλα τα άλλα που είναι αναγκαία να γίνουν προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία, και τα οποία δεν προχωρούν, αφού απλά «κοστίζουν», δεν χωρούν στο εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας, στην πολιτική που αντιμετωπίζει την προστασία του λαού ως «κόστος που δεν φέρνει κέρδη» για το κεφάλαιο.


Ετσι, όλα μένουν ίδια και χειρότερα από πριν την πανδημία: Τα νοσοκομεία υποστελεχωμένα, χωρίς αναγκαίους εξοπλισμούς, λειτουργούν ως νοσοκομεία μίας νόσου και με το «νέο ΕΣΥ» αντιμετωπίζουν την απειλή νέων λουκέτων, η δημόσια δωρεάν ΠΦΥ είναι ανύπαρκτη, οι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Υγεία θησαυρίζουν αντί να επιταχθούν, οι εργαζόμενοι συνωστίζονται στα ΜΜΜ και στους χώρους δουλειάς, τα «υγειονομικά πρωτόκολλα» κόβονται και ράβονται καταπώς συμφέρει την εργοδοσία. Σε όλα αυτά, όπως και πέρυσι, ήρθαν να προστεθούν ξανά τα τουριστικά πρωτόκολλα - λάστιχο, με τη ραγδαία έξαρση της πανδημίας σε τουριστικές περιοχές να μαρτυρά το πρόβλημα.


«Το 4ο κύμα της πανδημίας θα είναι κύμα ανεμβολίαστων, αυτοί θα ευθύνονται αν μπουκώσει το σύστημα Υγείας, αν ξανακλείσει η οικονομία»


Πρόκειται για τη λογική του «κοινωνικού αυτοματισμού», της διαμόρφωσης κλίματος αντιπαράθεσης ανάμεσα σε «εμβολιασμένους» και «ανεμβολίαστους»! Το σύστημα Υγείας μπουκώνει γιατί δεν υπάρχουν υποδομές και γιατί η κυβέρνηση αρνήθηκε συστηματικά να υλοποιήσει τα αιτήματα υγειονομικών και εργαζομένων για την ενίσχυσή του, την πρόσληψη υγειονομικών, την καθολική επίταξη του ιδιωτικού τομέα χωρίς δωράκια και αποζημιώσεις.


Ο «υπεύθυνος πολίτης» που τσαμπουνάει η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα όταν για παράδειγμα στριμώχνεται σαν σαρδέλα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, όπου με ευθύνη της κυβέρνησης η κατάσταση αντί να βελτιώνεται γίνεται χειρότερη.


Τι να κάνει επίσης ο «υπεύθυνος πολίτης» για τα πρωτόκολλα της υπερδιάδοσης στον Τουρισμό, στα βαπόρια όπου οι έλεγχοι έχουν καταργηθεί λόγω «εφοπλιστικής ασυλίας» κ.ο.κ.; Οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, που πολλαπλασιάζονται και πάλι τις τελευταίες βδομάδες, είναι από κόσμο που μολύνεται στους παραπάνω χώρους, από τουρίστες που «εισάγουν» τον ιό, αφού οι έλεγχοι είναι δειγματοληπτικοί, κ.λπ.


Τι να κάνει ο «υπεύθυνος πολίτης» που ως εργαζόμενος βρίσκεται σε χώρους δουλειάς όπου δεν υπάρχουν υγειονομικά μέτρα, δεν παίρνονται μέτρα προστασίας, δεν γίνονται έλεγχοι κ.λπ.;


Ολα τα παραπάνω, που αποτελούν τον πυρήνα της υπερμετάδοσης, μένουν επίσης στο απυρόβλητο της κυβερνητικής πολιτικής, και προφανώς δεν αντιμετωπίζονται με την τροπολογία περί «υποχρεωτικότητας». Τα ίδια εξάλλου τα στοιχεία της κυβέρνησης και των επίσημων υπηρεσιών λένε ότι είναι προς μελέτη το κατά πόσο ο εμβολιασμός αποτρέπει τη μετάδοση, ειδικά όσον αφορά τις μεταλλάξεις. Κυρίως αποτρέπει τη βαριά νόσηση, που σημαίνει ότι και οι εμβολιασμένοι μπορούν να κολλήσουν και να νοσήσουν. Γι' αυτό άλλωστε η λογική της τροπολογίας της κυβέρνησης είναι αντιεπιστημονική...


Ταυτόχρονα, αξιοποιώντας αυτήν τη λογική η κυβέρνηση δίνει το «πράσινο φως» σε ένα ακόμα εργοδοτικό ξεσάλωμα σε βάρος των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Εκτός από ομολογία ότι κριτήριο της κυβέρνησης δεν είναι η ουσιαστική προστασία της ζωής του λαού, αλλά των κερδών των ομίλων, η συγκεκριμένη επιχειρηματολογία συμβάλλει στο ξέπλυμα της εργοδοσίας.


 Ετσι, επιχειρηματικοί όμιλοι που εδώ και ενάμιση χρόνο αφήνουν χιλιάδες εργαζόμενους εκτεθειμένους στην πανδημία, αφού τα μέτρα προστασίας «κοστίζουν», σήμερα αρπάζουν την ευκαιρία: Βγάζουν ένα φιρμάνι προς το προσωπικό, ανακοινώνουν τον τερματισμό των όποιων ελέγχων γίνονταν, εκβιάζουν και απειλούν όποιον εργαζόμενο δεν έχει εμβολιαστεί, για τον οποιονδήποτε λόγο.


Την ίδια στιγμή μάλιστα αφαιρούνται αρμοδιότητες από τους γιατρούς Εργασίας σε εργασιακούς χώρους, που θα μπορούσαν να συμβάλουν και σε μέτρα πρόληψης και στους εμβολιασμούς, και δίνονται στους προϊστάμενους και στις Διευθύνσεις... Είναι χαρακτηριστικό αυτό που συμβαίνει στη Βρετανία με πρόσχημα τα «άδεια ράφια» και τη δυσλειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ουσιαστικά επιδιώκουν να ψαλιδίσουν τους «χρόνους καραντίνας» και των αδειών από την εργασία για όσους κολλήσουν ή νοσήσουν και είναι εμβολιασμένοι...


«Οσοι αντιδρούν στα κυβερνητικά μέτρα ταυτίζονται με τους ψεκασμένους και τους αρνητές, πραγματοποιούν υγειονομικό σαμποτάζ»


Εχει θράσος η κυβέρνηση να κατηγορεί για υγειονομικό σαμποτάζ όλους αυτούς που εδώ και ενάμιση χρόνο παλεύουν για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για την αξιοποίηση δωρεάν όλων των διαθέσιμων εμβολίων και φαρμάκων. Υγειονομικό σαμποτάζ σε βάρος της υγείας και της ζωής της λαϊκής πλειοψηφίας είναι η πολιτική διαχείρισης της πανδημίας με κριτήριο τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, είναι το εμπορευματοποιημένο σύστημα Υγείας που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες, η στρατηγική της ΕΕ για την Υγεία.


Είναι βολικός αντίπαλος για την κυβέρνηση αλλά και γενικότερα για το σύστημα οι συγκεντρώσεις όπως αυτές των προηγούμενων ημερών, όπου τον τόνο έδιναν εκκλησιαστικές οργανώσεις, φασιστοειδή και διάφοροι τσαρλατάνοι. Δικός τους είναι ο ανορθολογισμός που αναπαράγεται στο έδαφος των σάπιων και αντιδραστικών αντιλήψεων του συστήματος που υπηρετούν, στο έδαφος του ατομικισμού, στο έδαφος της υποταγής των επιστημόνων σε επιχειρηματικά και κρατικά συμφέροντα.


Η βρώμικη προσπάθεια που κάνουν η κυβέρνηση και τα επιτελεία του κεφαλαίου να συκοφαντήσουν τη λαϊκή διεκδίκηση για ουσιαστικά μέτρα προστασίας, για θωράκιση των νοσοκομείων, για ολόπλευρη ενημέρωση για τους εμβολιασμούς, θα σπάσει τα μούτρα της. Το έργο το 'χουμε ξαναδεί. Κατασκευάζουν βολικούς αντιπάλους για να ενσωματώσουν την λαϊκή αγανάκτηση και δυσαρέσκεια, που αντικειμενικά διογκώνεται λόγω της πολιτικής τους, για να μείνει στο απυρόβλητο ο πραγματικός, ορατός εχθρός, ο αγιάτρευτος ιός του καπιταλισμού.


Οσο λοιπόν κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι επιχειρούν να αποπροσανατολίσουν από το βασικό πρόβλημα αλλά και τα αναγκαία μέτρα που είναι επιτακτικά, τόσο αυτά πρέπει να μπαίνουν στο επίκεντρο της καθημερινής πάλης. Για να δυναμώσει ο αγώνας για ένα σύγχρονο κρατικό σύστημα Υγείας σε όλες τις βαθμίδες για όλες τις λαϊκές ανάγκες, χωρίς επιχειρηματική δράση.


Η διεκδίκηση προγράμματος γενικού εμβολιασμού όλου του πληθυσμού με όλα τα ασφαλή εμβόλια, με συστηματική και ολοκληρωμένη ενημέρωση, παρακολούθηση των εμβολιασμένων. Ο αγώνας για μέτρα προστασίας σε χώρους δουλειάς, σχολεία, ΜΜΜ, ενάντια στα πρωτόκολλα της εργοδοσίας και των τουριστικών ομίλων, ώστε πράγματι να βγει ο λαός όρθιος.


ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 24-25 ΙΟΥΛΙΟΥ 2021


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]