ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ 17ΧΡΟΝΟΥ

LIVE:ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΕΣ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Η επιστροφή των Κουκάλογων: οι γύπες-σύμβολο της ηπειρώτικης φύσης μας τιμούν και φέτος με την παρουσία τους!

 

Ο «Αώος» και το ταίρι του τρέφονται σε καθημερινή βάση στην περιοχή της Κόνιτσας, ενώ επισκέπτονται τακτικά και τον σταθμό τροφοληψίας (ταΐστρα) που κατασκευάστηκε στην περιοχή για να τους παρέχει σταθερή και ασφαλή -απαλλαγμένη από δηλητήρια- τροφή. 




Το διάσημο Κουκάλογο της Ηπείρου, ο Ασπροπάρης «Αώος» μαζί με το ταίρι του, δίνουν για ακόμη μία χρονιά το παρόν στην Ήπειρο, και για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια δεν είναι οι μοναδικοί του είδους τους!


 


Πιστός στο εαρινό ραντεβού του μαζί μας, ο γύπας «Αώος»  μαζί με το ταίρι του, έκαναν και φέτος την άνοιξη την εμφάνισή τους στον ηπειρώτικο ουρανό, αφού διένυσαν περισσότερα από 6.000 χλμ, διασχίζοντας οκτώ χώρες, για να φωλιάσουν στη διασυνοριακή περιοχή Ελλάδας – Αλβανίας, στη λεκάνη του ποταμού Αώου.


 


Χάρη στον πομπό που φέρει στην πλάτη του, ο οποίος είχε τοποθετηθεί το 2015 από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, αλλά και βάσει των καταγραφών της ομάδας πεδίου της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ και τις μαρτυρίες των τοπικών κατοίκων, ο «Αώος» και το ταίρι του τρέφονται σε καθημερινή βάση στην περιοχή της Κόνιτσας, ενώ επισκέπτονται τακτικά και τον σταθμό τροφοληψίας (ταΐστρα) που κατασκευάστηκε στην περιοχή για να τους παρέχει σταθερή και ασφαλή -απαλλαγμένη από δηλητήρια- τροφή.


 


Φέτος όμως το ζευγάρι δεν αποτελεί τους μοναδικούς επισκέπτες του είδους στην ταΐστρα, καθώς για πρώτη φορά έκανε την εμφάνιση του ένας νεαρός Ασπροπάρης, ένα πουλί ηλικίας 3ου έτους περίπου, ο οποίος απαθανατίστηκε από την κάμερα παρακολούθησης που είναι τοποθετημένη στον χώρο της ταΐστρας να απολαμβάνει το γεύμα του!


 


Ο Ασπροπάρης «Αώος» έχει σημανθεί με δορυφορικό πομπό το 2015 από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία και έκτοτε μας δίνει τη δυνατότητα να τον «ακολουθούμε» στα ταξίδια του.

Φωτ.: Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία


Τη φετινή χρονιά στην Ήπειρο έδωσε το παρόν και άλλος ένας Ασπροπάρης ιταλικής καταγωγής, ο «Diego», ο οποίος το φετινό καλοκαίρι αποφάσισε να εξερευνήσει τα Βαλκάνια αφήνοντας πίσω του την Ιταλία. Ο «Diego», ο οποίος πέρασε δύο φορές από την Ήπειρο, είναι ένας νεαρός Ασπροπάρης που γεννήθηκε σε αιχμαλωσία το 2018 και σημάνθηκε με δορυφορικό πομπό στο πλαίσιο αντίστοιχου Προγράμματος LIFE για τη διατήρηση του Ασπροπάρη στην Ιταλία.


 


Δυστυχώς όμως ο πληθυσμός του Κουκάλογου στην Ήπειρο και γενικότερα στην Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση και γι’ αυτό κάθε παρατήρηση και πληροφορία Ασπροπάρη είναι πολύτιμη.  Ευχαριστούμε θερμά όλους τους φίλους & φίλες του Ασπροπάρη, όπως τα μέλη του τοπικού Δικτύου Ενάντια στα Δηλητηριασμένα Δολώματα, για την προθυμία με την οποία ενημερώνουν καθημερινά τους τοπικούς συνεργάτες της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ για την παρουσία των Κουκάλογων ακόμα και στις πιο απόμερες γωνιές της Ηπείρου!


 


Ευχόμαστε η φετινή χρονιά να σηματοδοτήσει μια νέα αρχή για τους γύπες-σύμβολο της ηπειρώτικης φύσης και οι περιπλανώμενοι Ασπροπάρηδες να γίνουν μόνιμοι κάτοικοι της Ηπείρου στο μέλλον, μιας περιοχής με πολλά Κουκάλογα, απαλλαγμένη από τον μεγαλύτερο εχθρό τους: τα δηλητηριασμένα δολώματα.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]