ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ WOLT ΚΑΙ ΣΤΑ ΙΩΑΝΝΙΝΑ

2 ΧΡΥΣΑ ΚΑΙ 1 ΑΣΗΜΕΝΙΟ ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ " ΗΠΕΙΡΟΣ"

Ν. Καπραβέλος: Δεν θα προλαβαίνουμε να μετράμε θύματα, αν δεν προχωρήσουν οι εμβολιασμοί


 Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο διευθυντής της 2ης ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου Νίκος Καπραβέλος, μιλώντας στην εκπομπή «Περίμετρος» της ΕΡΤ3. λέγοντας ότι «με 1,5 εκατομμύριο ανεμβολίαστους άνω των 50 ετών δεν θα προλαβαίνουμε να μετράμε θύματα. Το μόνο όπλο που έχουμε για να κερδίσουμε τη ζωή μας είναι ο εμβολιασμός» γιατί όπως είπε η φυσική ανοσία, το να περιμένουμε ότι ο ιός θα τους μολύνεις όλους, έχει πολύ μεγάλο κόστος σε ανθρώπινες ζωές.


Όπως είπε, η δυναμική της πανδημίας δημιουργεί ένα εκρηκτικό μίγμα, με την χαλάρωση μέτρων στην κοινότητα, τους ανεμβολίαστους πάνω από 50 ετών, που είναι ο κύριος πληθυσμός που απασχολεί το σύστημα υγείας και την μετάλλαξη που κάνει τον ιό πιο επιθετικό. Ο κ. Καπραβέλος προέβλεψε ότι τις επόμενες μέρες θα αυξηθούν τα κρούσματα, κι ότι σήμερα βιώνουμε την ηρεμία που προηγείται της καταιγίδας, όπως συνέβη στη Θεσσαλονίκη τον Οκτώβριο- «είχαμε ηρεμία και είδατε τι πάθαμε το Νοέμβριο» είπε, προσθέτοντας ότι αν θέλουμε να διαχειριστούμε σωστά το 4ο κύμα θα πρέπει να πάρουμε μέτρα τώρα. Σε αντίθεση περίπτωση προέβλεψε ότι θα φτάσουμε 15.000-20.000  κρούσματα και το σύστημα θα δεχτεί μεγάλη πίεση και η κατάρρευση του ΕΣΥ αφορά και τους υπόλοιπους ασθενείς, πλην αυτών με κορονοϊό. Υπενθύμισε ότι στο δεύτερο κύμα δύο στους τρεις ασθενείς έχασαν τη ζωή τους έξω από τις ΜΕΘ, γιατί δεν υπήρχαν κρεβάτια, ενώ  στο τρίτο κύμα ένας στους δυο.


Ο κ. Καπραβέλος υποστήριξε ότι τα χρόνια υποβάθμισης και υποστελέχωσης του εθνικού συστήματος υγείας δεν διορθώνονται σε μερικούς μήνες, ότι δεν υπάρχουν εκπαιδευμένα στελέχη, και ότι τώρα δεν έχουμε μεγάλα περιθώρια να ενισχύσουμε το σύστημα, χαρακτηρίζοντας το εμβόλιο “θείο δώρο” που σώζει ζωές.


«Δεν χρειάζεται να μας ”προειδοποιήσει” άλλο ο ιός τον μάθαμε» είπε, χαρακτηρίζοντας αδικαιολόγητο τον εφησυχασμό. Παρότι, όπως είπε το σύστημα υγείας δεν πιέζεται από όσους ασθενούν σε μικρότερες ηλικίες, υπενθύμισε ότι ο πρώτος που κόλλησε την μετάλλαξη Δ είναι ένας 40χρονος μοναχός, που δίνει μάχη για τη ζωή του στη ΜΕΘ του Παπανικολάου.


Η πληροφόρηση για το θέμα των εμβολιασμών έχει εξαντληθεί και πλέον είναι ζήτημα προστασίας της ανθρώπινης ζωής, τόνισε και πρόσθεσε ότι αν θέλουμε να ελέγξουμε το 4ο κύμα με την υπερμεταδοτικότητα δεν πρέπει να αφήσουμε αυτό το ποσοστό ανεμβολίαστων.


Σύμφωνα με τον κ. Καπραβέλο ο ανεμβολιαστός είναι σημαντικός κρίκος διασποράς και μετάλλαξης του ιού. «Όσο ο ιός μεταλλάσσεται είναι κίνδυνος και για τους εμβολιασμένους» είπε, σημειώνοντας ότι υπάρχουν αναφορές από την Αγγλία για εμβολιασμένους με δύο δόσεις που απεβίωσαν.


Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της καθολικότητας και υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών για όλους όσοι είναι πάνω από 12 έτη. Χαρακτήρισε ανεπίτρεπτο να είναι ανεμβολίαστοι οι υγειονομικοί και να κινδυνεύουν οι ασθενείς να μολυνθούν και να χάσουν τη ζωή τους. Επεσήμανε ότι το ίδιο ισχύει και για κάποιον που δεν έχει εμβολιαστεί και μπορεί, αν μπει στο λεωφορείο, να προξενήσει σοβαρή βλάβη και απώλεια ζωής. «Αυτό δεν μπορούμε να το δεχτούμε ως κοινωνία, αν θέλουμε να λέμε ότι είμαστε υπέρ της ανθρώπινης ζωής». Κατά τον κ. Καπραβέλο, η υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών περνά και ένα μήνυμα ότι το τείχος ανοσίας έχει επιστημονική και ηθική βάση για αυτό.

πηγή ertnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]