ΙΩΑΝΝΙΝΑ:ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ 17ΧΡΟΝΟΥ

ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Υποχρεωτικός εμβολιασμός Τί είπε ο Βασίλης Κικίλιας Τσουχτερά τα πρόστιμα


 Τον υποχρεωτικό εμβολιασμό όλου του προσωπικού στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και Ατόμων με Αναπηρία εξειδίκευσε ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας.


Σημείωσε ότι έως τις 16 Αυγούστου το σύνολο των εργαζομένων θα πρέπει να έχει κάνει την 1η δόση εμβολισμού και η ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου να γίνει σύμφωνα με την προβλεπομένη διαδικασία. Όποιος αρνείται ή δεν ολοκληρώνει θα απέχει από την εργασία του άνευ αποδοχών. Υποχρεωτικός θα είναι και ο εμβολιασμός όσων φιλοξενούνται σε προνοιακές δομές. Το πρόστιμο, στις μονάδες, θα είναι 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής 200.000 ευρώ.


Στις Δομές Υγείας θα είναι υποχρεωτικός είναι ο εμβολιασμός και έως την 1η Σεπτέμβρη όλο το προσωπικό θα πρέπει να έχει κάνει την πρώτη δόση, ενώ θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για πρόσληψη προσωπικού ορισμένου χρόνου προς αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται.


Για τυχόν ιατρικές εξαιρέσεις από τους εμβολισμούς ανακοίνωσε ότι θα συσταθούν τριμελείς επιτροπές από ιατρούς του ΕΣΥ και πανεπιστημιακούς, ανά υγειονομική περιφέρεια, που θα αξιολογούν αιτήματα εκ μέρους των υπόχρεων για απαλλαγή από τον εμβολιασμό για αποδεδειγμένους λόγους υγείας, κατόπιν ειδικής λίστας εξαιρέσεων που θα προσδιορίσει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

πηγή


Αναλυτικά ο κ.Κικίλιας ανέφερε:

Κυρίες και κύριοι, έχουμε φτάσει αισίως, με βάση το πρόγραμμα Ελευθερία, τους 9.330.000 εμβολιασμούς.


Και το πρόγραμμα μας πράγματι πάει πολύ καλά και δυναμώνει συνεχώς. Όμως θα πρέπει να σας ενημερώσω ότι χτες, παράλληλα με αυτό, ξεπεράσαμε μετά από πολύ-πολύ καιρό, τις 100 εισαγωγές Covid στα Νοσοκομεία μας.


Άρα αυτή η προσπάθεια, με βάση το διάγγελμα του Πρωθυπουργού της χώρας, Κυριάκου Μητσοτάκη, πρέπει να ενδυναμωθεί και να θωρακιστεί περαιτέρω.


Στην ανάλυση των εξαγγελιών που έκανε ο Πρωθυπουργός, σε ό,τι έχει να κάνει με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό, καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός όλου του προσωπικού, υγειονομικού, διοικητικού και λοιπού, των ιδιωτικών και δημόσιων Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων και Φροντίδας ΑΜΕΑ. Δηλαδή:


Των Κέντρων Αποθεραπείας και Αποκατάστασης,


Των Στεγών Υποστηριζόμενης διαβίωσης για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες,


Των Στεγών Αυτόνομης Διαβίωσης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες,


Των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων,


Των Θεραπευτηρίων Χρονίως Πασχόντων,


Των κλειστών δομών των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας,


Των Ιδρυμάτων Περίθαλψης Χρονίως Πασχόντων,


Των Οικοτροφείων,


Ειδικών Ιδρυμάτων,


Των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων,


Των Κέντρων Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας,


Των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών και ατόμων με αναπηρία.



Ειδικότερα, έως τις 16/8 το σύνολο του προσωπικού των εν λόγω μονάδων θα πρέπει να έχει προβεί στην πρώτη δόση εμβολιασμού, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.


Όποιος αρνείται να εμβολιαστεί ή δεν ολοκληρώνει τον εμβολιαστικό κύκλο απέχει από την εργασία του άνευ αποδοχών. Στο εξής, κάθε νεοεισερχόμενος φιλοξενούμενος στις παραπάνω Μονάδες θα πρέπει να είναι εμβολιασμένος υποχρεωτικά.


Σε περίπτωση παραβίασης σχετικών κανόνων σε ό,τι έχει να κάνει με τις δομές, επιβάλλεται στη δομή πρόστιμο 50.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής 200.000 ευρώ, επιφυλασσομένων τυχόν ποινικών και πειθαρχικών κυρώσεων.


Δεύτερον, καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός όλου του προσωπικού, υγειονομικού, διοικητικού και λοιπού, των ιδιωτικών και δημόσιων δομών Υγείας, διαγνωστικών Κέντρων, Κέντρων Αποκατάστασης, Κλινικών, Νοσοκομείων, δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και λοιπά.


Ειδικότερα, έως την 1/9 το σύνολο του προσωπικού των εν λόγω μονάδων θα πρέπει να έχει προβεί στην πρώτη δόση, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου θα πρέπει να γίνει σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες.


Θα ληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία έτσι ώστε οι δημόσιοι φορείς, Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και δομές Υγείας, να προσλαμβάνουν με ταχείες διαδικασίες προσωπικό ορισμένου χρόνου, σε αναπλήρωση όσων δεν εμβολιάζονται.


Συστήνονται δε Υγειονομικές Επιτροπές ανά Υγειονομική Περιφέρεια, που θα αξιολογούν αιτήματα απαλλαγής από τον εμβολιασμό με βάση εκτίμηση λόγων υγείας, κατόπιν ειδικής λίστας εξαιρέσεων που θα προσδιορίσει αυστηρά η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.


Τέλος, θέλω να συστήσω ως Υπουργός Υγείας στο χρόνο αυτό που δίνεται για τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και τις δομές Υγείας να σπεύσουν όλοι, γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό και λοιπό προσωπικό που δεν έχει εμβολιαστεί, να εμβολιαστούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]