Κανένα από τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα δεν έχει εμβρυικά κύτταρα




 Κανένα από τα εμβόλια  που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα δεν περιέχει εμβρυικά κύτταρα τόνισε νωρίτερα κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για τον εμβολιασμό η  Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου ,αναφερόμενη σε μία από τις απορίες που έχουν συχνά οι πιστοί και την ηθική στη χρήση τους .

"Χρησιμοποιούνται εμβυικές κυτταρικές σειρές  όχι ιστοί στον τρόπο της παρασκευής των εμβολίων .Αυτές οι κυτταρικές σειρές προέρχονται από ιστούς εμβρύων που ελήφθησαν  πριν δεκαετίες.Συγκεκριμένα ,το 1960 ,το 1973 ,το 1985  και από τους ιστούς αυτούς ήταν τα αρχέγονα κύτταρα τα οποία αναπαρήχθησαν στα εργαστήρια και αποτέλεσαν τη βάση ,το υλικό πάνω στο ποίο πολλαπλασιάζονται οι ιοί και από την ανάπτυξή αυτών με διάφορες μεθόδους παράγονται τα εμβόλια.Τα κύτταρα αυτά αφαιρούνται πριν την ολοκλήρωση της παρασκευής των εμβολίων .Επομένως δεν τίθεται ζήτημα  χριστιανικής ηθικής για τη χρήση των παραπάνω εμβολίων τα οποία αντίθετα σώζουν ζωές"ανέφερε η κ.Θεοδωρίδου .

Επίσης τόνισε πως δεν ισχύει ο όρος πειραματικά   για τα εμβόλια κατά της Covid-19 καθώς έχουν γίνει δοκιμές σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και έχουν γίνει εκατομμύρια εμβολιασμοί .

Ο εμβολιασμός είπε η κ.Θεοδωρίδου δεν είναι βλαπτικός κατά τη διάρκεια της προσπάθειας τεκνοποίησης ούτε κατά την κύηση ούτε στην περίοδο του θηλασμού .

"Το εργαστήριο μεταλλάξεων είναι οι ανεμβολίαστοι όχι οι εμβολιασμένοι .Διαθέτουμε αποτελεσματικά εμβόλια που αποτρέπουν από τη σοβαρή λοίμωξη και τον θάνατο και μειώνουν τη μεταδοτικότητα .Ας μην αδρανούμε λοιπόν Ο κάθε ένας από εμάς ας πείσει άλλον έναν  και έτσι η επιδημία αυτή που μας ταλαιπωρεί θα γίνει παρελθόν ."κατέληξε .




Αναλυτικά η κ.Θεοδωρίδου ανέφερε:

 Από τα γεγονότα της προηγούμενης εβδομάδας, θα ήθελα να σταθώ στην παρουσία στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου του Υπουργού Υγείας κυρίου Κικίλια και του Καθηγητή κυρίου Τσιόδρα, προκειμένου να ενημερώσουν τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο και τους Ιεράρχες για την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και το εμβολιαστικό πρόγραμμα.


Είναι γνωστό ότι στο σημαντικό αριθμό των διστακτικών για εμβολιασμό συμπολιτών μας περιλαμβάνονται αρκετοί και έτσι ο λόγος ακριβώς των λειτουργών της Εκκλησίας θα δώσει, νομίζω, μια σημαντική ώθηση στο να υπερβούν πολλούς φόβους και δισταγμούς που έχουνε σχετικά με τον εμβολιασμό.


Η Εκκλησία, άλλωστε, εξ αρχής στήριξε την προσπάθεια του εμβολιασμού. Στα πλαίσια της ενημέρωσης ζητήθηκε και από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού να δοθούν ορισμένες απαντήσεις σε συνήθη ερωτήματα που απευθύνουν οι πιστοί και έχουν σχέση με τους εμβολιασμούς.


Επιλέγω ένα που διαφέρει από τις συνήθεις ερωτήσεις που είναι η προστασία, η διάρκεια της προστασίας, οι δόσεις, οι παρενέργειες και αφορά την ηθική της χρήσης ορισμένων εμβολίων κατά του κορονοϊού.


Το ερώτημα συγκεκριμένα που μας τέθηκε είναι αν είναι ηθικά αποδεκτό να χορηγούνται εμβόλια κατά του Covid για τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί εμβρυικά κύτταρα που προέρχονται από κυήσεις που διεκόπησαν για ιατρικούς λόγους.


Θα πρέπει άμεσα η απάντηση να είναι αρνητική. Κανένα από τα εμβόλια Covid που χρησιμοποιούνται στην χώρα μας δεν περιέχει εμβρυικά κύτταρα.


Θα γίνουμε πιο συγκεκριμένοι αν πούμε ότι χρησιμοποιούνται εμβρυικές κυτταρικές σειρές, όχι ιστοί, στον τρόπο της παρασκευής των εμβολίων.


Αυτές οι κυτταρικές σειρές προέρχονται από ιστούς εμβρύων που ελήφθησαν πριν δεκαετίες. Συγκεκριμένα, το 1960, το 1973, το 1985 και ήταν από τους ιστούς αυτούς, τα αρχέγονα κύτταρα τα οποία αναπαρήχθησαν στα εργαστήρια και αποτέλεσαν την βάση, το υλικό πάνω στο οποίο πολλαπλασιάζονται οι ιοί- οι ιοί, όπως γνωρίζετε, αναπτύσσονται σε κυτταροκαλλιέργειες- και από την ανάπτυξη αυτών των ιών με διάφορες μεθόδους παράγονται τα εμβόλια.


Πρέπει να πούμε ότι τα κύτταρα αυτά αφαιρούνται πριν την ολοκλήρωση της παρασκευής των εμβολίων. Επομένως δεν τίθεται ζήτημα χριστιανικής ηθικής για την χρήση των παραπάνω εμβολίων τα οποία, αντίθετα, σώζουν ζωές.


Ένας άλλος προβληματισμός που εκφράστηκε είναι ότι τα εμβόλια μπορεί να είναι πειραματικά. Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι τα εμβόλια πριν αδειοδοτηθούν έχουν χορηγηθεί σε εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντές και έχουν ελεγχθεί και για την ασφάλεια και για την αποτελεσματικότητά τους, ενώ μέχρι σήμερα έχουν γίνει εκατομμύρια δόσεις εμβολίων σε όλο τον κόσμο. Και μόνο με αυτά τα μεγέθη καταλαβαίνει κανείς ότι ο όρος «πειραματικό εμβόλιο» δεν μπορεί να ισχύει.


Και παρά το γεγονός ότι και από αυτή τη θέση αρκετές φορές έχουμε επισημάνει ότι κανένα εμβόλιο δεν παρεμβαίνει στη διαδικασία της τεκνοποίησης, από τα πιο συχνά ερωτήματα και τις απορίες είναι ακριβώς για τη διαδικασία της τεκνοποίησης, της κύησης και της γαλουχίας.


Άλλη μια φορά, λοιπόν, να επαναλάβουμε ότι ο εμβολιασμός δεν παρεμβαίνει, δεν είναι βλαπτικός, ούτε κατά τη διάρκεια της προσπάθειας της τεκνοποίησης, ούτε κατά τον εμβολιασμό κατά την κύηση, ούτε και σε οποιοδήποτε στάδιο της κύησης, ούτε και εν συνεχεία για το θηλασμό.


Αναμφισβήτητα, ο πράος λόγος των λειτουργών της Εκκλησίας συνυφασμένος και με το κήρυγμα της αγάπης που δέχονται οι πιστοί θα είναι περισσότερο πειστικός από τον «στεγνό», «στιφό» καμιά φορά, επιστημονικό λόγο.


Και την προηγούμενη εβδομάδα πάλι, να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, ανακοινώθηκε ο εμβολιασμός των εφήβων ηλικίας 15-17 ετών. Μέσα σε αυτή την ηλικιακή ομάδα περιλαμβάνονται, όπως γνωρίζετε, και έφηβοι που έχουν υποκείμενα νοσήματα.


Από δημοσιευμένη μελέτη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, για ένα διάστημα δύο μηνών που νοσηλεύτηκαν 204 έφηβοι, διαπιστώθηκε ότι το 70,6% ήταν έφηβοι που είχαν υποκείμενο νόσημα.


Ποιο ήταν το κατ’ εξοχήν υποκείμενο νόσημα των εφήβων; Σε ποσοστό 36% ήταν η παχυσαρκία. Το ποσοστό είναι υψηλό και στη χώρα μας σε μία πρόδρομη μελέτη που κάνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, δηλαδή ξεπερνάει το 25%.


Είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία αναδείχθηκε ως ένας νέος ανεξάρτητος παράγοντας αυξημένου κινδύνου, μετά την προχωρημένη ηλικία, για εισαγωγή στα νοσοκομεία και για αυξημένους θανάτους λόγω της λοίμωξης από Covid.


Το αυξημένο βάρος σώματος ή το ΒΜΙ με ένα σύνθετο μηχανισμό δημιουργεί μια χρόνια, χαμηλού βαθμού φλεγμονή και επηρεάζει τη λειτουργία του ανοσιακού συστήματος.


Ο λιπώδης ιστός δεν είναι όπως παλιά θεωρείτο ένας ανενεργής ιστός, αλλά λειτουργεί ως όργανο που παράγει ένα πλήθος ουσιών που επηρεάζουν και το μεταβολισμό και το ανοσιακό σύστημα.


Ίσως η επιδημία της Covid, η οποία θα γίνει παρελθόν με τις προσπάθειες όλων χάρη στα εμβόλια, να υπογραμμίζει και την ανάγκη να στραφούμε και προς άλλα ενδιαφέροντα και σημαντικά ιατρικά θέματα σε μια άλλη χρόνια επιδημία που είναι η παχυσαρκία και που απειλεί την ποιότητα της ζωής μας και ξεκινάει, όπως όλοι οι παιδίατροι και οι γονείς γνωρίζουμε, από τη βρεφική ηλικία.


Οι κορονοϊοί προσβάλλουν πολλούς διαφορετικούς ξενιστές εκτός από τον άνθρωπο. Προσαρμόζονται εύκολα και μολύνουν με νέες μεταλλάξεις.


Ας υπενθυμίσουμε ότι το εργαστήριο των μεταλλάξεων είναι οι ανεμβολίαστοι, όχι οι εμβολιασμένοι. Διαθέτουμε αποτελεσματικά εμβόλια που αποτρέπουν από τη σοβαρή λοίμωξη και τον θάνατο και μειώνουν τη μεταδοτικότητα.


Ας μην αδρανούμε, λοιπόν, ο καθένας από εμάς ας πείσει άλλον έναν. Και έτσι η επιδημία αυτή που μας ταλαιπωρεί θα γίνει παρελθόν και το ευχόμαστε αυτό να γίνει σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]