Σώστε το Αλωνάκι και το δάσος της Βαλανιδορράχης


Χώρος δασικής αναψυχής γίνεται το δάσος της Βαλανιδορράχης


Το δάσος της Βαλανιδορράχης συνολικής έκτασης 1.993 στρεμμάτων επιδικασμένο σε ιδιώτες- αν και απαλλοτριωμένο και αποζημιωμένο από το δημόσιο το 1927, πλην όμως αγορασμένο από ιδιώτες το 1931- γίνεται χώρος δασικής αναψυχής. Ως χώρος δασικής αναψυχής θα περιλαμβάνει αθλητικές δραστηριότητες εντός του δάσους ( πεζοπορία, τρέξιμο, πικ-νικ, ποδηλατοδρομία και γήπεδο Τοξοβολίας ), πέτρινα τραπεζοκαθίσματα στις θέσεις θέας και χώρο στάθμευσης οχημάτων με ξύλινες περιφράξεις. Στο σύνολο 195 θέσεις πάρκινγκ και στις τρεις παραλίες Αλωνάκι, Σκάλα και όρμος του Οδυσσέα. Το εμβαδόν του «ιδιωτικού» δάσους στη μελέτη ανέρχεται σε 2.180 στρέμματα, ενώ η εκδικασμένη έκταση είναι 1.993 στρέμματα.

Εύλογα τίθενται πολλά ερωτήματα για μια αξιοποίηση που κοστολογείτε μόλις στις 140.000 ευρώ, ικανή όμως σύμφωνα με την ανακοίνωση της διαχειριστικής επιτροπής του δάσους να δώσει  λύσεις στη μετανάστευση μας στη Γερμανία  . Θα περιλαμβάνει χρηματικό αντίτιμο η είσοδος στο χώρο δασικής αναψυχής και στο πάρκινγκ ή εντάσσεται και αυτό στην ανιδιοτελή προσφορά- κατά τα λεγόμενα πάντοτε - των «νόμιμων» συνιδιοκτητών. 

Η μελέτη ωστόσο έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές, Δασαρχείο, Περιφέρεια Πρέβεζας και Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου. Ο χώρος στάθμευσης όμως, περιλαμβάνει περαιτέρω ξύλευση του δάσους, ορατή στους αναρτημένους χάρτες. Κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής Αγώνα Φαναρίου, ο διαχειριστικός φορέας Προστατευόμενων Περιοχών Καλαμά- Αχέροντα- Κέρκυρας, εκφράζει αρνητική γνώμη επί της υπό εξέτασης μελέτης καθώς και των σχεδιαζόμενων παρεμβάσεων εντός του δάσους ( δεν εξετάσθηκε το ενδεχόμενο το πάρκινγκ να γίνει εκτός του δάσους ), καθώς παρακάμφθηκε ο Φορέας κατά την διαδικασία έγκρισης της μελέτης.

Το εξαιρετικού φυσικού κάλλους δάσος αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα ενός οικοσυστήματος σχεδόν εξολοκλήρου natura2000, στις εκβολές του δέλτα του Αχέροντα με υδροβιότοπο. Ένα οικοσύστημα που θα όφειλε να προστατεύει η Πολιτεία, ένα αισθητικό δάσος μνημείο της φύσης.

Ως τοπική κοινωνία εκφράζουμε μια κραυγή αγωνίας στην επικείμενη ιδιωτικοποίησή του. Το δάσος είναι αιώνες τώρα άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορική-κοινωνική-οικονομική ζωή του Φαναρίου. Η αξιοποίησή του, θα επιφέρει σημαντικό οικονομικό πλήγμα και όχι μόνο στην τοπική κοινωνία.

Τα δάση και οι παραλίες είναι κοινωνικά αγαθά προς τέρψιν όλου του κόσμου, γιαυτό εμμένουμε στο δημόσιο χαρακτήρα του δάσους. Δεν αποκόπτεται εύκολα μια κοινωνία από τον τόπο της. Το δάσος υπάρχει αιώνες τώρα γιατί εμείς το σεβαστήκαμε και εμείς πάλι καλούμαστε να το υπερασπιστούμε…

Κοινωνική συναίνεση δεν θα υπάρξει.

Επιτροπή Αγώνα Φαναρίου      


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]