ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Ιωάννινα:Με επιτυχία η εκπαιδευτική δράση του Δήμου με επίκεντρο τη λίμνη


 Εκπαιδευτική δράση για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Εκατοντάδες μαθητές σχολείων των Ιωαννίνων παρακολούθησαν την δράση που οργάνωσε ο Δήμος σε συνεργασία με τον Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας και με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος.

Η εκπαιδευτική δράση έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω των μέτρων για την πανδημία και ήταν αφιερωμένη στη λίμνη.

Παρουσιάστηκαν πτυχές της βιοποικιλότητας του λιμναίου οικοσυστήματος από το επιστημονικό προσωπικό του φορέα και αναδείχθηκε η ιδιαίτερη αξία της Παμβώτιδας για την περιοχή.

Στον χαιρετισμό του ο αντιδήμαρχος Βασίλης Βλέτσας ανέφερε:

«Οι πρωτόγνωρες συνθήκες της πανδημίας μας αναγκάζουν να λειτουργούμε και να  επικοινωνούμε σήμερα με τηλεδιάσκεψη.   

Στα πλαίσια του εορτασμού της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος για το 2021 ο Δήμος Ιωαννιτών σε συνεργασία με τον φορέα διαχείρισης της Λίμνης Παμβώτιδας διοργανώνει μία πρωτότυπη εκδήλωση (αξιοποιώντας την  τεχνολογία) στην οποία δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν όλα τα γυμνάσια, τόσο της πόλης, όσο και του νομού των Ιωαννίνων σε μία συζήτηση με επίκεντρο το Περιβάλλον και την Λίμνη Παμβώτιδα.

Η παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος καθιερώθηκε προκειμένου να αφυπνιστούμε όλοι  και να συνειδητοποιήσουμε  ότι το μέλλον των πόλεων το μέλλον των κρατών το μέλλον του πλανήτη το μέλλον της ανθρωπότητας είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το μέλλον του φυσικού περιβάλλοντος. 

Φυσικά αυτή η αφύπνιση δεν πρέπει να είναι μόνο μια ημέρα το χρόνο, αλλά και όλες τις υπόλοιπες. 

Η επιβάρυνση του περιβάλλοντος είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο και συμβαίνει για πολλές δεκαετίες σε όλο τον πλανήτη. Αυτό συμβαίνει και στον τόπο μας, αυτό συμβαίνει και στο λιμναίο οικοσύστημα της περιοχής μας. 

Ο Δήμος Ιωαννιτών συνειδητοποίησε την κρισιμότητα της περιβαλλοντικής υποβάθμισης της περιοχής και τις δυσμενείς συνέπειες που θα επιφέρει στην τοπική κοινωνία και οικονομία, όπως στον τομέα του τουρισμού, στην ποιότητα ζωής των κατοίκων και κατ επέκταση στην υγεία των συμπολιτών. 

Για τον λόγο αυτό για πρώτη φορά  σύστησε ειδική αντιδημαρχία με αντικείμενο την Προστασία του Περιβάλλοντος και της Λίμνης. 

Έχω την τιμή αυτό το διάστημα να έχω την ευθύνη αυτής της προσπάθειας από μέρους του Δήμου. 

Ο Δήμος Ιωαννιτών στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας: 

Aνοίγει της πόρτες του Δημαρχείου και συστήνει περιβαλλοντικές συμμαχίες.  Συμμαχίες με τους επίσημους φορείς, συμμαχίες με τους περιβαλλοντικούς συλλόγους, συμμαχίες με τους ενεργούς πολίτες συμμαχίες με την νέα γενιά που κατά την άποψη μας θα κληθεί να αλλάξει την κατάσταση.

Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας υλοποιήθηκαν από κοινού πολλές δράσεις οι οποίες απέδωσαν καρπούς. 

Αναπτύχθηκαν μηχανισμοί περιφρούρησης της Λίμνης με την συμμετοχή όλων των υπηρεσιών (Αστυνομία, Δημοτική Αστυνομία, φορέα Λίμνης, κυνηγητική ομοσπονδία) με σκοπό να εμποδίσουμε την ανεξέλεγκτη εναπόθεση σκουπιδιών πλησίον της λίμνης. 

Αναπτύχθηκε μηχανισμός ώστε να υπάρξει έλεγχος στα όμβρια ύδατα και στην απόρριψη λυμάτων σε αυτά με κατάληξη στην λίμνη Παμβώτιδα. 

Αναπτύχθηκε μηχανισμός για την περιφρούρηση της περιόδου αναπαραγωγής των ψαριών. 

Καθιερώσαμε καθημερινό συνεργείο καθαρισμού και φροντίδας του παραλίμνιου τουριστικού μετώπου.

Τέλος αναπτύχθηκαν πολλές δράσεις ευαισθητοποίησης των συμπολιτών μας.  

Έχουμε μπροστά μας μια μεγάλη πρόκληση.

Να αντισταθούμε σε ένα κόσμο που αλλάζει και υποβαθμίζει το οικοσύστημα. 

Να διαχειριστούμε τους φυσικούς πόρους της χώρας, με τρόπο και ευθύνη που θα διασφαλίζει την αειφόρο ανάπτυξη αλλά και την ποιότητα ζωής των επόμενων γενεών. 

Εσείς ως νέοι άνθρωποι θα βρείτε μπροστά σας μια νέα εικόνα. 

Μια εικόνα που θα απέχει πολύ από αυτή που βρήκαμε εμείς, αλλά και από αυτή που βρήκαν οι γονείς μας. 

Το περιβάλλον μας έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου εδώ και πολύ καιρό ότι θέλει προστασία. 

Σας καλώ λοιπόν όλους να ενώσουμε δυνάμεις για την προστασία ανάδειξη του Περιβάλλοντός μας, για την προστασία και ανάδειξη της Λίμνης Παμβώτιδας. Για την ίδια την πόλη μας και την ζωή μας!»


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]