ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

ΔΕΝ ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΗ ΦΩΤΙΑ ΓΙΑΤΙ Η ΦΩΤΙΑ ΔΕΝ ΠΑΙΖΕΙ ...ΜΑΖΙ ΜΑΣ

Επίδομα παραμεθορίου σε αστυνομικούς που επιχειρούν στην ελληνοαλβανική μεθόριο


Ερώτηση Του  Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας

Προς Τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Τον κ. Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Επίδομα παραμεθορίου σε αστυνομικούς που επιχειρούν στην

ελληνοαλβανική μεθόριο»

Κύριοι, κύριοι Υπουργοί,

Σύμφωνα με ενημέρωση από αστυνομικούς και σύμφωνα με ανάρτηση σε τοπικές ιστοσελίδες του διαδικτύου, σε κοινή συνεδρίαση των Προεδρείων των Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων, της Θεσπρωτίας, των Ιωαννίνων, της Καστοριάς, της Κέρκυρας και της Φλώρινας, τέθηκε ζήτημα επέκτασης και στο αστυνομικό προσωπικό των Διευθύνσεών τους του επιδόματος παραμεθόριων και προβληματικών περιοχών. Το προσωπικό των αναφερόμενων Διευθύνσεων συνεχίζει να βιώνει την άνιση επιδοματική μεταχείριση, παρόλο που παρέχει, υπό αρκετά αντίξοες συνθήκες, υπηρεσίες προστασίας των συνόρων από την παράνομη μετανάστευση, το λαθρεμπόριο και λοιπές εγκληματικές δραστηριότητες.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Προτίθεσθε να δρομολογήσετε την χορήγηση του ως άνω επιδόματος παραμεθόριων και προβληματικών περιοχών στις αστυνομικές δυνάμεις των Περιφερειών της Θεσπρωτίας, των Ιωαννίνων, της Καστοριάς, της Κέρκυρας και της Φλώρινας, οι οποίες υπάγονται στις αντίστοιχες Αστυνομικές Διευθύνσεις, με επέκταση των ήδη ισχυόντων νομοθετικών ρυθμίσεων, εκπληρώνοντας, κατά αυτόν τον τρόπο, και μία από τις προεκλογικές σας δεσμεύσεις;

Ο ερωτών Βουλευτής

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣΑπάντηση 


ΘΕΜΑ: Σχετικά με την υπ' αριθμ. πρωτ.6206/22-4-2021 ερώτηση

Σε απάντηση της υπ' αριθμ. πρωτ.6206/22-4-2021 ερώτησης, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Κ.Βελόπουλος, από πλευράς δικής μας αρμοδιότητας, σας πληροφορούμε τα εξής:

Με τις διατάξεις της περ. Ε' του άρθρου 127 του ν.4472/2017 (Α' 74), όπως αυτές τροποποιήθηκαν με τις όμοιες του άρθρου τετάρτου του ν.4553/2018 (Α' 119), προβλέπεται ότι στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, καθώς και της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος που υπηρετούν εντός των γεωγραφικών ορίων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (μόνο πρώην Ν. Δωδεκανήσου), καθώς και στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που υπηρετούν στις Μονάδες Προκαλύψεως της ηπειρωτικής μεθορίου (Ηπείρου, Μακεδονίας και Θράκης), στη νήσο Σκύρο και τις τοπικές κοινότητες Ζίρου και Παλαιοκάστρου του Δήμου Σητείας, χορηγείται μηνιαίο επίδομα ύψους εκατό (100) ευρώ. Επίσης, με τις διατάξεις του άρθρου 34 του ν.4676/2020 (Α' 67) το επίδομα των 100 ευρώ χορηγείται και στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής που υπηρετούν στις Λιμενικές Αρχές Οθωνών, Σαγιάδας και Σκύρου.

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα και με την αιτιολογική έκθεση του ν.4472/2017, το επίδομα αυτό θεσπίστηκε ως αντιστάθμισμα της καταργούμενης, με το άρθρο 160 του ως άνω νόμου, ημερήσιας αποζημίωσης εκτός έδρας που ελάμβανε μόνο το στρατιωτικό προσωπικό που υπηρετούσε στις προαναφερόμενες περιοχές.

Επιπλέον, το ως άνω επίδομα, μετά τη θέσπιση του ν.4553/2018, δεν καταβάλλεται στο σύνολο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων της ηπειρωτικής μεθορίου (Ηπείρου, Μακεδονίας και Θράκης), αλλά αποκλειστικά και μόνο σε όσους υπηρετούν στις μονάδες προκαλύψεως, οι οποίες λόγω της φύσεως της αποστολής τους και των συγκεκριμένων καθηκόντων τους έχουν συσταθεί στις Ένοπλες Δυνάμεις και όχι στα Σώματα Ασφαλείας, ενώ με τη θέσπιση του ν.4676/2020 το εν Σελίδα 1 από 2

 


λόγω επίδομα θα χορηγείται στα στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. που υπηρετούν στις προαναφερθείσες Λιμενικές Αρχές.

Συνεπώς, η χορήγηση του ως άνω επιδόματος δεν συναρτάται με παροχή υπηρεσίας σε παραμεθόριες (εν γένει) περιοχές.

Τέλος, διευκρινίζεται ότι, σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 4 του ν.4024/2011 (Α' 226) εξαιρούνται, και συνεπώς δεν υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής του εν λόγω νόμου οι κατηγορίες υπαλλήλων ή λειτουργών που υπάγονταν στο Πεδίο εφαρμογής των διατάξεων του Μέρους Β' του ν.3205/2003 (Α' 297). Συνεπώς δεν έχουν εφαρμογή στο ένστολο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας οι διατάξεις του άρθρου 19 (Επίδομα απομακρυσμένων - παραμεθορίων περιοχών) του ν.4354/2015 (Α' 176), το οποίο παραπέμπει στο άρθρο 15 του ν.4024/2011.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΣΚΥΛΑΚΑΚΗΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]