ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Συνάντηση της Ένωσης Γονέων με τον Μωυσή Ελισάφ Ποιά΄προβλήματα συζητήθηκαν

 


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΟΝΕΩΝ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΙΩΑΝΝΙΤΩΝ

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 4/6/2021, προγραμματισμένη συνάντηση του Προεδρείου της Ένωσης Γονέων Μαθητών Δ.Ιωαννιτών με τον Δήμαρχο Ιωαννιτών κ.Μωυσή Ελισάφ. Η συνάντηση έγινε  στις 11:30 το πρωί στο Δημαρχείο.

Από τη μεριά της Ένωσης τέθηκαν τα παρακάτω ζητήματα:

Η σχολική χρονιά φτάνει στο τέλος της μέσα από μια περιπετειώδη πορεία. Στα ήδη μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπιζαν τα σχολεία (κτηριακά, προσωπικό κλπ) φέτος προστέθηκαν τα εκπαιδευτικά κενά που δημιουργήθηκαν από την λειψή λειτουργία των σχολείων και επομένως την ελλιπή κατάκτηση των γνωστικών και άλλων αντικειμένων ως αποτέλεσμα του τρόπου αντιμετώπισης της πανδημίας που η πολιτεία επέλεξε.

Τα προβλήματα που σας είχαμε θέσει στο παρελθόν, παραμένουν και θα θέλαμε γι αυτά να ενημερωθούμε από εσάς. Πιο συγκεκριμένα: 

1. Επειδή η πανδημία θα υπάρχει και τη νέα σχολική χρονιά, ποια μέτρα θα πάρετε μέσα στο καλοκαίρι ώστε οι σχολικές μονάδες να είναι έτοιμες το Σεπτέμβριο να λειτουργήσουν με υγιεινή και ασφάλεια (καθαριότητα, διασφάλιση αιθουσών για αποσυμφόρηση πολυπληθών τάξεων, παρεμβάσεις σε κοινόχρηστους χώρους και χώρους υγειονομικού ενδιαφέροντος, εξασφάλιση υλικών προστασίας κλπ); 

2. Σε ποια φάση βρίσκεται η κατασκευή του κτηρίου που θα στεγάσει το 1ο Νηπιαγωγείο και το ΣΑΠ. Γνωρίζει η Δημοτική αρχή ότι οι μαθητές και τα νήπια του ΣΑΠ θα είναι διπλάσια τη νέα σχολική χρονιά;

3. Πότε θα αποπερατωθούν οι εργασίες στο νηπιαγωγείο στους πρώην Στρατιωτικούς Φούρνους;

4. Για ποιο λόγο δεν αξιοποιήθηκαν οι λυόμενες αίθουσες που τοποθετήθηκαν στο προαύλιο του 24ου Δημοτικού Σχολείου για χρήση του 28ου Νηπιαγωγείου και τι πρόκειται να γίνει;

5. Αν υπάρχει κάποια εξέλιξη αναφορικά με την κατασκευή κτηρίου που θα στεγάσει το Μουσικό Σχολείο καθώς όπως είναι πανθομολογούμενο το παρόν κτήριο είναι παντελώς ακατάλληλο.

6. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με την ασφάλεια των κτηρίων, με την αντισεισμική-αντιπυρική προστασία, με την ενεργειακή τους αναβάθμιση και τη βελτίωση της υλικοτεχνικής τους υποδομής (αθλητικό υλικό, διαμόρφωση αύλειων χώρων κλπ) όπως επανειλημμένα έχουμε επισημάνει. Οι τελευταίοι ισχυροί σεισμοί στη χώρα μας αναδεικνύουν με τον πλέον δραματικό τρόπο την ανάγκη άμεσου σχεδιασμού παρεμβάσεων, στην πλειοψηφία των σχολείων του Δήμου που είναι «γερασμένα». Τι μέτρα θα δρομολογήσετε ώστε να δοθούν  λύσεις σε αυτά τα προβλήματα;

7. Πώς σκέφτεται να συμβάλλει η Δημοτική αρχή για την εξασφάλιση της απρόσκοπτης φοίτησης στα σχολεία, των μαθητών-προσφύγων, των Δομών του Δήμου, οι οποίοι την περασμένη σχολική χρονιά ήταν εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας;

8. Τι μέτρα θα παρθούν για τη δημιουργία, στον ιστό της πόλης, χώρων αναψυχής, για τους σχολικούς περιπάτους που τώρα γίνονται σε εμπορικά κέντρα (πχ Παραλίμνιο) ή σε ακατάλληλους και επικίνδυνους χώρους (πχ Ιτς Καλέ); Είναι γνωστό ότι το Γιαννιώτικο Σαλόνι δεν είναι έτοιμο να υποδεχτεί τους μαθητές ενώ το Πανηπειρωτικό έχει δοθεί σε ομάδες και αποκλείει τους μαθητές και τους δημότες από τους χώρους των γηπέδων.


Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι πολλά από αυτά τα προβλήματα δεν μπορούν να λυθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, επειδή σας τα έχουμε κάνει γνωστά τόσο στην πρώτη μας συνάντηση τον Σεπτέμβρη του 2019, όσο και μεταγενέστερα με υπομνήματά μας και διαπιστώνουμε ότι ελάχιστα έχουν ξεκινήσει να γίνονται, πιστεύουμε ότι είναι καιρός να δρομολογηθούν άμεσα λύσεις.


Από τη μεριά του Δημάρχου μας δόθηκαν οι εξής απαντήσεις:

1. Η Δημοτική αρχή «δεσμεύεται ότι τα σχολεία θα είναι έτοιμα τον Σεπτέμβρη». Μέσα από τις τρέχουσες εργολαβίες θα γίνουν παρεμβάσεις στα διδακτήρια για την βελτίωση των υποδομών. Ωστόσο –όπως μας ειπώθηκε - από τη μεριά των τεχνικών υπηρεσιών και του εργοταξίου του Δήμου, υπάρχουν ελάχιστες δυνατότητες πραγματοποίησης έργων, καθώς οι υπηρεσίες αυτές με ευθύνη των κυβερνήσεων, παραμένουν υποστελεχωμένες  από προσωπικό  που θα μπορούσε να κάνει έργα επισκευών και αποκατάστασης βλαβών  στα σχολεία.

2. Πολλά έργα βελτίωσης των κτηριακών υποδομών  θα ενταχθούν στο σχέδιο «Α.Τρίτσης» από το οποίο η Δημοτική αρχή προσδοκά να εκταμιεύσει ποσό 2,5 εκατομμυρίων €υρώ. Βέβαια το σχέδιο αυτό δεν πρόκειται να αρχίσει να υλοποιείται σύντομα (εκτιμάται, τουλάχιστον μετά από έναν χρόνο). 

3. Για τα ζητήματα της καθαριότητας των σχολείων, μας ενημέρωσε ότι οι συμβάσεις των καθαριστριών λήγουν στις 30/6 (δηλ. οι καθαρίστριες με σύμβαση θα απολυθούν)  και η έγκαιρη πρόσληψη όπως και ο αριθμός των καθαριστριών, δεν εξαρτάται από τον ίδιο αλλά από την κυβέρνηση.

4. Για το χρονίζων ζήτημα της μεταστέγασης του ΣΑΠ, εκτίμηση είναι ότι τα έργα προχωρούν, αλλά δεν θα είναι έτοιμο το Φθινόπωρο ώστε να λειτουργήσουν εκεί το Ειδικό Δημοτικό και Νηπιαγωγείο - ΣΑΠ και το 1ο Νηπιαγωγείο. 

5. Το Νηπιαγωγείο των «Στρατιωτικών Φούρνων» βρίσκεται στην τελική φάση κατασκευής και έχει γίνει η παραγγελία των απαιτούμενων για τη λειτουργία υλικών. Ωστόσο είναι ασαφής ο χρόνος λειτουργίας του, καθώς σύμφωνα με την κατασκευαστική, ολοκληρωμένο θα είναι στο τέλος του καλοκαιριού.

6. Είναι ακόμη σε πρώιμο στάδιο, τα σχέδια για την κατασκευή νέου Μουσικού Σχολείου (ακόμη δεν έχει καταληχτεί ο χώρος που θα κατασκευαστεί) και ενός διδακτηρίου στον Κατσικά, που θα στεγάσει το 2ο Δημοτικό Σχολείο Κατσικά (δεν έχει ιδρυθεί ακόμη) και ένα Νηπιαγωγείο.

7. Σχετικά με τη μη αξιοποίηση των προκατασκευασμένων αιθουσών που θα στέγαζαν τα νήπια του 28ου Νηπιαγωγείου στα Σεισμόπληκτα, ο κ.Δήμαρχος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «από τη μεριά του Δήμου έγινε ό,τι απαιτούνταν», επιρρίπτοντας την ευθύνη της μη λειτουργίας στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.

8. Σε σχέση με το ζήτημα των χώρων αναψυχής, η απάντηση που δόθηκε από τον κ.Δήμαρχο είναι ότι οι χώροι αναψυχής είναι επαρκείς καθώς μπορούν τα σχολεία να επισκεφτούν το Γιαννιώτικο Σαλόνι, το Κάστρο ή το Νησί.  

9. Τέλος σχετικά με το ζήτημα του αποκλεισμού των προσφυγόπουλων από την εκπαιδευτική διαδικασία, ειπώθηκε ότι έχει ενημερωθεί ο Συνήγορος του Πολίτη και το επόμενο διάστημα θα τοποθετηθούν κεραίες wi-fi στα camp.

Αγαπητοί γονείς

Κάθε άλλο παρά εφησυχασμό μας δημιουργεί η ενημέρωση από τον κ.Δήμαρχο. Όλα τα σοβαρά προβλήματα που έχουν σχέση με τη λειτουργία των σχολείων παραπέμπονται στο μέλλον, ή στις εκάστοτε κυβερνητικές …διαθέσεις. Έτσι, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι τα σχολεία τον Σεπτέμβριο θα έχουν καθαρίστριες, θα είναι επισκευασμένοι οι χώροι υγειονομικού ενδιαφέροντος, ότι τα κτίρια θα είναι καθαρά και φρεσκοβαμμένα, σε καλή κατάσταση οι αυλές κλπ. Άλλωστε όπως επεσήμανε και ο κ.Δήμαρχος, με «μηδέν» προσλήψεις τεχνικού προσωπικού τι μπορείς να κάνεις; 

Επιβεβαιώνεται τέλος, ότι η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας φέρουν τεράστια ευθύνη σχετικά με τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας, τα όσα έπρεπε και πρέπει να δρομολογήσουν με ταχύτατες διαδικασίες, ώστε τα σχολεία  να λειτουργούν με συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας και να μην κλείνουν με την πρώτη επιδημία (πχ 15άρια τμήματα, νέες αίθουσες, καθαριότητα κλπ) . Αυτό φυσικά δεν απαλλάσσει από τις ευθύνες τους τοπικούς άρχοντες που επιβάλλεται να απαιτούν, να σχεδιάζουν και να υλοποιούν έργα σχολικής στέγης και αναβάθμισης των  υποδομών, ώστε να καλύπτουν τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες όλων των παιδιών.

Ως Ένωση Γονέων θα παρακολουθούμε καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού την  εξέλιξη των εργασιών στα σχολεία και καλούμε τους Συλλόγους Γονέων να μας ενημερώνουν για τυχόν ζητήματα που προκύπτουν. Κυρίως, καλούμε όλους τους γονείς να ενδιαφερθούν για τις συνθήκες που μορφώνεται το παιδί τους, διεκδικώντας αγωνιστικά ένα σύγχρονο σχολείο που θα απαντά στις ανάγκες του σήμερα.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]