Μαρία Θεοδωρίδου:AstraZeneca για τους άνω των 60

 


Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών όπως γνωστοποίησε νωρίτερα η   Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου,προτείνει ο εμβολιασμός με AstraZeneca να γίνεται σε ηλικίες  άνω των 60 ετών .

Η κ.Θεοδωρίδου επεσήμανε πως η επικαιροποίηση αυτή στα ηλικιακά όρια γίνεται λόγω της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας η οποία βρίσκεται σε μέτρια έως χαμηλά ποσοστά διασποράς.

Η κ.Θεοδωρίδου  σημείωσε πως παραμένει  η σύσταση για διενέργεια της δεύτερης δόσης σε πολίτες που   έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση της AstraZeneca καθώς όπως υπογράμμισε μόνο σε 1.3 περιστατικά ανά εκατ. δόσεις εμφάνισαν προβλήματα .

Εξαιρούνται άτομα με με σοβαρές θρομβώσεις  ή ειδικά ιατρικά προβλήματα .



Αναλυτικά η κ.Θεοδωρίδου ανέφερε:


Θα αναφερθώ σήμερα στην επικαιροποίηση των ηλικιών, στις οποίες συστήνεται ο εμβολιασμός έναντι της COVID-19 με το εμβόλιο της AstraZeneca.


Κατά το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σταθερή πτωτική τάση των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας, γεγονός ευοίωνο στο οποίο έχει συμβάλλει καθοριστικά ο εξελισσόμενος εμβολιασμός.


Από επιδημιολογικής πλευράς, η χώρα μας βρίσκεται σε μέτρια προς χαμηλά επίπεδα διασποράς του ιού, με σταθερή τάση περαιτέρω μείωσης.


Προ δύο μηνών, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών είχε αξιολογήσει συγκριτικά την εκτίμηση του κινδύνου από τη νόσο Covid και από την πολύ σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια της θρόμβωσης με θρομβοπενία, που έχει παρατηρηθεί με το εμβόλιο της AstraZeneca.


Η κυκλοφορία του ιού τότε ήταν υψηλή ως μέτρια και ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και θανάτου από Covid ήταν συντριπτικά μεγαλύτερος από τον κίνδυνο ενδεχόμενης εκδήλωσης θρόμβωσης με θρομβοπενία σε ηλικίες άνω των 30 ετών. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στον ΕΟΔΥ καταγράφηκαν τον Απρίλιο του 2021 105 θάνατοι ανά εβδομάδα και τον Μάιο 77 σε άτομα ηλικίας 30-59 ετών.


Στην παρούσα φάση που τα επίπεδα διασποράς του ιού είναι μέτρια προς χαμηλά με σταθερή τάση περαιτέρω μείωσης, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών εισηγείται τον εμβολιασμό με πρώτη δόση AstraZeneca των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών, στα οποία το όφελος υπερτερεί σαφώς του κινδύνου θρόμβωσης με θρομβοπενία.


Θα πρέπει να γίνει υπενθύμιση ότι παραμένει η σύσταση για τη δεύτερη δόση στα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με πρώτη δόση με το εμβόλιο της AstraZeneca, δεδομένου ότι ο κίνδυνος αυτής της σπάνιας ανεπιθύμητης ενέργειας είναι εξαιρετικά σπάνιος στη δεύτερη δόση – είναι μόλις 1,3 περιστατικά ανά 1 εκατομμύριο δόσεις εμβολίων.


Εξαιρούνται μόνο τα άτομα που έχουν εκδηλώσει σοβαρές παρενέργειες, κυρίως θρομβώσεις ή ορισμένα ειδικά ιατρικά προβλήματα για τα οποία μπορεί ο θεράπων ιατρός να κάνει ένα αίτημα στην αρμόδια Επιτροπή για έγκριση διαφορετικού εμβολίου στη δεύτερη δόση.


Η Επιτροπή επισημαίνει ότι συνεχώς οι συστάσεις μπορεί να επικαιροποιούνται με βάση τα νεότερα δεδομένα. Επίσης, το σκεπτικό της κάθε μεταβολής συστάσεως από την Εθνική Επιτροπή αναρτάται στην επίσημη σελίδα του Υπουργείου. Επομένως, πίνακες, αριθμοί, περισσότερες λεπτομέρειες για όσους ενδιαφέρονται, θα είναι προσιτά στη σελίδα emvolio.gov.gr.


Και ας αλλάξουμε θέμα. Με αφορμή ένα τηλεοπτικό σχόλιο, θα ήθελα να διευκρινίσω κάτι, ουσιαστικά να μεταφέρω, από την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.


Ξέρουμε ότι η υπογονιμότητα αποτελεί ένα πολύ σοβαρό παγκόσμιο πρόβλημα Δημόσιας Υγείας. Λόγω της πανδημίας υπήρξε μια αρχική αναστολή της λειτουργίας των κέντρων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, μέχρι να υπάρξουν δεδομένα τα οποία εγγυώνται και την ασφάλεια της θεραπείας και γενικά την όλη διαδικασία.


Ως προς τα εμβόλια, για τα οποία ακούγονται διάφορα χρονικά διαστήματα γνωρίζοντας πόσο πολύτιμος είναι ο χρόνος των ατόμων που προσπαθούν να αποκτήσουν ένα παιδί, να τονίσουμε ότι κανένα από τα εμβόλια δεν έχει ενοχοποιηθεί για μείωση της αναπαραγωγικής ικανότητας, ούτε έχει αυξήσει τη συχνότητα των αποβολών.


Οι διεθνείς επιστημονικοί φορείς συστήνουν τα εμβόλια, όπως έχουμε αναφέρει και κατά την κύηση, της τεχνολογίας mRNA και ως προς τη χρονική στιγμή του εμβολιασμού και αυτών των παρεμβάσεων που γίνονται με τη μεταφορά ωαρίων ή τους δότες σπέρματος, αυτό που πρέπει να ξεκαθαρίσουμε είναι ότι μεταξύ του εμβολιασμού και της όποιας τέτοιας ενέργειας απαιτείται ένα διάστημα μόλις 7 ημερών.


Επομένως, οι χρόνοι που αναφέρονται 2-3 μήνες δεν έχουν στην πράξη καμία ουσία. Η Εθνική Αρχή Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής συστήνει τον εμβολιασμό κατά της Covid όλων των φυσικών προσώπων που πρόκειται να ακολουθήσουν τη θεραπεία.


Σε προηγούμενη ενημέρωση είχε παρουσιαστεί η μεταβολή του εμβολιαστικού σχήματος των ατόμων που έχουν νοσήσει από Covid και των εμβολίων. Επαναλαμβάνω ότι οι μελέτες και του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, από τον κύριο Δημόπουλο και την ομάδα του, και από διάφορα διεθνή κέντρα, έχουν δείξει ότι η παραμονή των εξουδετερωτικών αντισωμάτων από τη φυσική νόσηση έναντι πολλών αντιγονικών στόχων του ιού, είναι μακρότερης διάρκειας από αυτήν που υποθέταμε αρχικά.


Η διάρκεια παραμονής των αντισωμάτων, σύμφωνα με μελέτες, είναι πάνω από 6 μήνες. Υπάρχουν μελέτες και για 8 και για 9 και για 12 μήνες.


Επομένως η μια δόση που συστήνουμε στους 6 μήνες μετά από την νόσηση, έχει τον χαρακτήρα της επαναληπτικής δόσης στην οποία προκαλείται κάθετη αύξηση των εξουδετερωτικών αντισωμάτων.


Ήταν φυσικό η υλοποίηση της μεταβολής αυτής να απαιτήσει λίγο χρόνο για τις διευκρινίσεις, την ενημέρωση και την πρακτική διαδικασία την οποία θα σας περιγράψει στην συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας, κύριος Θεμιστοκλέους.


Εγώ τελειώνοντας θέλω να πω ότι οι διακοπές, λίγες ή περισσότερες ημέρες, πλησιάζουν. Ας θυμηθούμε ότι η πολύτιμη αποσκευή για όλους μας είναι ο εμβολιασμός.


Το εμβολιαστικό πρόγραμμα δεν έχει διακοπές. Και δεν πρέπει να αφήσουμε καμία χαμένη ευκαιρία. Δεν επιτρέπεται. Είναι πολύ πιο σημαντικός ο εμβολιασμός από το να χάσουμε το τραίνο ή το πλοίο των διακοπών μας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]