ΑΣΥ (ΠΑΜΕ)ΠΓΝΙ:Επικίνδυνοι σχεδιασμοί 6ηςΥΠΕ, διοίκησης, νοσηλευτικής διεύθυνσης για ασθενείς και προσωπικό

 


ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ (Α.Σ.Υ.)ΠΓΝΙ

                    (στηρίζεται από το Π.Α.ΜΕ)                         Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021


ΠΓΝΙ.  6ης ΥΠΕ, ΔΙΟΙΚΗΣΗ, ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΟΥΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΓΙΑ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.


Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΟΥ ΠΓΝΙ ΜΕ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.


Η  απόπειρα κλεισίματος της Γαστρεντερολογικής-Ενδοκρινολογικής κλινικής, προς χάριν της άμεσης στελέχωσης του  mega εμβολιαστικού, αποδεικνύει πόσο κάλπικη ήταν η πρόσφατη τηλεοπτική εξαγγελία του προέδρου του συλλόγου εργαζομένων, εκ μέρους της διοίκησης, για επιστροφή του ΠΓΝΙ στην κανονικότητα.


Την μεταφορά 15 νοσηλευτών και 3 γιατρών από το ΠΓΝΙ (στο ακατάλληλο κτιριακά προς το παρόν) εμβολιαστικό κέντρο, κατ΄απαίτηση της 6ης ΥΠΕ μετά από αίτημα του περιφερειάρχη Ηπείρου, ανέλαβε να υλοποιήσει ο αναπληρωτής διοικητής του ΠΓΝΙ. Παρασκευή μεσημέρι, χωρίς γραπτή αιτιολογημένη απόφαση, χωρίς συνεννόηση με την διεύθυνση της κλινικής και αφού βρέθηκε μπροστά στην άρνηση συνδρομής του διευθυντή ιατρικής υπηρεσίας, βρήκε πρόθυμη, για μια ακόμη φορά, την νοσηλευτική διεύθυνση. Οι πρόσφατα τοποθετημένοι τομεάρχες της νοσηλευτικής διεύθυνσης, συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ στο ΔΣ του συλλόγου, ανέλαβαν προσωπικά την ταχεία υλοποίηση του επικίνδυνου για ασθενείς και προσωπικό, σχεδιασμού, μεταφέροντας το προφορικό!!! εντέλλεσθαι στην προϊσταμένη της κλινικής.


Δεν υπολόγισαν όμως την οξεία αντίδραση της προϊσταμένης, των διευθυντών των κλινικών και του ιατρικού προσωπικού, οι οποίοι βρέθηκαν στα γραφεία της διοίκησης προειδοποιώντας τους αναπληρωτές διοικητές του ΠΓΝΙ και της 6ης ΥΠΕ και τους συνδικαλιστές- στελέχη της νοσηλευτικής διεύθυνσης  που βρίσκονταν εκεί, με νομικές προσφυγές και δημόσιες καταγγελίες. Ακολούθησε ένα έντονο παρασκήνιο που κατέληξε  στην απόφαση να  «μαζέψουν» την απόφαση  και να υποχωρήσουν!!  στο πιο light, αλλά εξίσου επιβαρυντικό  σενάριο  μετακίνησης 4 νοσηλευτών και 2 επισκεπτών υγείας.


Το κριτήριο επιλογής μετακίνησης του προσωπικού της Γαστρεντερολογικής Ενδοκρινολογικής κλινικής δεν ήταν άλλο παρά η εκτίμηση, ότι η διεύθυνση και το προσωπικό της κλινικής που συρρικνώθηκε μέσα στην πανδημία και το προσωπικό του έγινε «κλωτσοσκούφι» για να υλοποιηθεί ο  μετασχηματισμός του ΠΓΝΙ σε νοσοκομείο «μιας νόσου»,  θα αντιδράσουν λιγότερο σε σχέση με άλλους. Η πραγματικότητα όμως τους διέψευσε, διότι για τον καθένα υπάρχει «η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι».


Το πόσο επικίνδυνη για τους ασθενείς θα  ήταν η επιλογή κλεισίματος της Γαστρεντερολογικής, συνάγεται από το γεγονός ότι αποτελεί τη μοναδική κλινική στην Β/Δ Ελλάδα δεχόμενη περιστατικά από δυτική Μακεδονία και Δυτική Στερεά. Επιπλέον εδώ και 2 εβδομάδες που έχει χαλάσει το ενδοσκοπικό μηχάνημα στο ΓΝ Χ/κώστα,  η κλινική εξυπηρετεί και τους ασθενείς του ΓΝ Χ-κώστα που χρήζουν ενδοσκόπησης.


Η εκτίμηση πιθανού πολιτικού-συνδικαλιστικού  κόστους, οδήγησε τον πρόεδρο του συλλόγου να διαφοροποιήσει για 1η φορά μετά από 1,5χρόνο πανδημίας τη θέση του από την ΥΠΕ και την διοίκηση, με τηλεφωνική  παρέμβαση το ίδιο βράδυ σε τοπικό τηλεοπτικό κανάλι.  «Ξέχασε» βέβαια, να αποδώσει ευθύνες σε όσους σχεδίασαν και τρέξανε να υλοποιήσουν την απόφαση. Στην έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ του συλλόγου εργαζομένων της επόμενης ημέρας, την οποία απαίτησε ο εκπρόσωπος της ΑΣΥ στο ΔΣ, η γραμματέας και ο αναπληρωτής γραμματέας-τομεάρχες, πρωταγωνιστές της όλης μεθόδευσης ΔΕΝ ΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ για να ενημερώσουν και να απολογηθούν για την στάση τους. Εάν είχαν την ελάχιστη συνδικαλιστική ευθιξία και αξιοπρέπεια θα είχαν παραιτηθεί ήδη από το ΔΣ του συλλόγου.


Η ανακοίνωση-light καταγγελία της πλειοψηφίας του συλλόγου είναι άκρως υποκριτική καθώς σε αυτήν δεν υπάρχουν υπεύθυνοι για την κατάσταση στο ΠΓΝΙ. Άλλωστε σε πρόσφατη μετακίνηση 6 νοσηλευτών του ΠΓΝΙ στο εμβολιαστικό κέντρο της Κέρκυρας, όχι μόνο δεν υπήρξε διαμαρτυρία από τον σύλλογο, αλλά υπήρξε ενεργή  συμμετοχή των συνδικαλιστών της ΔΑΚΕ, στην αδιαφανή επιλογή όσων μετακινήθηκαν εκεί.


ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΟΥ ΠΓΝΙ ΚΑΙ ΕΞΗΓΟΥΝ                 ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΑΔΕΙΕΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ


Συνάδελφισσες-οι, τα κατ΄επανάληψη ψεύδη της 6ης ΥΠΕ, της διοίκησης και της πλειοψηφίας του συλλόγου εργαζομένων για την επαρκή στελέχωση του ΠΓΝΙ μέσα στην πανδημία, καταρρέουν μπροστά στην πραγματικότητα ότι σε πολλές κλινικές και τμήματα δεν επαρκεί το προσωπικό για να προγραμματιστούν οι αναγκαίες άδειες ξεκούρασης του προσωπικού μετά από πολλούς μήνες εργασιακής εξόντωσης.


Τα ψεύδη όμως καταρρέουν και από τα ίδια τα στοιχεία στελέχωσης του ΠΓΝΙ. Ενδεικτικά, σήμερα υπηρετούν στο ΠΓΝΙ 1033  (1*) υπάλληλοι  στην νοσηλευτική υπηρεσία (862 μόνιμοι και 171 συμβασιούχοι), όταν οι οργανικές θέσεις σύμφωνα με τον ισχύοντα οργανισμό του 2012, δηλαδή πριν το άνοιγμα του 4ου κτιρίου και την έλευση της πανδημίας, είναι 1028. Δηλαδή με 5 υπαλλήλους επιπλέον στην νοσηλευτική υπηρεσία, η διοίκηση καλύπτει τις ανάγκες λειτουργίας του 4ου κτιρίου και  τις τεράστιες ανάγκες που προκάλεσε η πανδημία.


Η μεγάλη υποστελέχωση γίνεται ακόμη πιο φανερή, αν δει κανείς τις οργανικές θέσεις που  προβλέπει το σχέδιο τροποποίησης του οργανισμού που αποφάσισε το ΔΣ του ΠΓΝΙ στις 17-01-2019 (2*) και απέστειλε προς έγκριση στο υπουργείο Υγείας . Οι οργανικές θέσεις της νοσηλευτικής υπηρεσίας που αντιστοιχούν στο ΠΓΝΙ με την ενσωμάτωση των 85 κλινών του 4ου κτιρίου είναι 1187, 154 περισσότερες από τους υπηρετούντες σήμερα. Δηλ. ακόμη και μετά την πρόσληψη συμβασιούχων επικουρικών νοσηλευτών, τραυματιοφορέων, μαιών, λείπουν 154 υπάλληλοι από την νοσηλευτική υπηρεσία, για την κάλυψη των προ covid εποχής αναγκών.


 Ειδικότερα οι νοσηλευτές που υπηρετούν σήμερα στο ΠΓΝΙ είναι 869 (μόνιμοι, επικουρικοί, ειδικότητα, ΟΑΕΔ)  όταν μετά την ενσωμάτωση του 4ου κτιρίου προβλέπονται συνολικά 935. Δηλ. σήμερα λείπουν 66 νοσηλευτές για τις προ covid ανάγκες του ΠΓΝΙ. Αν κανείς συμπεριλάβει στις ελλείψεις, τους δεκάδες  αποσπασμένους, τους 40 που απουσιάζουν ακόμη και σήμερα ως ευπαθείς ομάδες αλλά και τους δεκάδες νοσηλευτές που καταθέτουν αίτημα συνταξιοδότησης και φεύγουν μέσα στο καλοκαίρι, αποδεικνύεται για ποιο λόγο  είναι επικίνδυνες οι επιλογές μετακίνησης νοσηλευτών από 6ης ΥΠΕ, διοίκηση και νοσηλευτική διεύθυνση.


ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗΝ ΑΦΑΙΜΑΞΗ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΥΝ  ΕΡΓΟΛΑΒΟ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ


. Στις 31 Μαϊου ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ μετακίνησε για όλο τον μήνα Ιούνιο μία από τις ελάχιστες αναισθησιολόγους του ΠΓΝΙ, στο ΓΝ Λευκάδας (3*) . Χειρουργεία αναβάλλονται, τακτικά  χειρουργεία στην λίστα αναμονής αυξάνονται και η ανάγκη λήψης καλοκαιρινής άδειας από τους αναισθησιολόγους, θα συρρικνώσει περαιτέρω την δυνατότητα πραγματοποίησης χειρουργείων και θα οδηγήσουν σε  επικίνδυνες καθυστερήσεις και  σε επιπλέον πλουτισμό των ιδιωτικών κλινικών.


Ταυτόχρονα με απόφαση του ΔΣ του ΠΓΝΙ πριν λίγες ημέρες, στις 09-06-2021 (4*) αποφασίστηκε η προετοιμασία σύναψης σύμβασης με εργολάβο σε καθαριότητα, εστίαση ,φύλαξη που σημαίνει δεκάδες απολύσεις συμβασιούχων και επιστροφή στο εργασιακό κάτεργο του ιδιωτικού συνεργείου. Την ίδια στιγμή λήγουν οι συμβάσεις δεκάδων επικουρικών τέλος Νοέμβρη οι οποίοι βρίσκονται «στο αέρα»


Συναδέλφισσες- οι  πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού, κυβερνητικών στελεχών και επιχειρηματιών για το ΝΕΟ ΕΣΥ των ΣΔΙΤ και της επιχειρηματικής λειτουργίας, δείχνουν τον στρατηγικό στόχο κυβέρνησης και ΕΕ στην Υγεία: δομές υγείας-επιχειρήσεις, με το ελάχιστο δυνατό, φθηνό προσωπικό-λάστιχο  και την μέγιστη δυνατή απόδοση. Στόχο που έρχεται  να υπηρετήσει η απόπειρα ψήφισης του αντεργατικού εκτρώματος διευθέτησης του χρόνου εργασίας, ως προαπαιτούμενο της εκταμίευσης δόσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης .


ΟΛΑ ΦΑΝΕΡΩΝΟΥΝ ΟΤΙ  ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΚΗΡΥΞΕΙ ΠΟΛΕΜΟ.


                         ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]