420.300 καινούργια ραντεβού , με τα εμβόλια Pfizer/BioNTech, Moderna και Johnson & Johnson Tέλος Ιουνίου οι κατ'οίκον εμβολιασμοί


" Όλες οι Περιφέρειες της χώρας παρουσιάζουν μείωση κρουσμάτων, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι η πανδημία έχει τελειώσει.


Σε ό,τι έχει να κάνει με τους εμβολιασμούς. Σήμερα, μέχρι τις 16:00 το μεσημέρι είχαν πραγματοποιηθεί 68.047 εμβολιασμοί και αναμένεται για μία ακόμη μέρα να ξεπεράσουμε τους 100.000 εμβολιασμούς.


Από την αρχή της Επιχείρησης «Ελευθερία» ως και σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 6.430.792 εμβολιασμοί. 4.084.134 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 39% του πληθυσμού, ενώ 2.488.302 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, ποσοστό 23,7%.


Ανακοινώνω σήμερα ότι ανοίγουν 420.300 καινούργια ραντεβού για τους συμπολίτες μας, με τα εμβόλια των εταιρειών Pfizer/BioNTech, Moderna και Johnson & Johnson.


Πιο αναλυτικά, 240.000 ραντεβού για το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech, 96.300 για το εμβόλιο της Johnson & Johnson και 84.000 για το εμβόλιο της Moderna. Τα ραντεβού αυτά αφορούν τόσο την ηπειρωτική όσο και τη νησιωτική Ελλάδα.


Υπενθυμίζω, επίσης, ότι αύριο Πέμπτη 10 Ιουνίου θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε οι πολίτες μας ηλικιακής ομάδας 25-29 να μπορούν να κλείσουν ραντεβού και στα τρία διαθέσιμα εμβόλια για την ηλικιακή αυτή ομάδα.


Θέλω, τέλος, σε ό,τι έχει να κάνει με τον εμβολιασμό να πω ότι στο τέλος Ιουνίου, θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των κατάκοιτων συμπολιτών μας. Ο εμβολιασμός θα διεξαχθεί με τη συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών και το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί είναι το μονοδοσικό της Johnson & Johnson.


Τώρα, σε ό,τι έχει να κάνει με το προσωπικό μας, το υγειονομικό προσωπικό. Η πανδημία του κορονοϊού ανέδειξε τους σύγχρονους ήρωες αυτής της χώρας, τους υγειονομικούς μας. Είναι οι γιατροί, οι νοσηλευτές, όλο το προσωπικό του Ε.Σ.Υ., πρωταγωνιστές στον πόλεμο με αυτό τον αόρατο εχθρό, είναι εκείνοι οι οποίοι επιφορτίστηκαν ένα βάρος δυσανάλογο δυνάμεών τους. καθώς εκτός από την φροντίδα των συμπολιτών μας έγιναν επί 15 μήνες και η οικογένεια όσων νοσηλεύτηκαν, μιας και όπως γνωρίζετε το επισκεπτήριο στις κλινικές Covid δεν επιτρέπεται.


Οι άνθρωποι αυτοί δούλεψαν και εξακολουθούν να δουλεύουν «στα κόκκινα» πέρα από τις δυνάμεις τους και υφίστανται εξαιρετικά υψηλού βαθμού παρατεταμένο στρες και έπαθαν επαγγελματική εξουθένωση, το αποκαλούμενο σύνδρομο burnout.


Παρατηρείται παγκοσμίως αύξηση στα ποσοστά των υγειονομικών στους οποίους το έντονο εργασιακό στρες οδηγεί σε συναισθηματική εξάντληση και αποπροσωποποίηση, κυνισμό, χαμηλή αίσθηση προσωπικής επιτυχίας, μειωμένη απόδοση και κατάθλιψη.


Διεθνείς μελέτες έχουν μάλιστα δείξει ότι τα ποσοστά burnout φτάνουν άνω του 40% σε συγκεκριμένες ειδικότητες, όπως είναι οι εργαζόμενοι στις ΜΕΘ και οι Εντατικολόγοι.


Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τη μεγαλύτερη διεθνή μελέτη που έχει πραγματοποιηθεί, τουλάχιστον το 1/5 των υγειονομικών σε όλο τον κόσμο έχει νιώσει κατάθλιψη, άγχος ή διαταραχή μετατραυματικού στρες εξαιτίας των ψυχολογικών πιέσεων που έχουν δεχθεί εν μέσω της πανδημίας.


Στην προσπάθεια διαχείρισης του στρες των υγειονομικών μας και της αποκατάστασής του, το Υπουργείο Υγείας έχει ήδη επεξεργαστεί πρόγραμμα ύψους 7,5 εκατομμυρίων ευρώ που καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το ΕΣΠΑ.


Η δράση του Υπουργείου Υγείας που ενδέχεται να υλοποιηθεί σε συνεργασία με ελληνικά Πανεπιστήμια, περιλαμβάνει την καταγραφή των υγειονομικών που έχουν υποστεί τις συνέπειες της πανδημίας, την κατηγοριοποίησή τους ανάλογα με τα επίπεδα του στρες που έχουν υποστεί ή συνεχίζουν να υφίστανται και την ανάπτυξη πρότυπων βιωματικών προγραμμάτων που θα απευθύνονται σε αυτούς, αλλά και στους φορείς όπου εργάζονται.


Οι στόχοι του προγράμματος θα είναι:


Η συστηματική καταγραφή του στρες και της υπερκόπωσης του υγειονομικού προσωπικού και η ανάπτυξη δράσεων για την ποσοτικοποίησή του και την θεραπευτική του αντιμετώπιση.


Η ανάδειξη εξειδικευμένων προτύπων προγραμμάτων για τη ψυχική φροντίδα, διατροφική υποστήριξη, σωματική αξιολόγηση, εξάσκηση, αποκατάσταση και διαχείριση του στρες με επιστημονικό τρόπο.


Η διαμόρφωση κατευθυντήριων αρχών για την βελτίωση της ρουτίνας και την πρόληψη της κόπωσης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με ανάπτυξη παρεμβατικών προγραμμάτων υγείας, τρόπου ζωής και τη συνεχή εξατομικευμένη αξιολόγηση των εμπλεκόμενων.


Η σε βάθος μελέτη βιολογικών παραμέτρων επιλεγμένων συμμετεχόντων στο πρόγραμμα, με στόχο τη σύνδεση των ψυχικών συμπτωμάτων με βιολογικούς δείκτες και η παρακολούθηση των μεταβολών αυτών των δεικτών σαν αποτέλεσμα της εφαρμογής ή μη των παρεμβάσεων που αναφέρθηκαν παραπάνω.


Είναι εμφανές σε όλους ότι οι χιλιάδες άνθρωποι που αγωνίζονται στην πρώτη γραμμή, μαζί φυσικά και με τους εργαζομένους στην Πολιτική Προστασία, στα Σώματα Ασφαλείας, και δίνουν καθημερινά τη μάχη, έχουν υποστεί και την πολύ πολύ μεγάλη πίεση αυτούς τους 15-16 μήνες σε μία ασταμάτητη προσπάθεια.


Το έχουμε συζητήσει πολλές φορές και με τον Υπουργό και η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να βρει τρόπους να στηρίξει αλλά και να επιβραβεύσει αυτή την προσπάθεια.ανέφερε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας και τον εμβολιασμό ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]