Το αποτύπωμα του Πάσχα...Επιβάρυνση σε Αιτωλοακαρνανία και σε νησιά


 "Σήμερα βλέπουμε το αποτύπωμα του Πάσχα "ανέφερε νωρίτερα κατά την ενημέρωση για την πανδημία η Βάνα Παπαευαγγέλου   χαρακτηρίζοντας σημαντική την επιβάρυνση που καταγράφεται στην Αιτωλοακαρνανία ενώ υπάρχουν εξάρσεις του ιού σε νησιά όπως η Ικαρία ,η Κέρκυρα ,η Νάξος η Κάρπαθος και η Σκιάθος .

Κοινό χαρακτηριστικό ,η νόσηση νεαρών ατόμων  και αφορούν την ηλικιακή ομάδα 20 έως 36 ετών .

"Είναι σαφές λοιπόν ότι οι νέοι μας πήγαν να δουν τους δικούς τους και κάποιοι μετέφεραν τον ιό από την Αθήνα και άλλες μεγαλουπόλεις στις περιοχές καταγωγής τους,πολλές από τις οποίες ακόμη και πριν το Πάσχα είχαν μονοψήφιο αριθμό κροσυμάτων σημείωσε χαρακκτηριστικά.

H Eπιτροπή των Λοιμωξιολόγων  ανησυχεί καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων  εξακολουθεί να είναι υψηλός σημείωσε η κ.Παπαευαγγέλου ,ο αριθμός ωστόσο των νέων κρουσμάτων θα αργήσει όπως είπε να μειωθεί κυρίως λόγω της ευρείας χρήσης των αυτοδιαγνωστικών τεστ .


Αναλυτικά η κ.Θεοδωρίδου ανέφερε :


Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 2.188 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, ενώ ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι ανέρχεται στις 677. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, 56 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους από κορονοϊό.


Αναφορικά με την κατανομή των νέων κρουσμάτων στις μεγάλες πόλεις, σήμερα σημειώνουμε 1.077 νέα κρούσματα στην Αττική, 215 στη Θεσσαλονίκη και 132 στην Αιτωλοακαρνανία.


Το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας εμφανίζει σταθερά πτωτική πορεία κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα, με αισιόδοξα μηνύματα από τους δείκτες που παρακολουθούμε. Την εβδομάδα που πέρασε είχαμε μείωση στο ποσοστό θετικότητας των εργαστηριακών ελέγχων, στον αριθμό των νέων εισαγωγών, τόσο σε απλές κλίνες, όσο και σε κλίνες ΜΕΘ-COVID, ενώ και οι θάνατοι μειώθηκαν σημαντικά.


Ο δείκτης Rt στην επικράτεια, με βάση τους πιο σκληρούς και πιο αξιόπιστους δείκτες, είναι 0,83. Ταυτόχρονα όμως, σήμερα βλέπουμε πια ξεκάθαρα ποιο είναι το αποτύπωμα από το Πάσχα.


Έχουμε αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων σε αρκετές Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, πιθανά να σχετίζεται και με το αυξημένο testing. Σημαντική επιβάρυνση παρατηρείται στη Δυτική Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα της Αιτωλοακαρνανίας.


Επιπλέον, το μήνυμα των επιδημιολογικών δεδομένων είναι σαφές. Βλέπουμε πολλές επιδημιολογικές εξάρσεις, κυρίως σε νησιά όπως είναι η Ικαρία, η Κάρπαθος, η Κέρκυρα, η Νάκος και η Σκιάθος.


Χαρακτηριστικό όλων αυτών των μικρών επιδημιολογικών «εκρήξεων» είναι η νεαρή ηλικία των κρουσμάτων, που αφορούν σε άτομα ηλικίας 20 έως 36 ετών με αποτέλεσμα την πτώση της μέσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων από τα 44 στα 40 χρόνια.


Είναι σαφές, λοιπόν, ότι οι νέοι μας πήγαν να δουν τους δικούς τους και κάποιοι μετέφεραν τον ιό από την Αθήνα και από άλλες μεγαλουπόλεις στις περιοχές καταγωγής τους, πολλές από τις οποίες ακόμα και πριν το Πάσχα είχαν μονοψήφιο αριθμό κρουσμάτων.


Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ιχνηλάτησης, τα περισσότερα κρούσματα αποδίδονται σε ενδοοικογενειακή μετάδοση και σε συναθροίσεις. Ακριβώς επειδή τα νέα κρούσματα στις περιοχές αυτές αφορούν κυρίως σε νεαρούς ενήλικες, δεν παρατηρούμε συνοδό αύξηση των νοσηλειών και επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.


Όλοι οι κάτοικοι, όμως, στις περιοχές αυτές, πρέπει να ενημερωθούν, ιδιαίτερα όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί. Όσοι είναι πάνω από 30 ετών ή είναι άτομα με υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί αυτή την περίοδο, αφού λόγω της διασποράς του ιού στις κοινότητες αυτές μπορεί και να κολλήσουν.


Σε κάποια από αυτά τα νησιά, όπως παραδείγματος χάριν στην Κάρπαθο ή και στην Ικαρία, το ποσοστό των κατοίκων που έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου αγγίζει το 40%, γεγονός που μας υπενθυμίζει ότι παρόλο που ο εμβολιασμός είναι το πιο σημαντικό όπλο που έχουμε στα χέρια μας προκειμένου να προχωρήσουμε, όσο ο ιός είναι ακόμα εδώ ανάμεσά μας δεν πρέπει να ξεχνάμε τη σημαντική προστασία που μας προσφέρουν τα ατομικά μέτρα προστασίας, δηλαδή η σωστή χρήση της μάσκας, με τη μύτη μέσα, και η αποφυγή του συγχρωτισμού.


Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: άλλο η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και άλλο, τελείως διαφορετικό, η χαλάρωση των μέτρων ατομικής προστασίας. Πρέπει όλοι μας, εμβολιασμένοι και μη, να προσέχουμε. Το οφείλουμε τόσο στον εαυτό μας όσο και στους αγαπημένους μας.


Θα ήθελα να επαναλάβω, για δεύτερη εβδομάδα στη σειρά, ότι τα μέλη της Επιτροπής μας, τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, είμαστε ανήσυχοι καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων εξακολουθεί να είναι υψηλός. Ο αριθμός βέβαια των νέων κρουσμάτων θα αργήσει να μειωθεί σημαντικά, κυρίως λόγω της ευρείας χρήσης των αυτοδιαγνωστικών τεστ.


Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα διενεργήθηκαν περισσότερα από 2.000.000 αυτοδιαγνωστικά τεστ και ο αριθμός αυτός θα εξακολουθήσει να αυξάνει, καθώς περισσότερες δραστηριότητες ανοίγουν και περισσότεροι συνάνθρωποί μας θα τα χρησιμοποιούν προκειμένου όχι μόνο να εργαστούν, αλλά και για να συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες.


Είναι εξαιρετικά σημαντικό να γίνει κατανοητό από όλους το μεγάλο όφελος που έχουμε από την ευρεία αυτή χρήση των αυτοδιαγνωστικών τεστ. Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, μέχρι χθες η χρήση τους είχε σαν αποτέλεσμα τη διάγνωση περισσότερων από 14.000 ασυμπτωματικών φορέων που δεν γνώριζαν ότι νοσούσαν, αλλά έκαναν το τεστ για να πάνε στη δουλειά τους και στο σχολείο.


Κατά την διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, δηλαδή μεταξύ 3 και 9 Μαΐου, το 26,6% των νέων κρουσμάτων, δηλαδή 1 στα 4 νέα κρούσματα διαγνώστηκαν χάρη σε αυτό το νέο εργαλείο.


Όλοι αυτοί οι συνάνθρωποί μας, εάν δεν είχαν κάνει αυτοδιαγνωστικό τεστ, θα συνέχιζαν τις δραστηριότητές τους, θα κυκλοφορούσαν με κίνδυνο να διασπείρουν τον ιό κυρίως μέσα στο σπίτι, στο ενδοοικογενειακό τους περιβάλλον όπου συνήθως δεν γίνεται χρήση μάσκας.


Αυτό σίγουρα συμβάλλει πολύ σημαντικά στη μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Είναι, λοιπόν, σημαντικό όσο μειώνονται τα περιοριστικά μέτρα και αυξάνεται η κινητικότητα όλων μας, να κάνουμε χρήση της αυτοδιάγνωσης προκειμένου να βρίσκουμε τους ασυμπτωματικούς φορείς πριν εμφανίσουν συμπτώματα και να κρατάμε τη διασπορά του ιού στην κοινότητα όσο το δυνατόν πιο χαμηλά.


Εξαιρούνται από τη χρήση των αυτοδιαγνωστικών τεστ τα βρέφη και τα νήπια κάτω των 5 ετών, καθώς η μικρή ηλικία, είναι κατανοητό, δυσκολεύει τη διενέργειά τους.


Ασφαλιστική δικλείδα σε αυτή την περίπτωση αποτελεί το γεγονός ότι οι περισσότεροι γονείς των μικρών αυτών παιδιών, έτσι και αλλιώς κάνουν τεστ προκειμένου να προσέλθουν στην εργασία τους, ενώ γνωρίζουμε ότι η διασπορά του ιού είναι πολύ μεγάλη μέσα στο ενδοοικογενειακό περιβάλλον.


Συνεπώς, το θετικό βρέφος θα έχει με μεγάλη πιθανότητα γονείς θετικούς. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που στις περισσότερες ταξιδιωτικές οδηγίες, τόσο της χώρας μας αλλά όσο και σε πολλές άλλες χώρες, εξαιρούνται του τεστ τα μικρά παιδιά.


Η χρήση, λοιπόν, των αυτοδιαγνωστικών τεστ σε συνδυασμό με τον μαζικό εμβολιασμό αλλά και την αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας από όλους, αποτελούν τα βασικά μας όπλα για να αποφύγουμε μια επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας λόγω της αύξησης των δραστηριοτήτων μας.


Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δοθεί ένα μήνυμα χαλάρωσης των μέτρων, ούτε καν για όσους έχουν εμβολιαστεί. Τουλάχιστον όχι αυτή την στιγμή. Όμως σήμερα, 15 μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας, όλοι ξέρουμε πάρα πολύ καλά πώς θα αποφύγουμε την έκθεσή μας στον ιό και πώς θα προστατεύσουμε εμάς και τις οικογένειες μας χωρίς υπερβολές και χωρίς στερήσεις


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]