Λίγες εκκλησίες τέλεσαν χθες την Ανάσταση στην Κέρκυρα...


Με το Μητροπολίτη Κέρκυρας Νεκτάριο να έχει δηλώσει δια άμβωνος εδώ και ημέρες ότι δεν συμφωνεί με την τέλεση Αναστάσεως το Μ. Σάββατο στις 9, η στάση της τοπικής εκκλησίας της Κέρκυρας να τελεστεί Ανάσταση χθες το βράδυ σε πολύ λίγες εκκλησίες, προκάλεσε αναστάτωση σε πιστούς που δεν γνώριζαν αν στην ενορία τους η Εκκλησία θα λειτουργήσει ή όχι. Προ κορονοϊού, η αναστάσιμη τελετή πραγματοποιούταν στην Πάνω Πλατεία (στη Σπιανάδα) με την παρουσία πολλών δεκάδων χιλιάδων κόσμου, κάτι που ακυρώθηκε λόγω των μέτρων για την πανδημία.


Έτσι, ελάχιστες εκκλησίες στην πόλη της Κέρκυρας πραγματοποίησαν την τελετή της Αναστάσεως στις 9 το βράδυ ενώ, ακόμα και όσες τέλεσαν χθες την τελετή (Αγίων Πάντων, Αγίας Παρασκευής, Παναγίας των Ξένων), δεν είχαν ηχεία στους εξωτερικούς χώρους για να ακούνε οι πιστοί την Λειτουργία της Αναστάσεως ούτε χτύπησαν οι καμπάνες.


Αποτέλεσμα, οι εκατοντάδες συγκεντρωμένοι που είχαν ήδη λάβει το άγιο φως, να μην καταλάβουν πότε έγινε η Ανάσταση και να φύγουν μετά από ώρα απογοητευμένοι.


Με εγκύκλιό του ο Μητροπολίτης είχε καλέσει τους ιερείς των εκκλησιών να αποφασίσουν αν θα τελέσουν την Ανάσταση στις 9 το βράδυ ή στις 6 το πρωί της Κυριακής, με τον ίδιο να ανακοινώνει ότι στον Μητροπολιτικό Ναό δεν πρόκειται να προχωρήσει σε τελετή Αναστάσεως το πρωί της Κυριακής.


Έτσι, τόσο η Μητρόπολη όσο και ο εμβληματικός ναός του Αγ. Σπυρίδωνος δεν τέλεσαν τη λειτουργία, με αποτέλεσμα να υπάρξει σύγχυση στον κόσμο που έψαχνε να βρει εκκλησία που να κάνει Ανάσταση!


Αν και είχε διαρρεύσει ότι τα μεσάνυκτα θα χτυπήσουν οι καμπάνες, αυτό τελικά δεν πραγματοποιήθηκε.


Ο κόσμος, τόσο νέοι όσο και μεγαλύτεροι σε ηλικία, είχαν συρρεύσει και το απόγευμα στην Σπιανάδα και το Λιστόν, ενώ δεν αποχωρούσαν όσο πλησίαζε η ώρα της απαγόρευσης κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα περιπολικά και αστυνομικοί να επιχειρούν με ηχογραφημένα μηνύματα αλλά και παραινέσεις να διαλύσουν τον κόσμο και να κλείσουν τα καφέ.


Τελικά, εκατοντάδες νέοι μεταφέρθηκαν στην Σπιανάδα, στο πάλκο που κανονικά τελείται η Ανάσταση.


Άλλωστε, εκατοντάδες ήταν οι Κερκυραίοι που παρά την απαγόρευση, πήγαν στην Πλατεία της Κέρκυρας γύρω στα μεσάνυκτα και έζησαν από κοντά την καθιερωμένη ρίψη των πυροτεχνημάτων από το Παλαιό Φρούριο.

Γιάννης Ανδριώτης //ΕΡΤ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]