ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Ο Βασίλης Κικίλιας για τα περιστατικά θρομβώσεων μετά από εμβολιασμό με AstraZeneca


 "Υπάρχει μια μεγάλη ανησυχία Υπουργέ, στην Κρήτη, μετά τα επεισόδια θρόμβωσης και πήξης του αίματος σε τρεις νέους συνανθρώπους μας. Σήμερα μάλιστα είδαμε και δημοσιεύματα που μιλούσαν ακόμη και για μια πιθανή προβληματική παρτίδα εμβολίων, ενδεχομένως. Πριν προτρέξουμε και εμείς, σαν τους ειδικούς, που δεν είμαστε, και φυσικά θα τους περιμένουμε, θα δούμε τις κίτρινες κάρτες, την φαρμακοεπαγρύπνηση, τι θα αποφανθεί, θα μπορούσατε να πείτε αν έχει ξεκινήσει ήδη κάποια έρευνα για αυτά τα τρία περιστατικά, ώστε να κατευνάσουμε λίγο πιθανή ανησυχία νέων και δη κατοίκων της Κρήτης που εμβολιάζονται τώρα;"

Μία από τις ερωτήσεις που δέχθηκε κατά τη διάρκεια της   σημερινής ενημέρωσης του Υπ.Υγείας για την πανδημία ο Βασίλης Κικίλιας   αφορούσε στα επεισόδια θρομβώσεων σε τρεις νέους   συνανθρώπους μας   στην Κρήτη έπειτα από τον  εμβολιασμό   τους με AstraZeneca.

Ο Υπουργός απέρριψε τη θεωρία περί προβληματικής παρτίδας και τόνισε πως όλα τα περιστατικά είναι υπό διερεύνηση .

Αναλυτικά ο κ.Κικίλιας ανέφερε:


"Έχουμε αποφασίσει ότι όλα τα θέματα τα οποία μπαίνουν στο πλαίσιο της πανδημίας της Covid, στον εμβολιασμό, τα αντιμετωπίζουμε με διαφάνεια, για αυτό και η ενημέρωση είναι καθολική, έγκυρη, έγκαιρη και δεν επηρεάζεται από εντυπώσεις.


Άρα εδώ υπάρχει ένα τεράστιο όφελος του εμβολιασμού, το οποίο δεν μπορεί να αναιρεθεί σε καμία των περιπτώσεων και έναντι του οτιδήποτε, όμως η ασφάλεια των πολιτών μας μπαίνει πάντα και πρώτη από όλα.


Τα περιστατικά αυτά, όπως και άλλα περιστατικά τα οποία αναφέρθηκαν, προφανώς διερευνώνται με συγκεκριμένο τρόπο, επιστημονικό τρόπο.


Η αρμόδια επικεφαλής, ο επικεφαλής του εμβολιασμού, το αρμόδιο Νοσοκομείο, ο γιατρός ο οποίος βρίσκεται εκείνη την στιγμή επί τόπου, αμέσως συντάσσει κίτρινη κάρτα. Αυτή πρέπει να αποσταλεί στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και στην Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης και από κει στον ΕΜΑ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.


Να θυμίσω ότι πάντα η πιθανότητα συνάφειας ενός περιστατικού, μιας ανεπιθύμητης ενέργειας, που είναι απειροελάχιστη σε σχέση με τον εμβολιασμό, κρίνεται επί των πραγματικών ποσοστών επί υγιούς πληθυσμού, με βάση τη στατιστική της χώρας.


Άρα, λοιπόν, χρειάζεται υπομονή, χρειάζεται επαγγελματική επιστημονική δουλειά και προφανώς εδώ είμαστε για να τα κάνουμε όλα αυτά, επαναλαμβάνω, σε ό,τι έχει συμβεί μέχρι τώρα και ό,τι προκύπτει, με εγκυρότητα και με προσοχή.


Οπότε, σε καμία των περιπτώσεων δεν μπορώ να σχολιάσω τα περί προβληματικής παρτίδας ή όχι. Δεν υπάρχει καν συνάφεια με κάτι τέτοιο.


Θέλω να πω ότι οι επαγγελματίες υγείας έκαναν και κάνουν την δουλειά τους αποδεδειγμένα και ότι θα περιμένουμε, υπάρχει Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, κορυφαίοι έγκριτοι επιστήμονες, θα περιμένουμε και την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης και αναλόγως θα κινηθούμε, πάντα επιστημονικά.


Χωρίς να σημαίνει αυτό ότι η μονάδα Υγείας, το Νοσοκομείο, για οτιδήποτε προκύπτει δεν αντιδρά όπως αντέδρασε, προκειμένου να προσφέρει την ιατρική βοήθεια η οποία χρειάζεται.


Να υπενθυμίσω επίσης, γιατί είναι εντυπωσιακό, σε ό,τι έχει να κάνει με τον εμβολιασμό καταλαβαίνω ότι είναι ένα θέμα πρώτης προτεραιότητας και πολύ μεγάλου ενδιαφέροντος.


Υπάρχουν σημαντικές εκφάνσεις και δραστηριότητες που προκαλούν τέτοια επεισόδια, έξω και πέρα από τον εμβολιασμό, σε υπερπολλαπλάσιο επίπεδο, όπως τα αντισυλληπτικά χάπια, όπως το κάπνισμα, όπως το αλκοόλ και λοιπά ή παραδοσιακά τα επεισόδια αυτά τα οποία παρουσιάζονται επί του πληθυσμού, μηνιαίως και ετησίως.


Παρακαλώ λοιπόν θερμά, όταν θα γίνονται αναφορές σε τέτοια περιστατικά, θα γίνονται σε σύγκριση με τα πραγματικά στοιχεία. Και εσείς που είστε επαγγελματίες πολύ υψηλού επιπέδου και καλύπτετε το ιατρικό ρεπορτάζ, θα ήθελα να βοηθήσετε και τους υπόλοιπους συναδέλφους να καταλάβουν ότι το δείγμα συγκρίνεται πάντα με αυτά τα ποσοστά, προκειμένου να μπορέσουμε τεκμηριωμένα να βγάλουμε σωστά αποτελέσματα. "

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]