Νέα από την Ιταλία: πολύ χαμηλός ο κίνδυνος επαναμόλυνσης και η φυσική ανοσία φαίνεται να παρέχει προστασία για τουλάχιστον 1 χρόνο

 


Τί γράφει σε ανάρτηση στη σελίδα του στο facebook ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος:

"Υπό το πρίσμα των αναδυόμενων μεταλλάξεων, ο υπολογισμός του κινδύνου επαναμόλυνσης από τον κορωνοϊό είναι κρίσιμης σημασίας για τη διαχείριση της καραντίνας και τη βελτιστοποίηση της τρέχουσας εκστρατείας εμβολιασμού, σε κάθε χώρα.

 Μέχρι τώρα περισσότεροι από 150 εκατομμύρια άνθρωποι, παγκοσμίως, έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό. Οι επαναμόλυνσεις όμως είναι ασυνήθιστες. Και ενώ υπάρχουν πιο συντεταγμένες αναφορές επαναμόλυνσης μεταξύ υγειονομικών, το ποσοστό επαναμόλυνσης στον γενικό πληθυσμό είναι λιγότερο σαφές. Πρόσφατα αποτελέσματα για την πιθανότητα της επαναμόλυνσης από την Βόρεια Ιταλία, ανακοινώθηκαν, σε μια μελέτη στα πλαίσια της κατευθυντήριας γραμμής για την ενίσχυση της αναφοράς και της επιδημιολογικής ιχνηλάτησης (που δημοσιεύτηκαν στo περιοδικό JAMA doi: 10.1001 / jamainternmed.2021.2959). 

Διερευνήθηκε με μοριακό τεστ σε συμπτωματικούς και ασυμπτωματικούς ασθενείς, η συχνότητα εμφάνισης πρωτογενούς λοίμωξης και επαναλοίμωξης του κορωνοϊού μεταξύ ατόμων που είχαν μολυνθεί, κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας στην Ιταλία (Φεβρουάριος έως Ιούλιος 2020). 

Ως επαναλοίμωξη καθορίστηκε η δεύτερη θετικότητα σε μοριακό τεστ (qRT-PCR), 90 ημέρες μετά από την πλήρη επίλυση της πρώτης λοίμωξης και με τουλάχιστον 2 διαδοχικά αρνητικά αποτελέσματα τεστ μεταξύ των 2 λοιμώξεων. Το παράθυρο των 90 ημερών αποφασίστηκε με βάση αναφορές επιμονής της θετικότητας στα μοριακά τεστ, μέχρι και 12 εβδομάδες (και έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021, και εξετάζοντας 122.007 αποτελέσματα από τη Λομβαρδία). Η μέση ηλικία των ασθενών ήταν 59 (40-78) έτη, αλλά τα θετικά κρούσματα ήταν παλαιότερα και γεωγραφικά κατανέμονταν κατά κόρον στην περιοχή του Legnano. 

Κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης επιβεβαιώθηκαν 5 επαναμολύνσεις μεταξύ 1579 ατόμων που διαγνώστηκαν θετικοί (0.31%; 95% CI, 0.03%-0.58%) και μόνο 1 νοσηλεύτηκε. 

Τα αποτελέσματα της μελέτης υποδηλώνουν ότι οι μολύνσεις είναι σπάνια συμβάντα και οι ασθενείς που έχουν αναρρώσει από τον COVID-19 έχουν μικρότερο κίνδυνο επαναλοίμωξης.

 Η φυσική ανοσία μετά από λοίμωξη φαίνεται να παρέχει προστασία για τουλάχιστον ένα χρόνο, κάτι που είναι παρόμοιο με την προστασία που αναφέρεται σε πρόσφατες μελέτες εμβολίων. Παρότι η μελέτη παρατήρησης τελείωσε πριν αρχίσουν να εξαπλώνονται οι νέες παραλλαγές και είναι άγνωστο πόσο καλά θα προστατεύσει η φυσική ανοσία στον ιό άγριου τύπου έναντι παραλλαγών."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]