ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Γιατί άνοιξαν οι διαδημοτικές μετακινήσεις Σηκώνουν ρολά οι έμποροι τη Δευτέρα Κλειστό το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη Αχαΐα και Κοζάνη


 Πιλοτικό άνοιγμα των διαδημοτικών μετακινήσεων   τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα Σάββατο 3 Απριλίου .

Κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πναδημία ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης απαντώντας σε ερώτηση γιατί δόθηκε το ¨πράσινο φως" για τη μετακίνηση πολιτών από δήμο σε δήμο εξήγησε:

"Το βασικό στοιχείο, όταν λήφθηκε η απόφαση για το lockdown εκεί γύρω στο Φεβρουάριο, ήταν κατ’ αρχήν, ότι θέλαμε ο κόσμος να μείνει στο σπίτι του, με σκοπό να περνάει το χρόνο του με τις οικογένειές του.


Σε αυτή τη φάση τώρα, όπου και κόπωση υπάρχει και ο κόσμος έχει αυξήσει τις συναντήσεις με άλλα νοικοκυριά, εμείς αυτό που θέλουμε να προτείνουμε ως εναλλακτική λύση, είναι να βγει έξω με την οικογένειά του, να περπατήσει στην εξοχή, να περπατήσει σε ανοιχτούς χώρους και να αποφύγει τις συναντήσεις με άλλα νοικοκυριά.


Ο σκοπός δεν είναι, λοιπόν, να πάνε να κάνουν διαδημοτικές μετακινήσεις και να βρεθούν με άλλους από άλλες περιοχές, αλλά να περπατήσουν στην εξοχή, να πάρουν αέρα και αυτό είναι ένας εναλλακτικός τρόπος για να βελτιωθεί και η ψυχική τους υγεία.


Αυτή είναι η λογική των διαδημοτικών μετακινήσεων μέσα στο Σαββατοκύριακο και ελπίζουμε και εμείς από την πλευρά μας να αποδώσει καρπούς."

Τί ισχύει για τις διαδημοτικές μετακινήσεις  


Από σήμερα  Σάββατο 3 Απριλίου και μόνο για τα Σαββατοκύριακα  επιτρέπεται με τη χρήση του κωδικού 6, η μετακίνηση για προσωπική άσκηση με όχημα σε υπαίθριο χώρο έως 3 άτομα ή μια οικογένεια και με αποφυγή οποιουδήποτε μαζικού συγχρωτισμού.


Ανοιγμα του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 5 Απριλίου .Το μέτρο δεν θα ισχύσει για τη Θεσσαλονίκη ,την Αχαία και την Κοζάνη .


Με τη μέθοδο click away και click in shop σηκώνει ρολά το λιανεμπόριο τη Δευτέρα 5 Απριλίου .

Κατά τη χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων αποφασίστηκε να μην   ανοίξουν τα εμπορικά καταστήματα σε Θεσσαλονίκη ,Αχαία και Κοζάνη λόγω της επιβαρυμένης επιδημιολογικής εικόνας που παρουσιάζουν οι εν λόγω   περιοχές.

  Ετσι από τη Δευτέρα 5 Απριλίου   ξεκινά η λειτουργία των καταστημάτων λιανεμπορίου, πλην πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων με τη χρήση ειδικού κωδικού άπαξ και ως τρεις ώρες συνολικά κατά τη διάρκεια της ημέρας.


Θα επιτρέπεται η πώληση εκτός καταστήματος με ραντεβού, με το λεγόμενο click away και η πώληση εντός καταστήματος πάλι με ραντεβού, click in shop. Εντός του καταστήματος, θα επιτρέπεται ένας πελάτης ανά 25 τετραγωνικά, με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση.


Αναφερόμενος στο άνοιγμα των διαδημοτικών μετακινήσεων και του λιανεμπορίου ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς  ανέφερε:

"Αυτά τα δύο αντίβαρα ελευθερίας έχουν ένα κοινό νήμα που τα συνδέει. Επιχειρούν από τη μια να ανακουφίσουν την πολύμηνη πίεση που δέχονται οι πολίτες, να στρέψουν την κοινωνική δράση σε υπαίθριους χώρους τώρα που μας βοηθάει και ο καιρός αντί των συγκεντρώσεων στα σπίτια, να απαντήσουν και στις ανάγκες των νέων και βέβαια να οδηγήσουν και την οικονομία στα πρώτα δειλά βήματα επαναλειτουργίας της.


Όμως, όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός, περισσότερη ελευθερία σημαίνει και περισσότερη υπευθυνότητα. Από τη στιγμή που επιτρέπουμε τις διαδημοτικές μετακινήσεις, δεν πρέπει πια να βλέπουμε φαινόμενα συνωστισμού ούτε σε πλατείες, ούτε στην παραλία.


Με τον ίδιο τρόπο που οι περιορισμοί μειώθηκαν, εάν διαπιστωθεί ότι έχουμε και πάλι φαινόμενα συνωστισμού, οι περιορισμοί μπορεί να επανέλθουν. Έχουμε όμως απόλυτη εμπιστοσύνη στους πολίτες, ότι θα κάνουν σωστή χρήση αυτής της ανάσας ελευθερίας, θα αποφύγουν τους συνωστισμούς, θα αξιοποιήσουν τη δυνατότητά τους να βρεθούν έξω μόνο σε πολύ μικρές ομάδες των τριών ή με την οικογένειά τους, αποφεύγοντας κάθε περαιτέρω συγχρωτισμό."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]