ΙΩΑΝΝΙΝΑ:EΝΑΣ ΝΕΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΘΛΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ!ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ EQUAL ΣΤΗ ΣΤΟΑ ΟΡΦΕΑ !

Ιωάννινα:Μια πλατεία, μα ποια πλατεία;


 Αρκετά είναι τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την πόλη, με τον πρώην Δήμαρχο να δηλώνει ότι η παράταξη του κ. Ελισάφ εκτόξευσε το κόστος για την ανάπλαση της κεντρικής πλατείας από 1,2 στα 5,2 εκατομμύρια ευρώ (!) και μάλιστα χωρίς ουσιαστικές αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο. Ο κ.Μπέγκας κατηγόρησε επίσης τον νυν Δήμαρχο ότι  δεν κατάφερε να κρατήσει το έργο στο ΕΣΠΑ. 


Ο νυν Δήμαρχος από τη μεριά του απάντησε ότι αυτό δεν ισχύει και ότι σήμερα έχουν δρομολογηθεί συνολικά εννέα νέα έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, δώδεκα έργα μέσω του ΕΣΠΑ είναι σε εξέλιξη, εννέα έργα υλοποιούνται με χρηματοδότηση από τον «Φιλόδημο», ενώ δέκα υλοποιούνται από άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα. 


Οι πολίτες βέβαια περιμένουν να δουν και να μάθουν το τι και το πώς της ανάπλασης ώστε να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Και θέλουν να γνωρίζουν από επίσημα χείλη σε τακτική βάση το συμβαίνει στην πόλη όπου ψηφίζουν και πληρώνουν τους φόρους τους. Γιατί τελικά όλα κρίνονται από το αποτέλεσμα.  Και μπορεί, θα πει κάποιος, οι πολίτες να καλούνται να εκφράσουν άποψη μια φορά στα πέντε πια χρόνια (σαν να μην έφταναν τα τέσσερα, δηλαδή…) αλλά έστω και τότε έχουν αποδείξει ότι και θυμούνται και κρίση διαθέτουν. Ας το θυμάται αυτό και ο νυν Δήμαρχος. 


Πάντως, απ΄ ό,τι φαίνεται δεν θ' αλλάξει και τίποτε σημαντικό από εκείνη την πρόταση της αρχικά μαύρης, μετέπειτα γκρίζας πλατείας που ισοπεδώνει τα πάντα αφήνοντας ένα θλιβερό αποτύπωμα πίσω της.  


Και ποιο ακριβώς είναι το σπουδαίο του πράγματος; Ότι η πλατεία θα στρωθεί με γκρι κυβόλιθο; Θα έπρεπε να είχε γίνει χρόνια τώρα. Όσο για τα υπόλοιπα… να’χαμε να λέγαμε. Παραμένει η γούρνα στη μέση και θα κατασκευαστεί μια μεταλλική  ράμπα κάπου προς τα πίσω. Δεν μάθαμε τι θα γίνει με τα υφιστάμενα όμορφα ξύλινα παγκάκια, τα δέντρα γύρω τους και τα δέντρα της απέναντι πλευράς που η αρχική μελέτη ήθελε να κόβονται αρκετά από αυτά.  
Και πόσο δύσκολο θα ήταν δηλαδή να στρωθεί ο κυβόλιθος με χρωματικές εναλλαγές, να μείνουν τα ξύλινα  παγκάκια και τα δέντρα (εννοείται), να αποκατασταθούν τα ορθογώνια συντριβάνια (στην Αθήνα τα επαναφέρουν σε κάθε γειτονιά), να γίνει το άλλο συντριβάνι ένας λοφίσκος με λουλούδια, να φωτιστεί επαρκώς ο χώρος, να προστεθούν παγκάκια και πράσινο, ίσως και μια μικρή παιδική χαρά στο πίσω μέρος ή μια όμορφη καντίνα με λίγα τραπεζάκια… Μια ανθρώπινη, δηλαδή,  ζωηρή, καθημερινή πλατεία για τους δημότες της. 
Αντ’ αυτού, ακούμε... όσα ακούμε, τέλος πάντων… Αν δει κάποιος τι έγινε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή στο παρκάκι μπροστά από το Ρολόι, θα καταλάβει ότι το γούστο κάποιων είναι εφιαλτικό για το πράσινο στην πόλη. Εκοψαν όλα μα όλα τα δενδρύλλια! Δείτε:

Ας θυμηθούμε λίγο το πρότζεκτ της προηγούμενης Δ. Αρχής για την πλατεία: 

Δέντρα κομμένα, παγκάκια εξαφανισμένα, κάποια μαρμάρινα στη μέση του πουθενά χωρίς πλάτη, η γνωστή και επικίνδυνη γούρνα... 

Σε ποιον δεν αρέσουν εικόνες όπως οι παρακάτω; Ανθρώπινες πλατείες  που επιδρούν θετικά στην ψυχολογία του πολίτη...

 Καρδίτσα


     Ηράκλειο
       Βόλος

   Καλαμάτα

Πλέβεν Βουλγαρίας - πόλη 108.000 κατοίκωνΑλλά και η δική μας θα μπορούσε με παρεμβάσεις να βελτιωθεί και όχι να απαξιωθεί...Εικονική... παρέμβαση
Σκεπτόμενοι Πολίτες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]