ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Εμβόλιο AstraZeneca :1 πιθανό περιστατικό θρόμβωσης στην Ελλάδα Ποιά τα ύποπτα συμπτώματα

 


Στο ενδεχόμενο της σύνδεσης του εμβολίου της AstraZeneca με  ένα σπάνιο σύνδρομο το  οποίο συνδυάζει 2 σημαντικούς παράγοντες (θρόμβωση  και θρομβοπενία)και απασχολεί το τελευταίο διάστημα την επιστημονική κοινότητα αναφέρθηκε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον εμβολιασμό η  Πρόεδρος  της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Αναλυτικά η κ.Θεοδωρίδου ανέφερε:

Από τα επιδημιολογικά στοιχεία φαίνεται ότι το σύνδρομο είναι περισσότερο συχνό ,χωρίς αυτό να είναι απόλυτο,σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 55 ετών  ,αν και έχουν παρουσιαστεί και περιστατικά που αφορούν και όλο το φάσμα των ηλικιών .

Η Εθνική επιτροπή Εμβολιασμών παρακολουθεί και μελετά όλα τα στοιχεία τα   σχετικά με το θέμα ,τα οποία αξιολογεί (...)

Οι περιπτώσεις που αναφέρονται με τη θρόμβωση και τη θρομβοπενία χαρακτηρίζονται επιστημονικά προ -θρομβωτική θρομβωπενία  ανοσολογικής αιτιολογίας και φαίνεται ότι ο μηχανισμός είναι ανάλογος με τον μηχανισμό που προκαλείται η θρομβωπενία μετά από τη χορήγηση της λιπαρίνης .

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση των εκδηλώσεων αυτών με προηγούμενο ιστορικό  θρόμβωσης ,θρομβοπενίας ή κληρονομικής θρομβοφυλίας,καταστάσεις που είναι αρκετά συχνές στο γενικό πληθυσμό .

Ως τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο σε 18,1 εκ .δόσεις εμβολίου της AstraZeneca  έχουν διαπιστωθεί  22 περιπτώσεις θρόμβωσης  φλεβωδών κόλπων του εγκεφάλου και 8 περιπτώσεις θρομβώσεων με θρομβωπενία .

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός φαρμάκων    ανακοινώσει από τις χώρες του ευρωπαϊκού οικονομικού χώρου  επί συνόλου 9,2 εκ  δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca 44 περιπτώσεις .

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό  Φαρμάκων δεν ε΄χει τεκμηριωθεί αιτιώδης συσχέτιση με το εμβόλιο αλλά ο Οργανισμός συγκεντρώνει και αξιολογεί τα δεδομένα από  όλες τις ευρωαπαϊκές χώρες και διερευνά μία προς μία τις περιπτώσεις ενώ αναμένεται τις επόμενες ημέρες να υπάρξει μία επιστημονική θέση ,ένα επιστημονικό πόρισμα .

Υπογραμμίζεται ότι τα θρομβοεμβολικά επεισόδια χωρίς το χαρακτηριστικό της θρομβοπενίας ,αυτά που εμφανίστηκαν μετά από την έναρξη του μαζικού εμβολιασμού δεν υπερβαίνουν τον αναμενόμενο αριθμό στο γενικό πληθυσμό 

Στη χώρα μας μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί περίπου 346.000  δόσεις εμβολίου της AstraZeneca και έχει αναφερθεί στον ΕΟΦ  ένα επεισόδιο που έχει χαρακτηριστεί ως πιθανό ,που είναι από τα πρώτα περιστατικά τα οποία έχουν συμπεριληφθεί στο σύνολο των περιστατικών που αναφέρονται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό .

Παρά λοιπόν την ανησυχία που έχει δημιουργηθεί για τα ειδικά και σπάνια αυτά περιστατικά ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων τονίζει ότι η αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου στην πρόληψη της νοσοκομειακής νοσηλείας και των θανάτων από covid υπερτερεί σημαντικά έναντι της εξαιρετικά μικρής  πιθανότητας εμφάνισης αυτού του συνδρόμου με τη θρόμβωση και τη θρομβοπενία ενώ η συσχέιτισή  του με το εμβόλιο είναι υπό διερεύνηση"

Η κ.Θεοδωρίδου  αναφερόμενη στα συμπτώματα ανέφερε πως οι πολίτες θα πρέπει να απευθύνονται στον γιατρό τους αν μετά τον εμβολιασμό τους παρατηρήσουν τα παρακάτω συμπτώματα:

-δύσπνοια 

-νευρολογικό σύμπτωμα

-επίμονο πονοκέφαλο πέραν των 4 ημερών 

-δερματολογικές εκδηλώσεις εκτός του σημείου όπου έγινε ο εμβολιασμός π.χ εκχυμώσεις(μελανιές)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]