ENHΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Διαδικτυακή εκδήλωση από φοιτητές στα Ιωάννινα:"Θα το φας και θα σε φάει: από τη διατροφική παράδοση στις επιδημίες"

 


Τι γνωρίζουμε για τη θήρευση και βρώση άγριων ζωικών ειδών όπως οι νυχτερίδες, οι καρχαρίες και οι παγκολίνοι; Η εντατική

εμπορευματοποίηση ειδών που αποτελούν παραδοσιακά πιάτα σε διάφορες κοινωνίες ανά τον κόσμο σχετίζεται με την

εμφάνιση μολυσματικών ασθενειών; Η επιστήμη της Εθνοβιολογίας μπορεί να βοηθήσει μαζί με τις επιστήμες της

Επιδημιολογίας, της Ανοσολογίας και της Οικολογίας στη διερεύνηση των σύνθετων παραγόντων που οδηγούν σε νέες

μολυσματικές ασθένειες και στην σχέση τους με την διαχείριση και διατήρηση της βιοποικιλότητας;

Οι φοιτητές του τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών που παρακολούθησαν το μάθημα «Πολιτισμική Οικολογία»

(διδάσκουσα Καλλιόπη Στάρα) και το μάθημα «Προέλευση και εξάπλωση μολυσματικών ασθενειών» (διδάσκων John M. Halley)

απαντούν στα παραπάνω ερωτήματα με εργασίες που εμβαθύνουν στους λόγους που η κατανάλωση διάφορων «εξωτικών»

πιάτων έχει επηρεάσει την κατάσταση διατήρησης συγκεκριμένων ειδών. Η αξιοποίηση πληθώρας ζωικών ειδών ανά τον κόσμο

θεωρείται απαραίτητη για την καταπολέμηση της πείνας και του υποσιτισμού που συνεχίζουν να μαστίζουν πολλές περιοχές

παρά τους διεθνείς στόχους για καταπολέμησή τους. Τα άγρια ζώα έχουν αποτελέσει ιστορικά μοναδική και αναντικατάστατη

πηγή πρωτεϊνών και είναι άμεσα συνδεδεμένα με τοπικές διατροφικές πρακτικές, παραδόσεις και τελετουργίες. Όμως η

σύγχρονη εμπορευματοποίηση τέτοιων ειδών σχετίζεται με την ανάδυση ασθενειών, απειλές εξαφάνισης ειδών και δημιουργεί

νέες προκλήσεις στις τοπικές κοινωνίες για την διαχείρισή τους. Στα παραδείγματα που μελετήθηκαν φαίνεται ότι οι

νοσηρότητες, επιδημιολογικές ή οικολογικές, που προκύπτουν για ανθρώπους και ζώα δεν σχετίζονται μόνο με την ταυτότητα

των ειδών που χρησιμοποιούνται. Οι περισσότεροι παραδοσιακοί τρόποι διαχείρισης των ειδών δεν δημιουργούν πολλά

προβλήματα, αλλά πλέον πολλά είδη από τροφή ντόπιων, συχνά φτωχών κοινοτήτων, γίνονται πιάτα πολυτελείας και πωλούνται

ακριβά σε απομακρυσμένες αγορές, υποταγμένα σε αυξημένη ζήτηση που συχνά εξαντλεί τους άγριους πληθυσμούς. Αυτή η

εντατικοποιημένη επαφή με την άγρια ζωή έχει ως συνέπεια την ανάδυση ολοένα και περισσότερων μολυσματικών ασθενειών

που οδήγησαν σε επιδημίες με αποκορύφωμα την πανδημία του SARS-CoV-2, ενώ το διεθνές εμπόριο και οι σύγχρονες

παγκοσμιοποιημένες κοινωνίες αυξάνουν τον κίνδυνο διάδοσης τέτοιων ασθενειών. Η προσπάθεια μας αποσκοπεί να συνδράμει

στην βαθύτερη κατανόηση της χρήσης και κατάχρησης της άγριας ζωής που έχει σημαντικές επιπτώσεις τόσο στην

βιοποικιλότητα όσο και στον ίδιο τον άνθρωπο.

Θα μιλήσουν οι φοιτητές/τριες: Αικατερίνη Καλούτσα (θαλασσοψιτακοί), Βασιλική Σαπουντζή (λεμούριοι), Ταξιάρχης Δανέλης

(καρχαρίες), Κατερίνα Κλάδου (νυχτερίδες), Λαέρτης-Βασίλειος Μπέχλης (καμήλες), Ελένη Κωνσταντινίδου (παγκολίνοι),

Μάξιμος-Γεώργιος Παντελιδάκης-Χατζόπουλος (καφές από κόπρανα μοσχογαλής), Άρτεμις Ταλιούρα (γύπες), Θοδωρής ΓιωννάςΜασσέλος (κάμπιες mopane), Ευτυχία Συμεωνίδου (χαρακτηριστικά των αναδυόμενων μολυσματικών ασθενειών) και Κατερίνα

Κηροποιού (νυχτερίδες και μολυσματικές ασθένειες. Συνδέονται τελικά;).

Συντονίζει η Καλλιόπη Στάρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]