Αρνούνται τον εμβολιασμό των τελειόφοιτων γιατρών στο ΠΓΝΙ, ενώ προσφέρουν κλινικό έργο μέσα στο νοσοκομείο

 ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΓΙΑΝΝΙΝΩΝ (ΣΦΙΓ)Γιάννενα 11/3/2021


ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ 176 ΤΕΛΟΙΟΦΟΙΤΩΝ  ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΟΥ ΑΣΚΟΥΝΤΑΙ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΣΤΟ ΠΓΝΙ, ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΤΟΥΣ


Η εκ νέου ακύρωση όλων των ραντεβού εμβολιασμών φοιτητών του 6ου έτους, αποδεικνύει πως η προστασία της υγείας της δικής μας , των συναδέλφων υγειονομικών και των ασθενών, αλλά  και η διεξαγωγή του κλινικού εκπαιδευτικού έργου με ασφάλεια εντός και εκτός κλινικών δεν αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση  και τους τοπικούς αρμόδιους υγειονομικούς φορείς. 


Η συντριπτική πλειοψηφία των 6ετών φοιτητών είχε δηλώσει ρητά εδώ και μήνες την βούληση να εμβολιαστεί,  ωστόσο 2,5  μήνες μετά βρισκόμαστε στον αέρα. Ως φοιτητικός σύλλογος της Ιατρικής μέσα από την τεκμηριωμένη  και οργανωμένη συλλογική διεκδίκηση έχουμε αναδείξει την ανάγκη εμβολιασμού των φοιτητών που ασκούνται στις κλινικές. Σε προτεραιότητα  μαζί με τους υγειονομικούς, για την προστασία της υγείας τόσο των ασθενών όσο και της δική μας.


Έχουμε απευθύνει επανειλημμένα σαφή αιτήματα προς το Τμήμα της Ιατρικής  και την επιτροπή λοιμώξεων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου ζητώντας το αυτονόητο, δηλαδή τον άμεσο εμβολιασμό μας στη ίδια προτεραιότητα με τους υπόλοιπους υγειονομικούς. Πλέον σήμερα, η κεντρική πλατφόρμα emvolio.gov.gr μας ενημερώνει πως «δεν ανήκετε στην τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο» παρόλο που υπήρχαν κλεισμένα ραντεβού.


Η αρχή έγινε στις 18 Φλεβάρη, οπότε διαπιστώσαμε πως μια σειρά προγραμματισμένων ραντεβού για τις αρχές Μάρτη στο εμβολιαστικό κέντρο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου είχαν ακυρωθεί από την πλατφόρμα Μετά από επανειλημμένες προσπάθειες και κινητοποιήσεις μας, στις 23 Φλεβάρη μας προτάθηκε  να καταρτιστεί, με δική μας ευθύνη, μια ανεπίσημη «εσωτερική» λίστα, για να κατατεθεί στο εμβολιαστικό κέντρο, η οποία να περιλαμβάνει εκείνους τους φοιτητές  των οποίων τα ραντεβού είχαν ακυρωθεί. Λίστα από την οποία καλούνται κάποιοι φοιτητές εάν και εφόσον  υπάρξει ακύρωση ραντεβού στον γενικό πληθυσμό. Μια διαδικασία πραγματικής υποτίμησης της ανάγκης άμεσου οργανωμένου εμβολιασμού των γιατρών φοιτητών που βρίσκονται μέσα στις κλινικές του ΠΓΝΙ.


Μετά από αυτό το γεγονός……. ανακαλύψαμε ότι η κεντρική πλατφόρμα πετάει πλέον όλους τους φοιτητές έξω με την επίκληση ότι «δεν ανήκετε στην τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο» . Στην νέα προσπάθεια επικοινωνίας με τους αρμόδιους για να διεκδικήσουμε επίλυση του προβλήματος, η Πρόεδρος της επιτροπής λοιμώξεων του ΠΓΝΙ και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων παρέπεμψε την όποια επίλυση του προβλήματος σε «κάποια τηλεφωνήματα που θα κάνει», ενώ όταν ζητήθηκε από εμάς πληρέστερη ενημέρωση για τις έγγραφες θεσμικές ενέργειες που έχουν γίνει για το θέμα, μας αρνήθηκε την όποια ενημέρωση.


Από την άλλη, η Πρόεδρος του Τμήματος, δηλώνει αναρμοδιότητα στο αίτημα μας για οργανωμένο σχέδιο εμβολιασμών με ευθύνη του Τμήματος . Μας ενημερώνει για επιστολή που έχει σταλεί στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για τους εμβολιασμούς των φοιτητών. Ωστόσο το περιεχόμενο αυτής της επιστολής, παρά τα επίμονα αιτήματα μας, δεν μας κοινοποιείται.


Οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και στο ζήτημα της υλοποίησης των εμβολιασμών με την επιδημία να καλπάζει σε τοπικό και εθνικό επίπεδο δεν κρύβονται πια πίσω από κορώνες για την «ατομική ευθύνη».


 Είναι η ίδια κυβέρνηση που άφησε αθωράκιστο το Ε.Σ.Υ και το μετέτρεψε σε ΕΣΥ της «μίας νόσου»  και αγνοεί επιδεικτικά τα δίκαια αιτήματα των νοσοκομειακών γιατρών, με κυρίαρχο την επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας. Μάλιστα, διάφορα επιτελεία στοχοποιούν  την ηλικιακή μας ομάδα ως υπαίτια για την διασπορά του ιού, την ίδια ώρα που αρνούνται τον εμβολιασμό μας, την ίδια ώρα που δεν λαμβάνονται αποτελεσματικά μέτρα πρόληψης της διασποράς σε σχολεία, μεγάλους εργασιακούς χώρους συγχρωτισμού χιλιάδων εργαζομένων  και στα  Μέσα Μαζικής Μεταφοράς .


Είναι η ίδια πολιτική αντιμετώπισης της πανδημίας που δεν έχει στόχο τον περιορισμό της νόσου αλλά τον περιορισμό των ανθρώπων, με διαρκή καταστροφικά lockdown, πρόστιμα και καταστολή, την ώρα που η επιδημία καλπάζει διότι δεν λαμβάνονται μέτρα δημόσιας υγείας.


Οι φοιτητές Ιατρικής έχουμε επιδείξει υπεύθυνη στάση τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία της υγείας τόσο της δική μας όσο και των ασθενών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο. Ήδη από το πρώτο κύμα πανδημίας δηλώσαμε οργανωμένα μέσα από το Σύλλογο μας την πρόθεση για εθελοντική συνεισφορά στο ΕΣΥ αναδεικνύοντας παράλληλα τα αιτήματα των υγειονομικών για την άμεση κρατική ενίσχυση του. Επιπλέον αναδείξαμε την ανάγκη μαζικών προληπτικών περιοδικών test, αίτημα που παραχωρήθηκε μετά από μήνες συντονισμένης συλλογικής διεκδίκησης.


Δεν μπορεί λοιπόν την ώρα που προσφέρουμε κλινικό έργο στους ασθενείς του ΠΓΝΙ να  «πεταγόμαστε έξω» από το πρόγραμμα εμβολιασμών και αντιμετωπιζόμαστε συνολικά ως χαμηλής προτεραιότητας και αναλώσιμοι. Την στιγμή μάλιστα που ο περιορισμός της διασποράς μέσα στα νοσοκομεία είναι ζήτημα προτεραιότητας μετά και τα πολλαπλά γεγονότα διασποράς του ιού στο ΓΝ Χατζηκώστα αλλά και στο ΠΓΝΙ. Προκύπτουν λοιπόν, κάποια ερωτήματα:


·                      Ποιος θα είναι υπεύθυνος αν προκύψουν κρούσματα και νοσούντες ανάμεσα στους φοιτητές που κάνουν κλινική άσκηση και παραμένουν ανεμβολίαστοι;


·                      Ποιος θα είναι υπεύθυνος εάν λόγω ενδεχόμενης ενδονοσοκομειακής διασποράς  βγουν οι ελάχιστοι και ταλαιπωρημένοι υγειονομικοί σε καραντίνα, κινδυνεύσουν ασθενείς  και βγούνε κλινικές εκτός κανονικής λειτουργίας;


·                      Τι επιπτώσεις θα έχει για την κλινική άσκηση του συνόλου των φοιτητών του έτους ενδεχόμενη διασπορά και νόσηση μεταξύ των φοιτητών; ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΩΝ


Η κυβέρνηση το Υπουργείο Υγείας, οι υγειονομικοί φορείς σε  τοπικό επίπεδο, το Πανεπιστήμιο και το Τμήμα να αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες τους! Απαιτούμε, οι 6οετείς να ενταχθούν άμεσα στο σχέδιο εμβολιασμού κατά προτεραιότητα. Να δοθεί λύση για τον εμβολιασμό συναδέλφων από το εξωτερικό που δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ.  Όσοι έχουν εκδηλώσει εδώ και μήνες πρόθεση να εμβολιαστούν άμεσα! Να ανακληθούνε τα ακυρωμένα ραντεβού!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]