ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

(Ο.ΠΑΙ.Μ) Με εξαιρετική επιτυχία η διαδικτυακή επιστημονική εκδήλωση για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του ΄21


 Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6 Μαρτίου και την Κυριακή 7 Μαρτίου η διαδικτυακή επιστημονική εκδήλωση που οργάνωσε ο Όμιλος Παιδαγωγικών Μελετών (Ο.ΠΑΙ.Μ) με αφορμή τον εορτασμό των 200 χρόνων από την επανάσταση του 1821.

Η Τηλεδιημερίδα  με αφορμή τα ιστορικά γεγονότα και την πνευματική εγρήγορση που σημάδεψαν την ελληνική επανάσταση του 1821, εστίασε στην ανίχνευση των συνιστωσών του ελληνικού διαφωτισμού που συντέλεσαν στην αφύπνιση του έθνους, των γεγονότων που έλαβαν μέρος στο πεδίο των μαχών, αλλά και της καθημερινότητας που οδήγησαν σε έναν αγώνα συνεχή και ανιδιοτελή για πολλές δεκαετίες, ο οποίος αποτέλεσε ουσιαστική συνισταμένη της διαμόρφωσης του σύγχρονου ελληνικού κράτους. 

Την πρώτη ημέρα της εκδήλωσης ο κ. Γιώργος Καραμπελιάς, συγγραφέας, πολιτικός αναλυτής ανέλυσε το ιστορικό πλαίσιο από το 1821 μέχρι το 1922, η Δρ. Αικατερίνη Λεύκα, ερευνήτρια, Καθηγήτρια European School Brussels III, Πρέσβειρα του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας του Βελγίου μίλησε για τον Αδαμάντιο Κοραή, κλασική παιδεία και επανάσταση και η Δρ. Ελένη Κουρμαντζή, επισκέπτρια Καθηγήτρια Πανεπιστήμιο «Αγ. Κύριλλος και Αγ. Μεθόδιος» Veliko Turnovo, Βουλγαρία για τον Αθανάσιο Ψαλίδα κατά την προεπαναστατική περίοδο.

Τη δεύτερη ημέρα ο κύριος Νικόλαος Α. Αναστασόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής νεότερης και σύγχρονης ελληνικής ιστορίας Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αναφέρθηκε στις Επαναστατικές ενέργειες στην Ήπειρο και την περίπτωση της μάχης του Πέτα και ο κύριος Γιώργος Νικολάου, Αναπληρωτής καθηγητής Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για την Κοινωνία και οικονομία στην Ήπειρο την περίοδο διοίκησης του γιαννιώτικου πασαλικιού από τον Αλή πασά. 

Οι εμπεριστατωμένες επιστημονικά εισηγήσεις κέρδισαν το ενδιαφέρον των συμμετεχόντων και αποτέλεσαν έναυσμα ενημέρωσης και αναστοχασμού. Ακούστηκαν ενδιαφέρουσες απόψεις και τέθηκαν καίριες ερωτήσεις προς τους την εισηγητές, στο πλαίσιο μιας ανοιχτής εποικοδομητικής συζήτησης.                    


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]