ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Σαρηγιάννης: Καμία χαλάρωση πριν τις 15 Απριλίου (video)

Ρεπορτάζ:Χρήστος Μαζάνης//zougla.gr
 «Οποιαδήποτε χαλάρωση πριν τις 15 Απριλίου θα οδηγήσει σε αύξηση κρουσμάτων, διασωληνωμένων και νεκρών, δεδομένης της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας» λέει σε συνέντευξή του στο zougla.gr o καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.


Ο επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας HERACLES, η οποία, σε συνεργασία με δύο ιταλικά πανεπιστήμια, διαχειρίζεται ένα υπολογιστικό μοντέλο που αναλύει τα επιδημιολογικά δεδομένα και δίνει μια εικόνα της πανδημίας για τις επόμενες ημέρες, είναι σαφής:


«Το σύστημα υγείας έχει σχεδόν καταρρεύσει. Υπήρξαν λάθη στη διαχείριση της πανδημίας και γι’ αυτό και φτάσαμε σε αυτή την κατάσταση. Αυτή τη στιγμή, με βάση τα στοιχεία που διαθέτουμε στο ΑΠΘ, εισηγούμαι μόνο μικρές παρεμβάσεις αποσυμπίεσης της κοινωνίας και φυσικά αύξηση της τηλεργασίας, απολύμανση του αέρα σε μέσα μεταφοράς και κτήρια, αλλά και αύξηση των τεστ. Επίσης αυτά τα οποία αναμένεται να ανακοινωθούν το επόμενο 24ωρο σχετικά με την τροποποίηση κάποιων μέτρων και το άνοιγμα δύο ή τριών δραστηριοτήτων δεν πρόκειται να αλλάξουν την επιδημιολογική εικόνα».


«Αύξηση κρουσμάτων, διασωληνωμένων και νεκρών» 


«Οδεύουμε προς αύξηση κρουσμάτων. Υπολογίζουμε περί τα 3.600 κρούσματα ημερησίως στις 30 Μαρτίου. Επίσης περί τους 750 διασωληνωμένους. Όσον αφορά τους νεκρούς, δυστυχώς υπάρχει αυξητική τάση. Μπορεί να αγγίξουν και τους 80 ημερησίως» διευκρινίζει ο κ. Σαρηγιάννης.


«Εισηγούμαι σειρά μέτρων στον πρωθυπουργό»


«Η εικόνα δεν είναι καθόλου καλή. Δεν μπορούμε έτσι όπως πορευόμαστε να συζητάμε για άνοιγμα λιανεμπορίου και άλλων δραστηριοτήτων. Εάν δεν εφαρμόσουμε συγκεκριμένες τακτικές αντιμετώπισης του ιού, δεν κάνουμε τίποτα. Απόψε εισηγούμαι μια σειρά μέτρων στον πρωθυπουργό» επισημαίνει ο καθηγητής.


«Προσοχή τον Μάιο, πιθανό ένα τέταρτο κύμα»


«Μετά τις 15 Απριλίου, εάν μείνουμε όπως είμαστε, φαίνεται μια αποκλιμάκωση, αλλά χρειάζεται προσοχή ύστερα στο άνοιγμα των δραστηριοτήτων. Κι αυτό γιατί, εάν δεν γίνει σωστά και δεν τηρούμε τα μέτρα, τον Μάιο βλέπω εκ νέου αύξηση κρουσμάτων, δηλαδή συνέχιση του τρίτου κύματος ή ένα τέταρτο κύμα, το οποίο θα κρατήσει μέχρι τον Ιούνιο» λέει ο καθηγητής του ΑΠΘ.


Ρεπορτάζ:Χρήστος Μαζάνης//zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]