Θεμιστοκλέους:Πότε ανοίγουν οι πλατφόρμες για τον εμβολιασμό ηλικιών 60-64 και 75-79

 


Το  άνοιγμα της πλατφόρμας για άλλες δύο ηλικιακές κατηγορίες ανακοίνωσε νωρίτερα ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Πιο συγκεκριμένα η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 60-64 θα ανοίξει την Τετάρτη 10/02  και η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 75-79 την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου .

Οι πρώτοι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstaZeneca   όπως είπε ο κ.Θεμιστοκλέους θα πραγματοποιηθούν στις 15 Φεβρουαρίου  ενώ αναφερόμενος στο εν λόγω εμβόλιο το χαρακτήρισε εξαιρετικής αποτελεσματικότητας.

Παράλληλα ,όπως σημείωσε ,με το εμβόλιο της AstraZeneca θα λειτουργούν επιχειρησιακά  2 συστήματα :

To  ένα είναι αυτό που πραγματοποιούνται εμβολιασμοί αυτή τη στιγμή (στις ηλικίες 80 ετών και άνω) -ανοίγει και η ηλικιακή ομάδα 75-79 ετών και το άλλο σύστημα θα είναι τα εμβολιαστικά κέντρα που θα διενεργούν εμβολιασμούς αποκλειστικά και μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Ta 2 συστήματα δεν θα διασταυρώνονται ,κάτι που σημαίνει πως κάποιος  πολίτης που ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 60-54 ετών θα μπορεί να κλείσει ραντεβού μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα που διενεργούν εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca και οι πολίτες των άλλων κατηγοριών δεν θα έχουν τη δυνατότητα να κλείνουν ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα που διενεργούν εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Αναλυτικά ο κ.Θεμιστοκλέους ανέφερε:

Σήμερα ανακοινώνουμε το άνοιγμα της πλατφόρμας για άλλες δύο ηλικιακές κατηγορίες. Πιο συγκεκριμένα, η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικιακή ομάδα 60- 64 θα ανοίξει την Τετάρτη 10/2 και η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 75- 79, έτσι ώστε οι πολίτες από αυτή την ηλικιακή ομάδα να μπορούν να κλείνουν ραντεβού, την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου.


Ενημερωτικά, παραλάβαμε χθες 45.000, τις πρώτες 45.000 δόσεις από την εταιρεία Astra Zeneca και αναμένουμε περισσότερες παραλαβές τις επόμενες μέρες.


Θα ήθελα να πω κι εγώ δυο πράγματα, τα έχει ήδη αναφέρει η κυρία Θεοδωρίδου αλλά είναι πολύ σημαντικό, πιστεύω, να ξανατονίσουμε ότι το εμβόλιο της Astra Zeneca είναι εμβόλιο εξαιρετικής αποτελεσματικότητας.


Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού, όπως και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποφάσισαν να χορηγήσουν, να διενεργήσουν εμβολιασμούς με το εμβόλιο αυτό σε ηλικίες κάτω των 65 ετών και ο κυριότερος λόγος, όπως έχει ήδη αναφέρει η κυρία Θεοδωρίδου, είναι ότι δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα.


Το εμβόλιο δίνεται σε πολύ μεγάλο αριθμό πολιτών όλων των ηλικιών και ειδικά χιλιάδες πολίτες άνω των 65 έλαβαν το εμβόλιο στην Μεγάλη Βρετανία και με την δημοσίευση των αποτελεσμάτων από τις μελέτες στον πληθυσμό αυτό ενδεχομένως η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να αλλάξει και να μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις ηλικίες.


Το δεύτερο είναι το διάστημα μεταξύ της πρώτης και της δεύτερης δόσης. Κατ’ αρχήν πρέπει να πούμε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου από την πρώτη δόση είναι πάρα πολύ υψηλή και η επιλογή του διαστήματος μεταξύ 11 και 12 εβδομάδων, έγινε κυρίως γιατί εκεί επιτυγχάνεται η μέγιστη αποτελεσματικότητα.


Η πλατφόρμα έτσι ώστε οι πολίτες της ηλικιακής κατηγορίας 60- 64 να μπορούν να κλείσουν ραντεβού, θα ανοίξει την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου και οι πρώτοι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Astra Zeneca θα διενεργηθούν στις 15 Φεβρουαρίου.


Επιχειρησιακά θα αναπτύξουμε δυο παράλληλα συστήματα. Το ένα σύστημα είναι αυτό που διενεργούμε εμβολιασμούς αυτή τη στιγμή, στις ηλικίες από 80 και άνω και ανοίγουμε την ηλικιακή ομάδα 75- 79 τις επόμενες μέρες και το δεύτερο σύστημα θα είναι τα εμβολιαστικά κέντρα τα οποία θα διενεργούν εμβολιασμούς αποκλειστικά και μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneca.


Τα δυο παράλληλα αυτά συστήματα δεν θα διασταυρώνονται. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος πολίτης που ανήκει στην κατηγορία 60-64 θα μπορεί να κλείνει ραντεβού μόνο στα εμβολιαστικά κέντρα τα οποία διενεργούν εμβολιασμούς με AstraZeneca και όχι τα εμβολιαστικά κέντρα των υπόλοιπων κατηγοριών.


Αναλόγως, και οι πολίτες των άλλων κατηγοριών δεν θα μπορούν να κλείνουν ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα που διενεργούν εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca.


Την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου θα ανοίξουμε την επόμενη ηλιακή ομάδα 75-79, για να μπορεί να κλείσει ραντεβού. Από 15 Φεβρουαρίου ενεργοποιούμε στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη τμήμα των δύο μεγάλων εμβολιαστικών σημείων και έτσι αυξάνουμε τα διαθέσιμα ραντεβού στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη για να μπορούν ο πολίτες να κλείνουν ραντεβού.


Υπενθυμίζω τα δύο μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα. Το ένα είναι στην HELEXPO δίπλα από το κτίριο της Πολιτικής Προστασίας στην Κηφισίας και το δεύτερο είναι στη Διεθνή Έκθεση στη Θεσσαλονίκη.


Το Φεβρουάριο αυξάνουμε σημαντικά τη δυναμικότητα του συστήματος και ενεργοποιούμε περισσότερα από 750 εμβολιαστικά κέντρα και 100 κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ. Σε καθημερινή βάση διενεργούν εμβολιασμούς, με το μεγαλύτερο αριθμό και τη συντριπτική πλειοψηφία των εμβολιαστικών κέντρων αυτών να είναι στις δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας.


Με βάση τους μέχρι στιγμής εμβολιασμούς, να θυμίσω ότι σήμερα ξεπεράσαμε τις 410.000, αναμένουμε να καλύψουμε τις δύο αυτές ηλικιακές ομάδες, δηλαδή την ηλικιακή ομάδα 60-64 και την ηλικιακή ομάδα 75-79 που αντιστοιχούν σε περισσότερο από 1 εκατομμύριο συμπολίτες μας, εντός του Μαρτίου, έτσι ώστε μετά να προχωρήσουμε στις επόμενες ομάδες, σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών.


Θα κλείσω αναφερόμενος στο θέμα του ποσοστού εμβολιασμού των υγειονομικών. Με βάση τα στοιχεία από το δικό μας σύστημα, το ποσοστό εμβολιασμού των γιατρών είναι εξαιρετικά υψηλό. Ξεπέρασε σχεδόν σε όλες τις Υγειονομικές Περιφέρειες το 73% και σε ένα πιο χαμηλό ποσοστό, που είναι κοντά στο 50%, είναι του νοσηλευτικού προσωπικού.


Θα ήθελα να πω ότι οι υγειονομικοί είχαν από την πρώτη στιγμή την προτεραιότητα σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Αυτό παραμένει και οι υγειονομικοί οι οποίοι έχουν αλλάξει γνώμη και θέλουν να εμβολιαστούν, το έχουμε ανακοινώσει ήδη, μπορούν να χρησιμοποιήσουν ή τις αδιάθετες δόσεις στα Νοσοκομεία και όταν δεν υπάρχουν υγειονομικοί μετά ενεργοποιείται ο μηχανισμός αναπλήρωσης, είτε μπορούν να κλείσουν ραντεβού στην πλατφόρμα των ραντεβού.


Τις επόμενες μέρες θα έχουμε τα ποσοστά των υγειονομικών ανά Νοσοκομείο. Θα έχουμε στοχευμένες δράσεις από τις Επιτροπές Λοιμώξεων, έτσι ώστε να προσπαθήσουμε να αυξήσουμε τα ποσοστά των υγειονομικών που θέλουν να εμβολιαστούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]