Επίδομα 534 ευρώ: Από σήμερα οι δηλώσεις - Τι αλλάζει για τις αναστολές Φεβρουαρίου Αρχές Μαρτίου οι πληρωμές


 Νέα μέτρα για την αγορά εργασίας, όπως εξειδικεύθηκαν σε συνέχεια των εξαγγελιών του Πρωθυπουργού  Κυριάκου Μητσοτάκη, παρουσίασε χθες Τετάρτη (10/02)  η Γενική Γραμματέας Εργασίας, Άννα Στρατινάκη, ενόψει της εφαρμογής του lockdown στην Αττική για την αναχαίτιση του κορονοϊού - Οι αλλαγές στο επίδομα των 534 ευρώ για τον Φεβρουάριο. 

Από σήμερα Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου, χιλιάδες εργαζόμενοι αναμένεται να μπουν σε αναστολή καθώς για άλλη μία φορά το λιανεμπόριο κατεβάζει ρολά.

Έως την Κυριακή 14 Φεβρουαρίου δίνει χρονικό περιθώριο το υπουργείο Εργασίας για την προαναγγελία των αναστολών συμβάσεων εργασίας και τους δικαιούχους του επιδόματος των 534 ευρώ.

Για τους εργοδότες, οι αναστολές συμβάσεων εργασίας θα δηλώνονται πλέον στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη» εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων.


Ειδικά για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας για τον μήνα Φεβρουάριο, οι επιχειρήσεις - εργοδότες των οποίων αναστέλλεται η δραστηριότητα με εντολή Δημόσιας Αρχής από σήμερα Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021, και ώρα 06:00 π.μ. θα πρέπει:


Υποχρεωτικά να προαναγγείλουν την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους για χρονικό διάστημα από 11/2/2021 και όχι πέραν της 28ης/2/2021. Η προαναγγελία μπορεί να αφορά είτε αυτοτελή χρονικά διαστήματα εντός του τρέχοντος μήνα είτε για έως το τέλος του μήνα.

Οι υπεύθυνες δηλώσεις προαναγγελίας των εργοδοτών-επιχειρήσεων δύνανται να υποβληθούν από 11/2/2021 ως και 14/2/2021.

Σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις έχουν ήδη προαναγγείλει την αναστολή συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους για όλο τον Φεβρουάριο ή για χρονικό διάστημα αναστολής που λήγει μετά τις 11/2/2021 ως πληττόμενες πρέπει να προβούν στην υποβολή δύο δηλώσεων:

α) Μια δήλωση αναστολής συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους –ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ, ως πληττόμενες ώστε να δηλωθεί ως χρονικό διάστημα αναστολής το διάστημα από 1/2/2021 έως και 10/2/2021. Επισημαίνεται ότι δεν επιτρέπεται καμιά μεταβολή των δηλωθέντων εργαζομένων των οποίων οι συμβάσεις εργασίας έχουν τεθεί σε αναστολή κατά το διάστημα αυτό.



β) Μια δήλωση αναστολής συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους, ως κλειστές ώστε να δηλωθεί ως χρονικό διάστημα αναστολής το διάστημα από 11/2/2021 και όχι πέραν της 28/2/2021. Η προαναγγελία μπορεί να αφορά είτε αυτοτελή χρονικά διαστήματα εντός του τρέχοντος μήνα, είτε για έως το τέλος του μήνα. Οι υπεύθυνες δηλώσεις προαναγγελίας των εργοδοτών-επιχειρήσεων μπορούν να υποβληθούν από 11/2/2021 ως και 14/2/2021.


Υπενθυμίζεται ότι κατά το διάστημα της αναστολής των συμβάσεων εργασίας ισχύει η ρήτρα απαγόρευσης απολύσεων και η ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας για τις επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μέτρου αυτού.


Ειδικά για τον Φεβρουάριο οι εργαζόμενοι θα δουν μικρή αύξηση της ημερήσιας αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 534 ευρώ στα 19,07 ευρώ έναντι 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής, που ισχύει. Η μικρή αυτή αύξηση οφείλεται στο ότι ο Φεβρουάριος έχει 28 ημέρες και όχι 30 ημέρες.


Σύμφωνα με την ΚΥΑ, η αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους που θα τεθούν σε αναστολή τον Φεβρουάριο ορίζεται στα 534 ευρώ για 28, όμως, ημέρες, καθώς ο Φεβρουάριος είναι ο πρώτος μήνας από το ξέσπασμα της πανδημίας με 28 και όχι 30 ημέρες. Έτσι, η ημερήσια αποζημίωση για την αναστολή αυξάνεται από τα 17,8 ευρώ στα 19,07 ευρώ.


Με το σύστημα της προαναγγελίας οι πληρωμές της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ θα γίνουν τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου.

πηγή newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]