ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

Μαρία Τσολιά:Ανεπιθύμητες ενέργειες ,αλλεργίες ...και εμβολιασμός για τη νόσο covid-19 [βίντεο]


Το 0,59% του πληθυσμού στη χώρα έχει εμβολιαστεί μέχρι  σήμερα  ,όπως γνωστοποίησε νωρίτερα   κατά την καθιερωμένη ενημέρωση του Υπ.Υγείας η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Τσολιά,,με τη διαδικασία να εξελίσσεται ομαλά  σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό και με ρυθμό που είναι ανάλογος με τη διαθεσιμότητα των εμβολίων.
"Κάθε μέρα που περνάει επιβεβαιώνεται ότι έχουμε στα χέρια μας ένα ασφαλές εμβόλιο,ένα ισχυρό όπλο που θα μας ανοίξει το δρόμο για την έξοδο από αυτή τη δύσκολη κατάσταση και θα μας βοηθήσει να ανακτήσουμε την κανονική ζωή μας.θα πρέπει ο καθένας από εμάς που καλείται να εμβολιαστεί να ξεπεράσει τυχόν φόβους ή κάποιο δισταγμό      και να μη στερήσει από τον εαυτό του αλλά και από τους άλλους γύρω του την προστασία που προσφέρει ο εμβολιασμός ",ανέφερε η κ.Τσολιά.

Ανεπιθύμητες ενέργειες 
Οπως είπε η  καθηγήτρια    οι ενδεχόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες από τον εμβολιασμό εκδηλώνονται άμεσα έως λίγους μήνες μετά.
Μέχρι σήμερα δεν έχουν αναφερθεί απρόσμενες ,απειλητικές και πολύ σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες .Ολα τα συμβάντα που σχετίζονται χρονικά με τον εμβολιασμό εξετάζονται και καταγράφονται και μελετάται η αιτιολογική συσχέτισή τους .
Σε αρκετές περιπτώσεις κάποια συμπτώματα οφείλονται σε άγχος και συναισθηματική φόρτιση κατά την ώρα  του εμβολιασμού .
 Πρόσφατα δημοσιεύτηκαν σημαντικά δεδομένα σχετικά  με  τη συχνότητα εκδήλωσης αλλεργικών αντιδράσεων μετά τη χορήγηση του εμβολίου από το Κέντρο Ελέγχου  των Νόσων των ΗΠΑ.
Μελετήθηκαν τα πρώτα 1,8 εκ.εμβολιασμών και όπως φαίνεται από τα εν λόγω στοιχεία σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις είναι εξαιρετικά σπάνιες.
Συγκεκριμένα στη μελέτη αυτή καταγράφηκαν 21 αναφυλακτικές αντιδράσεις που όλες αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς με τη χορήγηση αδρεναλίνης .
Η συχνότητά τους υπολογίστηκε σε περίπου μία περίπτωση ανά 90.000 εμβολιασμούς  ενώ για τα υπόλοιπα εμβόλια ,αυτό που είναι γνωστό έως σήμερα ,είναι περίπου 1 περίπτωση ανά εκατομμύριο εμβολιασμών .
Μοναδική αντένδειξη στον εμβολιασμό είναι το  ιστορικό αναφυλαξίας στην πολυαιθυλενογλυκόλη  ,μία ουσία που υπάρχει στο εμβόλιο και χρησιμοποιείται σε καλλυντικά και φάρμακα .
Αντένδειξη επίσης είναι το ιστορικό αλλεργικής αντίδρασης σε προηγούμενη δόση του εμβολίου .
Η ύπαρξη αλλεργίας σε τροφές ,όπως το αβγό ,το φυστίκι κ.α ,κατοικίδια ,τσιμπήματα εντόμων ,φάρμακα που χορηγούνται από το στόμα ή στο latex ,πιστεύεται ότι δεν σχετίζεται καθόλου με τον εμβολιασμό και δεν αποτελεί αντένδειξη .Οσοι ωστόσο έχουν ιστορικό σοβαρής αλλεργίας θα πρέπει να συμβουλεύονται προηγουμένως τον αλλεργιολόγο  τους ,σημείωσε η  η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Τσολιά.

Δείτε αναλυτικά όλα όσα είπε η κ.Τσολιά από το 3.04 και μετά 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]