Στη Βουλή οι απολύσεις στην "ΠΙΝΔΟΣ"

 


Ερώτηση με την οποία ζητά την ανάκληση των απολύσεων εργατών από τον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων (ΑΠΣΙ) «Η ΠΙΝΔΟΣ», κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ. 


Το κείμενο της Ερώτησης που απευθύνεται στους υπουργούς Εργασίας, Προστασίας του Πολίτη και Ανάπτυξης και Επενδύσεων και που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Χρήστος Κατσώτης και Νίκος Παπαναστάσης, έχει ως εξής:


«Στις 30 Δεκέμβρη ανακοινώθηκαν στον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων ΑΠΣΙ "Η ΠΙΝΔΟΣ" οι απολύσεις 4 εργατών, ανάμεσά τους και απεργού στις 26 Νοέμβρη (ζυγιστή στα σφαγεία).


Γνωρίζουμε ότι o ΑΠΣΙ "ΠΙΝΔΟΣ" χρηματοδοτείται από το Δημόσιο μέσω Αναπτυξιακού Νόμου, στηρίζεται μέσω συμβάσεων με το Δημόσιο. Συγκεκριμένα, την ίδια μέρα των απολύσεων η εταιρεία λάμβανε την τελευταία δόση ύψους 590.930,69 ευρώ από τον λεγόμενο αναπτυξιακό νόμο, για ακόμα μια επένδυση συνολικής δαπάνης 3.43 εκατ. ευρώ, ενώ σε φάση υλοποίησης βρίσκονται ακόμα ο εκσυγχρονισμός και επέκταση του πτηνοσφαγείου, προϋπολογισμού 8 εκατ. ευρώ, η μονάδα επεξεργασίας κρέατος και μονάδα ψημένων προϋπολογισμού 3,5 εκ., η επέκταση του εργοστασίου ζωοτροφών προϋπολογισμού 3,5 εκ. Ταυτόχρονα, η εταιρεία έχει ήδη λάβει έγκριση για προγράμματα χρηματοδότησης συνολικού ύψους 251.474,76 ευρώ μέσω ευρωπαϊκών πόρων. Τέλος, συμβάσεις γίνονται με το Δήμο Ιωαννίνων, το στρατό και δεκάδες άλλους φορείς του Δημοσίου (π.χ. Νοσοκομεία).


Η συγκεκριμένη εταιρεία το 2019 έκλεισε με κύκλο εργασιών 270,11 εκατ. ευρώ, έναντι 250 εκατ. ευρώ το 2018 και 219,89 εκατ. ευρώ το 2017. Τα αποτελέσματα προ φόρων, τόκων, αποσβέσεων και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBIDTA) για το 2019 διαμορφώθηκαν στο επίπεδο των 9,53 εκατ. ευρώ σε σχέση με 9,13 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση.


Ταυτόχρονα, τα ασφαλιστικά ταμεία χάνουν σημαντικά ποσά κάθε έτος, αφού οι εργολαβικοί εργάτες δουλεύουν μέσω δουλεμπορικού γραφείου χωρίς κανένας να παρεμβαίνει, ενώ είναι γνωστό τοις πάσι ότι πολλοί από αυτούς ασφαλίζονται με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση αν και δεν δουλεύουν λιγότερο από 8-10 ή 12 ώρες ημερησίως.


Θυμίζουμε ότι η επιχείρηση αυτή μέσα στον Οκτώβριο είχε περισσότερα από 50 κρούσματα Covid-19, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των εργατών της, των οικογενειών τους. Με ευθύνη του ΕΟΔΥ, της Περιφέρειας Ηπείρου και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας δεν έγιναν έγκαιρα οι απαραίτητοι έλεγχοι, δεν λήφθηκαν ποτέ τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, έγινε εστία διασποράς για όλο τον νομό.


Με την απόλυση απεργού η εταιρεία επιχειρεί να απαγορεύσει τη συνδικαλιστική δράση. Δεν δίστασε μάλιστα να ζητήσει τη συνδρομή της αστυνομίας για να διακόψει την παρέμβαση του προέδρου και μελών της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων το βράδυ της 1/1/21, ενώ απαγόρευσε την είσοδο του προέδρου του Εργατικού Κέντρου στο εργοστάσιο, στις 8/1/21.


Σύμφωνα με τον διευθυντή του ΑΠΣΙ "Η ΠΙΝΔΟΣ" μέσα στο 2020 έγιναν πάνω από 60 απολύσεις και προτίθεται να κάνει και άλλες, προκειμένου να αυξήσει τους εργολαβικούς εργάτες, δίνοντας μεγαλύτερο κομμάτι της παραγωγής σε εργολάβους, παρά το γεγονός ότι η νομοθεσία προβλέπει την εργολαβία μόνο για έκτακτες ή εποχιακές ανάγκες.


Ερωτώνται οι κ. υπουργοί:


Δεδομένης της κρατικής ενίσχυσης, τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για την ανάκληση των καταχρηστικών απολύσεων;


Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για την ελάχιστη προστασία των εργατών του ΑΠΣΙ "Η ΠΙΝΔΟΣ" από την εργοδοτική αυθαιρεσία;». 

902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]