Στην «ΠΙΝΔΟ» δουλειά με κορωνοϊό Τώρα απολυμένοι από τον εργοδοτικό ιό




Το πρωτοχρονιάτικο δώρο της εργοδοσίας της ΠΙΝΔΟΣ ήταν απολύσεις.  Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι ανάμεσα στους απολυμένους είναι και ένας εργάτης που «τόλμησε» να ζητήσει από την εργοδοσία τεστ και μέτρα προστασίας από τον COVid-19 για τον ίδιο και τους συναδέλφους του, συμμετέχοντας στην πανελλαδική απεργία της 26ης Νοέμβρη.

Η εργοδοσία της ΠΙΝΔΟΣ πρώτα έβαλε τη ζωή των εργατών της σε κίνδυνο, έγινε εστία μετάδοσης για όλο το νομό, επέβαλε εξαντλητικά ωράρια των 12-14 ωρών για όσους είχαν την «τύχη» να μη νοσήσουν, αγνόησε ευπαθείς εργάτες οδηγώντας τους σε παραιτήσεις και αντί να λέει και «ευχαριστώ» σε αυτούς και τις οικογένειες τους, κάνει και απολύσεις με αιτιολογία «μη παραγωγικός»!  

Προφανώς, ο εργάτης που απεργεί και διεκδικεί για την εργοδοσία είναι εμπόδιο στην παραγωγή υπερκερδών, όχι στην παραγωγή προϊόντων που να καλύπτουν τις λαϊκές ανάγκες. Για την εργοδοσία, είναι ένας επικίνδυνος εργάτης που απειλεί  να αποκαλύψει περίτρανα πως τα κέρδη της ΠΙΝΔΟΣ που καρπώνεται μια χούφτα μεγαλοπτηνοτρόφων είναι αποτέλεσμα του κόπου των εργατών, των μικρών πτηνοτρόφων που κάθε μέρα ρισκάρουν την υγεία και τη ζωή τη δική τους και της οικογένειας τους.  

Είναι προκλητικό ότι τη μέρα των απολύσεων, στους λογαριασμούς της εταιρίας μπήκαν περίπου 590,000 ευρώ ζεστού δημόσιου χρήματος από το Αναπτυξιακό νόμο. 

Είναι προκλητικό ότι οι απολύσεις έρχονται λίγους μήνες αφού η εταιρία ανακοίνωσε ρεκόρ κερδοφορίας. 

Είναι προκλητικό η εταιρεία να θησαυρίζει κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες και οι εργαζόμενοι και μικροί πτηνοτρόφοι να πληρώνουν το μάρμαρο της κρίσης, της πανδημίας, του ανταγωνισμού, δουλεύοντας σε όλο και χειρότερες συνθήκες, με όλο και μεγαλύτερη ανασφάλεια.  

Οι εργάτες δεν είναι «μη παραγωγικοί», είναι οι πραγματικοί παραγωγοί όλου του πλούτου που υπάρχει! Χωρίς τους εργάτες, δεν παράγεται απολύτως τίποτα. Σε αντίθεση με τους βιομήχανους, τους μετόχους μεγάλων καπιταλιστικών επιχειρήσεων που ακόμα και σε άλλον πλανήτη να μετοικήσουν, η παραγωγική διαδικασία δε θα πάθει απολύτως τίποτα! 

Η απόλυση ενός απεργού από την εργοδοσία «ΠΙΝΔΟΣ» δείχνει πόσο τρέμουν τους αγώνες, τις απεργίες, τον έστω και έναν που δε σκύβει το κεφάλι. Οι εργάτες της «ΠΙΝΔΟΣ» το μόνο που έχουν να φοβούνται είναι να μην έχουν τέτοιους συναδέλφους που διεκδικούν, που δε διστάζουν να συγκρουστούν για μια  καλύτερη ζωή για όλους. 

Οι μικροί πτηνοτρόφοι καταλαβαίνουν ότι οι εξελίξεις στην «ΠΙΝΔΟΣ» δε θα τους αφήσουν αλώβητους. Είναι μονόδρομος για την επιβίωση τους η από κοινού πάλη με τους εργάτες, για μείωση του κόστους παραγωγής, για κατάργηση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές, για κατώτατη εγγυημένη τιμή στο κρέας, ώστε να αντιμετωπίσουν την ασυδοσία των μεγαλοπτηνοτρόφων. 

Η επίθεση της εργοδοσίας θα είναι ανελέητη και θα συνεχίσει να είναι αδίστακτη, γιατί ανελέητος και αδίστακτος είναι ο καπιταλισμός. 

Οι γιαννιώτες και οι γιαννιώτισσες έχουν την πείρα από την προηγούμενη κρίση, από όλη τη διάρκεια της πανδημίας που συνεχίζεται, ώστε να βγάλουν συμπέρασμα για το τι σηματοδοτούν οι απολύσεις στην «ΠΙΝΔΟΣ» όχι μόνο για τους εργάτες του συγκεκριμένου πτηνοσφαγείου, αλλά για το σύνολο των εργαζομένων του Νομού. 

Ο διευθυντής της «ΠΙΝΔΟΣ» ομολόγησε ότι οι φθηνοί εργάτες που απασχολεί θέλει να γίνουν ακόμα φθηνότεροι. Για αυτό και δίνει τμήματα της παραγωγής σε εργολάβους, δηλαδή παμφθηνα εργατικά χέρια. 

Ο διευθυντής της «ΠΙΝΔΟΣ» ομολόγησε ότι θα κάνει κι άλλες απολύσεις. Προφανώς θέλει να «ξεμπερδεύει» με τους ακριβούς εργάτες των 650€ για να τους αντιακαταστήσει σήμερα με τους εργολαβικούς εργάτες των 550€, χωρίς επιδόματα, χωρίς δώρα, χωρίς άδειες, χωρίς ή με τα μισά ένσημα και αύριο με τους άνεργους νέους των 200€ που θέλει να θεσπίσει η κυβέρνηση.  

Αυτό είναι το όνειρο όλων των καπιταλιστών, όλων των μεγαλοεργοδοτών και αυτός είναι ο εφιάλτης όλων των εργατών, όλων των εργαζόμενων και των νέων. Για αυτό το λόγο την απάντηση στην «ΠΙΝΔΟΣ» πρέπει να τη δώσει όλος ο γιαννιώτικος λαός! 

Όταν ο ανταγωνισμός μεταξύ των καπιταλιστών φουντώνει, όταν η νέα καπιταλιστική οικονομική κρίση είναι ήδη σε εξέλιξη, καμία μεγαλοεργοδοσία δεν αρκείται σε αυτά που ήδη έχει κερδίσει σε βάρος των εργαζόμενων της! Τις 12 και 14 ώρες θέλει να τις κάνει απλήρωτες υπερωρίες, τους εργαζόμενους που νοσούν από κορονοϊό θέλει να τους βάζει για δουλειά με οποιοδήποτε κόστος για την υγεία και τη ζωή τους, τις άδειες και τα επιδόματα που δικαιούμαστε θέλει να τα καταργήσει, τη «μαύρη», ανασφάλιστη εργασία θέλει να την κάνει κανόνα, οι Κυριακές και τα ρεπό που αφιερώνουμε στις οικογένειες μας θέλει να της τα χαρίσουμε κι αυτά. 

Η κυβέρνηση, τα αστικά κόμματα, οι τοπικές αρχές είναι με το μέρος τους, αλλιώς δε θα ψήφιζαν σωρό ΠΝΠ που διευκολύνουν μονομερώς τους καπιταλιστές, δε θα στήριζαν με ζεστό δημόσιο, δικό μας, χρήμα για να κάνουν απολύσεις, αλλιώς δε θα έκαναν τα στραβά μάτια για τα δεκάδες κρούσματα σε χώρους δουλειάς, ο ΕΟΔΥ, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας θα έπαιρναν τα απαραιτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας. 

Φτάνει πια! Ο γιαννιώτικος λαός μπορεί να πάρει την κατάσταση στα χέρια του! Να σηκώσουμε τοίχο προστασίας σε κάθε εργαζόμενο που δέχεται επίθεση, να δείξουμε αλληλεγγύη και να περάσουμε στην αντεπίθεση για ζωή με βάση τις σύγχρονές ανάγκες μας. 


KOMMATIKH ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]