220.000 άτομα θα έχουν εμβολιαστεί ως το τέλος Ιανουαρίου


  Στο Επιχειρησιακό  σχέδιο  της κυβέρνησης για τον εμβολιασμό αναφέρθηκε ο 

Γ.Γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους κατά την καθιερωμένη ενημέρωση  του Υπ.Υγείας.

Αναλυτικά ο κ.Θεμιστοκλέους είπε:

"Πρώτον. Σχετικά με τον ρυθμό εμβολιασμού, οι πλείστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν επιλέξει να οργανώσουν σταδιακά την ανάπτυξη της εμβολιαστικής κάλυψης. Οι λόγοι είναι προφανείς:


Πρώτον, διαχειριζόμαστε ένα εμβόλιο που καμία χώρα, κανένα σύστημα εφοδιασμού δεν έχει προηγούμενη εμπειρία.


Δεύτερον, χρησιμοποιούμε ειδικά ψηφιακά εργαλεία που δεν έχουν ξαναχρησιμοποιηθεί στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όλη η διαδικασία είναι ψηφιακή, από την παραλαβή των εμβολίων μέχρι και την διενέργεια του εμβολιασμού. Και αυτό απαιτεί και εκπαίδευση και σταδιακή ενσωμάτωση και χρήση τους, έτσι ώστε να ενταχθούν στην καθημερινότητα των εμβολιαστικών κέντρων.


Ενδεικτικό των δυσκολιών του εγχειρήματος είναι ότι μέχρι το απόγευμα, στη Γαλλία πραγματοποιήθηκαν από τις 27/12 έως σήμερα 500 εμβολιασμοί, στο Βέλγιο 700 εμβολιασμοί και στην Ισπανία 25.476 εμβολιασμοί.


Στην Ολλανδία και στην Ελβετία, λόγω προβλημάτων στον εφοδιασμό δεν έχουν αρχίσει ακόμη οι εμβολιασμοί και θα ξεκινήσουν στις 8 Ιανουαρίου 2021.


Με βάση τον πληθυσμό μας και τους εμβολιασμούς που έχουμε κάνει μέχρι στιγμής, έχουμε πετύχει εμβολιαστική κάλυψη που μας κατατάσσει στο μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Δεύτερον. Σχετικά με το πρόγραμμα εμβολιασμών στα Νοσοκομεία. Τα Νοσοκομεία ευθύς εξ’ αρχής ήταν προγραμματισμένα να εμβολιαστούν σε τρεις φάσεις. Αυτό είχε ανακοινωθεί και από εμένα και από τον Υπουργό Υγείας στην ενημέρωση της Τετάρτης 30/12/2020. Πράγματι, προετοιμάσαμε όλα τα Νοσοκομεία να είναι έτοιμα να ξεκινήσουν στις 4/1/2021, ως οφείλαμε. Και υπήρξε ενημέρωση προς τα Νοσοκομεία για ποια είναι στην πρώτη, δεύτερη και τρίτη φάση την Πέμπτη 31/12. Αυτό δεν σημαίνει αλλαγή του επιχειρησιακού μας σχεδίου.


Σήμερα προχώρησαν σε εμβολιασμούς 56 Νοσοκομεία, 9 που λειτουργούσαν ήδη, 42 νέα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. και 5 Στρατιωτικά. Και έγιναν 5.665 εμβολιασμοί. Ο ρυθμός αυτός θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες. Στις 8 Ιανουαρίου θα προστεθούν άλλα 55 νοσοκομεία και η δυναμικότητα του συστήματος θα ξεπεράσει τις 8.000 εμβολιασμούς την ημέρα. Και ως τις 12 Ιανουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί ο εφοδιασμός σε 19 Νοσοκομεία της νησιωτικής χώρας.


Ο αριθμός ημερήσιας δυναμικότητας του συστήματος θα προσαρμόζεται καθημερινά στον πληθυσμό που θα πρέπει να εμβολιαστεί και μέχρι τις 20/1 θα εμβολιαστούν και οι υγειονομικοί του ιδιωτικού τομέα.


Τρίτον. Οίκοι ευγηρίας, μονάδες χρόνιας φροντίδας και κέντρα αποκατάστασης. Ήδη σήμερα ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στους οίκους ευγηρίας από τις κινητές ομάδες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας και στο διάστημα από σήμερα ως τις 20/1/2021 θα εμβολιαστούν όλοι οι διαμένοντες και οι εργαζόμενοι σε αυτές τις δομές.


Μέχρι τις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να εμβολιαστούν περισσότερα από 100.000 άτομα. Υπολογίζουμε 120.000 άτομα, ανάλογα με τη συμμετοχή και θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια να αυξήσουμε τον αριθμό αυτό.


Με βάση και τους αριθμούς αυτούς, το τελευταίο δεκαήμερο, υπολογίζουμε στις 20 Ιανουαρίου, θα ξεκινήσουμε τον εμβολιασμό σύμφωνα με την προτεραιοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και είναι οι συμπολίτες μας που είναι άνω των 85 ετών. Στη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα υπολογίζουμε να εμβολιαστούν περισσότερα από 100.000 άτομα.


Άρα, μέχρι το τέλος του μήνα ο στόχος μας είναι να εμβολιαστεί ο μέγιστος αριθμός ατόμων, υπολογίζουμε 220.000 άτομα, έχοντας εξασφαλίσει για αυτούς και τη δεύτερη δόση του εμβολίου της Pfizer, τακτικής που μέχρι στιγμής ακολουθείται από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Εάν προστεθούν οι παραδόσεις και από άλλες εταιρείες, όπως της Moderna που αναμένουμε από στιγμή σε στιγμή, θα αυξηθεί ο αριθμός που θα εμβολιαστεί από τον γενικό πληθυσμό.


Η πλατφόρμα για τα ραντεβού θα ανοίξει στις 11 Ιανουαρίου 2021 και οι τρόποι για να κλείσει κάποιος συμπολίτης μας ραντεβού είναι οι εξής:


Εάν είναι εγγεγραμμένος στην άυλη συνταγογράφηση θα του έρχεται αυτόματα μήνυμα και ο πολίτης το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να επιβεβαιώσει το ραντεβού. Άρα, υπενθυμίζω ότι είναι πολύ σημαντικό να εγγραφούμε στην άυλη συνταγογράφηση, να εγγράψουμε τους συγγενείς μας, τους γονείς μας, τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας.


Ο δεύτερος τρόπος είναι στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr, όπου ο πολίτης με τη χρήση του ΑΜΚΑ του θα μπορεί να δει αν είναι στις ομάδες που είναι για να εμβολιαστούν και εάν είναι, τότε θα μπορεί να κλείσει το ραντεβού.


Για όσους πολίτες δεν είναι εξοικειωμένοι με την ψηφιακή τεχνολογία, τότε θα μπορούν να κλείσουν το ραντεβού τους είτε στα φαρμακεία της γειτονιάς τους, είτε στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.


Τέταρτον. Καθημερινά έχουμε εικόνα του αριθμού και των εμβολιαζόμενων και των αποθεμάτων των αποθηκών και με αυτόν τον τρόπο ελέγχουμε όλη τη διαδικασία, πρώτον, για να μην έχουμε καμία απώλεια, και μέχρι στιγμής ευτυχώς δεν είχαμε καμία απώλεια δόσεων εμβολίου, και το πιο σημαντικό είναι να μπορούμε να παρακολουθούμε κάθε στιγμή τους εμβολιασμούς έτσι ώστε να μην διενεργούνται εμβολιασμοί εκτός σειράς."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]