ΣΟΥΛΙ/LIVE:ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΤΙΝΑΞΗΣ ΤΟΥ ΚΟΥΓΚΙΟΥ

ΙΩΑΝΝΙΝΑ:EΝΑΣ ΝΕΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΘΛΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ!ΓΥΜΝΑΣΤΗΡΙΟ EQUAL ΣΤΗ ΣΤΟΑ ΟΡΦΕΑ !

Ηλεκτρονικοί υπολογιστές και online πωλήσεις κρατούν όρθιο το λιανεμπόριο

 

[technology-internet-semi-opened-laptop-computer-turned-on-on-table-2047905 [Photo by Junior Teixeira from Pexels]
Βαριά σκιά στις πωλήσεις του λιανικού εμπορίου στην Ελλάδα ρίχνει η πανδημία του COVID-19 και τα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς της. Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται στις πωλήσεις του λιανεμπορίου στην Ελλάδα κατά το 2ο τρίμηνο του 2020.

Ο κύκλος εργασιών του λιανεμπορίου υποχώρησε κατά 17,8% και διαμορφώθηκε στα €10,7 δισ., όταν ένα χρόνο νωρίτερα κινήθηκε στα επίπεδα των €13,1 δισ. Ο τζίρος ήταν μειωμένος κατά 4% και σε σχέση με το 1ο τρίμηνο 2020, όταν είχε διαμορφωθεί σε €11,2 δισ.

Οι δραστηριότητες, που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών το 2ο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, ήταν το λιανικό εμπόριο από επιχειρήσεις πωλήσεων μέσω Διαδικτύου. Στη συγκεκριμένη κατηγορία σημειώθηκε αύξηση κατά 17% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία, στις κατηγορίες με τη μεγαλύτερο άνοδο στο λιανικό εμπόριο στην Ελλάδα το εξεταζόμενο διάστημα ήταν και οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε ειδικευμένα καταστήματα. Στη συγκεκριμένη κατηγορία σημειώθηκε αύξηση κατά 4,2% το 2ο τρίμηνο του 2020.

Στον αντίποδα, οι δραστηριότητες, που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών το 2ο τρίμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2019, ήταν το λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε ειδικευμένα καταστήματα, με μείωση 69,2%. Επίσης, το λιανικό εμπόριο καλλυντικών και ειδών καλλωπισμού σε ειδικευμένα καταστήματα, όπου σημειώθηκε πτώση κατά 55,8%.

Ζήτηση για υπολογιστές

Τα παραπάνω στοιχεία υπογραμμίζουν εμφατικά τη συμβολή του online καναλιού, αλλά και των ψηφιακών ειδών στην τόνωση του λιανεμπορίου στην ελληνική αγορά την περίοδο της πανδημίας. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία και τον Αύγουστο σημειώθηκε πτώση στον τζίρο του ελληνικού λιανεμπορίου, κατά 8,9% σε σχέση με τον Αύγουστο 2019.

Και τον Αύγουστο, οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, ήταν το λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε ειδικευμένα καταστήματα, όπου σημειώθηκε αύξηση 29,5%. Το ίδιο διάστημα, το λιανικό εμπόριο από επιχειρήσεις μέσω Διαδικτύου κατέγραψε αύξηση κατά 18,6% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.

Επίσης, οι πωλήσεις τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε ειδικευμένα καταστήματα αυξήθηκαν τον Αύγουστο του 2020 κατά 16,2% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Στον αντίποδα, οι δραστηριότητες, που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση στον κύκλο εργασιών τον Αύγουστο 2020 σε σχέση με τον Αύγουστο 2019, ήταν το λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε ειδικευμένα καταστήματα, με πτώση κατά 36,2% και το λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών με μείωση κατά 18,6%.

Πηγή άρθρου: sepe.gr – Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος

Euractiv

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]