Η ΑΣΥ (ΠΑΜΕ) ΠΓΝΙ & ΧAΤΖΗΚΩΣΤΑ..... για τον εμβολιασμό των υγειονομικών έναντι του covid19

 


ΟΙ ΒΕΒΙΑΣΜΕΝΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΔΕΝ ΒΟΗΘΑΝΕ ΤΗΝ  ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ ΩΣ ΟΠΛΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ.

ΕΝΤΕΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ.

Από την αρχή της εκδήλωσης της πανδημίας SARS-COV2, τονίσαμε την αναγκαιότητα  διεκδίκησης όλων εκείνων των μέτρων που είναι αναγκαία για να προστατευτεί η Υγεία τόσο του υγειονομικού προσωπικού όσο και του υπόλοιπου πληθυσμού. Πάγια αιτήματα ήδη από το πρώτο κύμα αποτέλεσαν η επαρκής διάθεση μέσων υψηλής ατομικής προστασίας, η πρόσληψη του απαραίτητου εξειδικευμένου μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, το άνοιγμα των απαραίτητων κλινών ΜΕΘ, η ανάπτυξη δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας covid, η πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα, τα δωρεάν διαγνωστικά τεστ για όλους, η δωρεάν διάθεση των φαρμάκων για την θεραπευτική αντιμετώπιση του κορωνοϊού, αλλά και ο δωρεάν μαζικός εμβολιασμός όλου του πληθυσμού μετά την έγκριση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας των εμβολίων.


Κανένα από τα παραπάνω από μόνο του, δεν αρκεί για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά οποιαδήποτε πανδημία, καθώς αποτελούν ξεχωριστούς αλλά και αναπόσπαστους κρίκους της αλυσίδας ΠΡΟΛΗΨΗ – ΘΕΡΑΠΕΙΑ - ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.


Ο εμβολιασμός είναι ένα αναγκαίο, μερικό μέτρο, για τη διέξοδο από την Υγειονομική Κρίση των τελευταίων 10 μηνών, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 4000 συνανθρώπους μας στη χώρα μας μεταξύ των οποίων και σε δεκάδες συναδέλφους υγειονομικούς.


Το βράδυ της Τετάρτης (16/12) έφτασε έγγραφη οδηγία σε όλα τα Νοσοκομεία, που ζητούσε στο ΠΓΝΙ έως τις 15.00 το μεσημέρι της επομένης ημέρας και στο Γ.Ν.Χατζηκώστα έως την Παρασκευή πρωί (18/12), να δηλώσουν οι συνάδελφοι εάν επιθυμούν να εμβολιαστούν, δημιουργώντας πρακτικά κλίμα χρονικής πίεσης και ανασφάλειας, αλλά και απορία εκ μέρους του προσωπικού για την προχειρότητα που αντιμετωπίζεται ένα τόσο σοβαρό και σημαντικό βήμα που αφορά στην πρόληψη από τον κορωνοϊό.


Την ίδια στιγμή , το εμβόλιο για τη γρίπη για τον εμβολιασμό του προσωπικού έχει εξαντληθεί στο Γ.Ν.Χατζηκώστα  και δεν γίνεται ο απαραίτητος εμβολιασμός εδώ και ένα μήνα!


Δεδομένου ότι οι υγειονομικοί είμαστε στις ομάδες υψηλού κινδύνου που θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα, θεωρούμε επιτακτική ανάγκη να ενημερωθεί το προσωπικό αναλυτικά, επίσημα και με ανάληψη ευθύνης για την ενημέρωση από τις Επιτροπές Λοιμώξεων των Νοσοκομείων για τη διαδικασία εμβολιασμού και να μην επαφίεται η ενημέρωση για ένα τόσο σοβαρό θέμα στην προσωπική και μόνο αναζήτηση πληροφοριών από τον καθένα χωριστά και από όποια πηγή κανείς επιλέξει. Να γίνει υπεύθυνη ενημέρωση και απαντηθούνε ερωτήματα όπως:


·         Πότε θα πραγματοποιηθεί ο εμβολιασμός στα νοσοκομεία των Ιωαννίνων ;


·         Ποια εμβόλια από αυτά που έχουν αναπτυχθεί και εγκριθεί θα διατεθούν για τον εμβολιασμό και πόσες φάσεις θα χρειαστούν για την ανάπτυξη ανοσίας ;


·         Ποιές είναι οι πιθανές παρενέργειες που μπορεί  να εκδηλωθούν και σε ποιόν θα αναφέρονται οι συνάδελφοι σε τυχόν εκδήλωσή τους;


·         Ποιες είναι οι αντενδείξεις για τον εμβολιασμό και ποιες ομάδες συναδέλφων  εξαιρούνται από αυτόν (πχ άτομα με πρόσφατο εμβολιασμό για άλλο νόσημα, εγκυμονούσες, άτομα με αλλεργίες ή ανοσοκαταστολή ή λήψη άλλων φαρμάκων που ενδεχομένως να προκληθεί αλληλεπίδραση);


·         Ποια μέτρα θα ληφθούν για τη σωστή οργάνωση των εμβολιαστικών κέντρων – ιατρείων, χωρίς να αποψιλωθούν από προσωπικό οι κλινικές των νοσοκομείων ;


Το ξαναλέμε: Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ MONO ΑΤΟΜΙΚΗ, ΑΛΛΑ ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΚΡΑΤΙΚΗ  ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ.


Να παρθούν άμεσα μέτρα για πλήρη, υπεύθυνη και έγκυρη ενημέρωση των υγειονομικών και του κοινού ώστε να καταπολεμηθούν ο φόβος κι η ανασφάλεια αλλά και οι σκοταδιστικές αντιλήψεις που μπαίνουν εμπόδιο στην αντιμετώπιση της πανδημίας.


Ο σφοδρός ανταγωνισμός μεταξύ κρατών και εταιριών για το ποιος θα κερδίσει την κούρσα του εμβολίου ώστε να εξασφαλιστούνε περισσότερα κέρδη αλλά και στρατηγικό πλεονέκτημα στους μεταξύ τους  οικονομικούς ανταγωνισμούς, επιτείνει τον σκεπτικισμό απέναντι στο εμβόλιο και γι΄αυτό πρέπει να ριχτεί φως με υπεύθυνη και έγκυρη επιστημονική ενημέρωση.


Θεωρούμε ότι μόνο μέσα από την έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, δίνεται η δυνατότητα στο υγειονομικό προσωπικό να πειστεί στο σύνολό του για την ασφάλεια & την αναγκαιότητα του εμβολιασμού.


Η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει ότι το ποσοστό συμμετοχής των υγειονομικών στον εμβολιασμό θα επηρεάσει καθοριστικά και την συμμετοχή του πληθυσμού γενικότερα και γι΄αυτό απαιτούνται όλα όσα προτείνουμε παραπάνω κι όχι βεβιασμένες κινήσεις και ανούσιες φιέστες.


Επίσης η οργάνωση των εμβολιαστικών κέντρων δεν μπορεί να στηριχτεί στην μετακίνηση ήδη υπηρετούντων υγειονομικών από τα  νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, προκαλώντας επιπλέον προβλήματα στις ήδη υποστελεχωμένες κλινικές και ΚΥ. Η προχθεσινή αιφνιδιαστική μετακίνηση 4 γιατρών από τα νοσοκομεία των Ιωαννίνων στα νοσοκομεία της Δυτικής Μακεδονίας, με εντέλλεσθαι, αποτελεί άσχημο οιωνό για τις προθέσεις της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας.


Καταθέτουμε την παραπάνω πρόταση στα σωματεία εργαζομένων των 2 νοσοκομείων και ζητάμε να γίνουν άμεσα συναντήσεις με τις διοικήσεις των νοσοκομείων,  ώστε να απαιτήσουμε ενημέρωση με ευθύνη των επιτροπών νοσοκομειακών λοιμώξεων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]