ΙΩΑΝΝΙΝΑ/LIVE:ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

Ιωάννινα:Η Λαϊκή Συσπείρωση και οι προτάσεις της στο χθεσινό Δημ.Συμβούλιο


Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κατέθεσε ψήφισμα για την πρωτοφανή καταστολή των τελευταίων ημερών στην πόλη μας.  Η Δημοτική Αρχή απ την πλευρά της, απαντώντας ως εκπρόσωπος τύπου του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη της ΝΔ,  πήρε καθαρά θέση ενάντια στις διαδηλώσεις και τις διεκδικήσεις, επιστρατεύοντας όλο το αντιλαϊκό οπλοστάσιο της ΕΕ και της κυβέρνησης, με «καταδίκη της βίας από όπου κι αν προέρχεται» εκτός φυσικά κι αν προέρχεται από εκείνους που υπερασπίζονται την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Έφτασαν να κάνουν λόγο μέχρι για εκ του ασφαλούς κριτική εκ μέρους του ΚΚΕ! 

Πάει πολύ ! Οι εκπρόσωποι της μεγαλοεργοδοσίας στην πόλη, αυτοί που εκ του ασφαλούς βιώνουν την καραντίνα με όλες τις ανέσεις τους, που ανά πάσα στιγμή μπορούν να πληρώσουν για μοριακά τεστ και για ιδιωτική υγεία, αυτοί που δεν συνωστίστηκαν ποτέ σε χώρους δουλειάς, που δεν ξέρουν τι θα πει αναστολή σύμβασης, κλεισμένο μαγαζί κλπ, να κατηγορούν για εκ του ασφαλούς κριτική όλους εκείνους που αγωνίζονται για τα αυτονόητα : για την υγεία του λαού, για την επιβίωση, ενάντια στην επίθεση στα συνδικάτα, ενάντια στη νέα επίθεση στα εργατικά δικαιώματα. 

Πρόθυμους συμμάχους βρήκαν σε όλους εκείνους που τιμώντας με το δικό τους τρόπο το κλίμα του Πολυτεχνείου, προφανώς χωρίς να το καταλαβαίνουν, επανέφεραν ομιλίες της επταετίας κατά τις οποίες αποδίδονταν ευθύνες στους αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα γιατί με τους αγώνες τους, ανάγκαζαν το καθεστώς να τους στείλει στα ξερονήσια.  Με σημερινούς όρους όμως, ακολουθούν κατά γράμμα την πολιτική των «ίσων αποστάσεων», αυτή που στηρίζει και η ΕΕ και με την όποια καταλήγει να εξισώνει τον κομμουνισμό με το φασισμό.  

Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κατέθεσε δέσμη προτάσεων για την στήριξη των αυτοαπασχολούμενων μέσα στην πανδημία και για την καθαριότητα των σχολείων. Η Δημοτική Αρχή δια του Δημάρχου χαρακτήρισε τις λαϊκές ανάγκες όπως αυτές περιγράφονται τόσο στις προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης όσο και στα αιτήματα των συλλογικών φορέων των αυτοαπασχολούμενων και των δημοτικών υπαλλήλων ως «βολονταριστικές»  αντιλήψεις και τις απέρριψε στο σύνολό τους. 

Για τα ανταποδοτικά: 

Η Δημοτική Αρχή φορτώνει στις πλάτες του λαού τα κέρδη του ομίλου που εκμεταλλεύεται το εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων και τα κέρδη των εργολάβων που θα αναλάβουν τη λειτουργία στους ΣΜΑ. Επιπλέον πετσοκόβει δαπάνες για θέματα που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων (μισθοδοσίες, μέσα ατομικής προστασίας, επισκευές κάδων, συντηρήσεις οχημάτων) μέχρι και τα καύσιμα, κάνοντας ένα βήμα ακόμα στη πορεία υποβάθμισης της υπηρεσίας καθαριότητας. 

Βαφτίζει κοινωνικό τιμολόγιο μια δαπάνη που δεν ξεπερνά το 0,21% του συνολικού προϋπολογισμού των ανταποδοτικών τη στιγμή που μόνο οι άνεργοι του Δήμου ξεπερνούν το 20% του πληθυσμού! Τέλος, ούτε λίγο ούτε πολύ προανήγγειλε φοροκυνηγητό των λαϊκών στρωμάτων για τα αδήλωτα τετραγωνικά, ως όρο για να ισοσκελιστούν τα ανταποδοτικά και να πληρωθούν οι εργολάβοι που κερδοσκοπούν από τα σκουπίδια. 

Για το τεχνικό πρόγραμμα 

Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης  έκανε συγκεκριμένες προτάσεις σε σχέση με έργα που επιβάλλεται να γίνουν για τους κοινόχρηστους χώρους, για τα δημοτικά κτίρια και για τις υποδομές του Δήμου. Συγκεκριμένη αναφορά έκανε στα έργα που πρέπει να γίνουν στην Πλατεία Χατζή και στο Άλσος, στις παιδικές χαρές του Δήμου, στη δημιουργία νέων δωρεάν παρκινγκ και ενός γηπέδου κρίκετ. Ανέφερε την ανάγκη να συμπεριληφθούν στο τεχνικό πρόγραμμα έργα για την αντισεισμική θωράκιση των σχολικών μονάδων  τη δημιουργία στεγάστρων στις σχολικές αυλές ώστε να διευκολύνεται ο αερισμός των αιθουσών στα διαλλείματα,  έργα για τα εγκαταλειμμένα-ετοιμόρροπα κτίρια. Τέλος ζήτησε άμεσα να ξεκινήσουν ένα μεγάλο τεχνικό έργο σε συνεργασία με την περιφέρεια για την περιοχή γύρω από τον περιφερειακό των Ιωαννίνων που πλημμυρίζει, να ξεκινήσει μελέτη για την αντιπλημμυρική προστασία του Περάματος, για την αντιπυρική προστασία των δασών γύρω από την πόλη καθώς και της περιοχής σε Μάρμαρα-Νεοχωρόπουλο που σχεδόν κάθε χρόνο καταγράφονται πυρκαγιές. Τέλος ζήτησε να συμπεριληφθούν μελέτες για την αντισεισμική θωράκιση των υπολοίπων δημοτικών κτιρίων (του κεντρικού δημαρχείου και των κληροδοτημάτων) 



 ΣΧΕΔΙΟ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΕΩΝ

Καταδικάζουμε το όργιο αυταρχισμού, τρομοκρατίας και καταστολής στο όποιο έχει επιδοθεί η Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων με εντολή της Κυβέρνησης ΝΔ ενάντια στο Εργατικό Κέντρο, σε σωματεία εργαζομένων, φοιτητικού συλλόγους και άλλους φορείς της πόλης με αποκορύφωμα τα γεγονότα ανήμερα της πανεργατικής απεργίας στις 26 Νοεμβρίου. Ο στόχος να επιβληθεί σιωπητήριο  στις διεκδικήσεις του λαού για υγεία και ζωή με δικαιώματα δεν θα περάσει.

Από τις 17 Νοεμβρίου και μετά η Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων κλιμακώνει σταθερά την προσπάθεια εκφοβισμού, και παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης στη πόλη μας. 

Επιχείρησε ανεπιτυχώς να διαλύσει με βία την εκδήλωση του Εργατικού Κέντρου και άλλων φορέων της πόλης για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, ενώ ταυτόχρονα προχώρησε σε ξυλοδαρμό και σύλληψη 23 φοιτητών συγκροτώντας ανυπόστατες κατηγορίες σε βάρος τους και επιβάλλοντάς τους εξωντοτικά πρόστιμα 900 ευρώ στον καθένα. Συγκαλύπτει τη δράση καθ’ ομολογία χρυσαυγίτη αστυνομικού. Αναίτιες προσαγωγές και πρόστιμα αδιακρίτως συμπληρώνουν την εικόνα. 

Μια μέρα μετά προσάγεται από τα ΜΑΤ εκλεγμένο μέλος της διοίκησης του σωματείου Επισιτισμού Τουρισμού με απειλές για την αγωνιστική του δράση. Στις 23 Νοεμβρίου, 16 αστυνομικοί περικυκλώνουν 5 συνδικαλιστές του σωματείου Εμποροϋπαλλήλων με στόχο ανεπιτυχώς να αποτρέψουν την ενημέρωση συναδέλφων τους σε σουπερ μάρκετ. 

Στις 26 Νοεμβρίου με στόχο να χτυπήσουν την απεργία προσάγουν 7 συνδικαλιστές έξω από το «Market in» ανάμεσα τους και δυο υγειονομικούς των νοσοκομείων της πόλης μας, ενώ επιβάλουν αδιακρίτως σε εργαζόμενους, ανέργους, νέους, 300€ πρόστιμο, έναν ολόκληρο μισθό στις μέρες μας, για την συμμέτοχη τους σε απεργιακές παρεμβάσεις. Επέλεξαν τον ίδιο χώρο όπου λίγα χρόνια πριν με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, χτυπούσαν εργαζόμενες της «Market in» ενώ μπράβος της εταιρείας σήμερα επανέρχεται με μήνυση στον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου. Εξαπέλυσαν ανθρωποκυνηγητό στο κέντρο της πόλης, χτυπούσαν στο «ψαχνό», ξυλοκόπησαν 2 νέους εργαζόμενους και τους σέρνουν στα δικαστήρια με  ανυπόστατες  κατηγορίες. Με περιπολικά εισέβαλαν μέσα στους χώρους των δυο νοσοκομείων την ώρα που πραγματοποιούνταν συμβολικές συγκεντρώσεις υγειονομικών σωματείων και άλλων φορέων της πόλης. 

Όλες οι αστυνομικές δυνάμεις, ΜΑΤ, ΟΠΚΕ, ΔΙΑΣ, ασφαλίτες, βρίσκονταν παντού, γύρω από το Εργατικό Κέντρο, στη Βιομηχανική Περιοχή, όπου πραγματοποιούνταν απεργιακές παρεμβάσεις. Στόχος να καταργήσουν στην πράξη το δικαίωμα των συνδικαλιστικών οργανώσεων να ενημερώνουν τους συναδέλφους και να τους καλούν να αγωνιστούν για τα δικαιώματα τους πριν ακόμη και από την ψήφιση του νέου νόμου της Κυβέρνησης. 

Η έγνοια της κυβέρνησης και των κρατικών μηχανισμών δεν είναι η «προστασία της υγείας», αλλά η καταστολή των αγώνων και των διεκδικήσεων των εργαζομένων. Με καταστολή θέλουν να κρύψουν την κατάρρευση του δημοσίου συστήματος υγείας και την παντελή έλλειψη των αναγκαίων μέτρων σε χώρους δουλειάς, που στοιχίζουν καθημερινά χιλιάδες κρούσματα και εκατοντάδες θανάτους. Ο γιαννιώτικος λαός έχει ανάγκη από υγειονομικό προσωπικό που να γιατρεύει ασθενείς covid και όλες τις άλλες ασθένειες που δε σταμάτησαν εν μέσω πανδημίας αντί για το όργιο καταστολής και αστυνομοκρατίας!

Απαιτούμε να αποσυρθούν  οι κατηγορίες σε όλους τους συλληφθέντες, να ανακληθούν τώρα όλα τα πρόστιμα, να σταματήσουν οι προληπτικές προσαγωγές. Να σταματήσει τώρα κάθε προσπάθεια παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής και πολίτικης δράσης, η στοχοποίηση αγωνιστών. 



Μπροστά στη διαδικασία ψήφιση του προϋπολογισμού, επιβάλλεται να πάρουμε μια σειρά αποφάσεις, ώστε να προβλεφθούν είτε στα έξοδα του 2021 είτε στη μείωση εσόδων από φόρους το 2021. Είναι ζητήματα τα οποία έχουμε επανειλημμένα αιτηθεί από τη Δημοτική Αρχή. Η απόφαση αυτή τη στιγμή, πριν την ψήφιση του προϋπολογισμού είναι και η οριστική απάντηση της Δημοτικής Αρχής απέναντι στα δίκαια αιτήματα τους. Σας καλούμε λοιπόν να πάρουμε απόφαση :  

Για τη στήριξη των αυτοαπασχολουμένων 

1. Αναστολή των ρυθμίσεων προς ΔΕΚΟ.

2. Απαλλαγή όλων των αυτοαπασχολούμενων & μικρών εμπόρων & επαγγελματιών από δημοτικά τέλη αναδρομικά από τον Μάρτιο. Απαλλαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση. 

3.Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ ως τη μόνη αποδεκτή λύση που μπορεί να περιορίσει σε ένα βαθμό τις συνέπειες των αντιλαϊκών πολιτικών και να εξασφαλίσει τη στοιχειώδη λειτουργία των μικροεπιχειρήσεών μας.

4. Κατάργηση χαρατσιών όπως ο ΕΝΦΙΑ, το τέλος επιτηδεύματος, αλλά και δραστική μείωση των απαράδεκτων και άδικων έμμεσων φόρων που κατατρώνε το εισόδημα της λαϊκής οικογένειας.

5. Διαγραφή τόκων, προστίμων, 30% των υπόλοιπων χρεών στην εφορία και τις τράπεζες που συσσωρεύτηκαν ως αποτέλεσμα της προηγούμενης κρίσης, αλλά και των αντιλαϊκών πολιτικών που τη συνόδευσαν. 50% για όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους.

6. Απαλλαγή των α/α από την καταβολή εισφορών ατομικής ασφάλισης για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Διαγραφή τόκων και προστίμων για τα χρέη ατομικής ασφάλισης, κατάργηση της εισφοράς υγείας και των χρεών που προκύπτουν από αυτή.

7. Άμεση αποκατάσταση των συντάξεων και απόδοση 13ης - 14ης σύνταξης. Να καταργηθεί εδώ και τώρα ο νόμος Βρούτση - Αχτσιόγλου.

8. Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων, δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, για όλους τους α/α και τα λαϊκά στρώματα, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις. Αρκετά ταΐσαμε τις τράπεζες.

9. Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές προς τη ΔΕΗ ή άλλους ιδιώτες παρόχους και προς άλλες πρώην ΔΕΚΟ μέχρι τον Δεκέμβριο. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο για τους α/α και τα λαϊκά στρώματα.

10. Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, κατασχέσεις, πλειστηριασμοί κλπ. Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους α/α.

11. Χορήγηση επιδόματος ανεργίας  σε όλους τους επαγγελματίες που έκλεισαν ή θα κλείσουν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.


Για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων 


1. Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου για μετατροπή των συμβάσεων των σχολικών καθαριστριών σε αορίστου χρόνου.

2. Μετατροπή των 21 συμβάσεων μερικής απασχόλησης σε πλήρους απασχόλησης. Όπως έκανε ο δήμος Πάτρας, Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Βόρειας Κέρκυρας 

3. Καμία απόλυση για τις 12 καθαρίστριες που προσλήφθηκαν με τετράμηνη σύμβαση λόγω  covid 

4. Επιτέλους να αποδοθούν τα Μέσα Ατομικής Προστασίας που προβλέπονται από την ΚΥΑ 43726/ΦΕΚ 2208/Β/8-6-2019 στις συμβασιούχες καθαρίστριες

5. Εξέταση από το γιατρό εργασία των συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών που αυτή τη στιγμή εργάζονται στα δημοτικά κτίρια και υπάρχει χρόνος να γίνει. Εκπαίδευσή τους για καθαρισμό σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ 

6. Τώρα, που τα σχολεία είναι κλειστά, να γίνουν υπόστεγα σε όλους τους προαύλιους χώρους έτσι ώστε κατά τους χειμερινούς μήνες τα διαλείμματα να γίνονται σε εξωτερικούς χώρους, για να μη συνωστίζονται οι μαθητές

7. Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για προσλήψεις γιατρών και σχολικών νοσηλευτών σε όλες τις σχολικές μονάδες για τα παιδιά τους εκπαιδευτικούς και τις καθαρίστριες.

8. Με το άνοιγμα των σχολείων περιοδικά τεστ για τον κορονοϊό σε καθαρίστριες, μαθητές και εκπαιδευτικούς.

9. Μελέτη για τη διάθεση δημοτικών χώρων ώστε να επιτευχθεί η μείωση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα (Μ.Ο 15 μαθητές ανά τμήμα)



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]