ΙΩΑΝΝΙΝΑ/LIVE:ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΦΛΟΓΑΣ

Ιωάννινα:Όταν ανταμώναμε ...στις γειτονιές για τα σπάργανα του Χριστού .. και μας έλεγαν τα ηπειρώτικα κάλαντα![βίντεο]


 Τα "σπάργανα" του Χριστού ,το αγαπημένο έθιμο  που συμβολίζει   τα σπάργανα του Ιησού στη φάτνη και   χάνεται στα βάθη των χρόνων ,  υπό κανονικές συνθήκες θα αναβίωνε και φέτος στα σπιτικά της Ηπείρου ..
Φέτος όμως που η πανδημία έχει κρατήσει το κάθε σπιτικό κλειστό ,φέτος που οι άνθρωποι δεν μπορούν να ανταμώσουν, όλα είναι διαφορετικά ..
Είναι περίεργες   οι φετινές γιορτές ,όλοι το βιώνουμε και όλους μας θλίβει το γεγονός ότι δεν  θα είμαστε κοντά σε αγαπημένα μας πρόσωπα ....σε περίπτωση που είναι σε άλλο νομό.
Δεν θα αναβιώσουν τα έθιμα όχι μόνο στην Ήπειρο αλλά σε κάθε γωνιά της Ελλάδας αφού αυτό που προέχει είναι να  πέσει όσο πιο σύντομα γίνεται η "αυλαία "σε αυτό το "έργο" που βρεθήκαμε όλοι μας πρωταγωνιστές ..
Ένα   έργο"  δυστυχώς που είχε  στην πλοκή του  απώλειες σε ανθρώπινες ζωές , είχε  σπιτικά που έχασαν κάποιον άνθρωπό τους από τον φονικό ιό ..
Και αν φέτος δεν θα κάνουμε κανονικές γιορτές αυτό είναι το τελευταίο  που   θα πρέπει να μας νοιάζει ...Αυτό που προέχει  τώρα είναι να  κάνουμε πρωταγωνίστρια την υπομονή και να παλέψουμε όλοι μαζί για να κερδίσουμε τις ζωές πίσω ...
Ένα είναι σίγουρο ...Αν έχουμε την υγειά μας  θα ανταμώσουμε ξανά και θα γιορτάσουμε τη Γέννηση του Κυρίου  όπως έχουμε συνηθίσει ...Για φέτος ας κρατήσουμε την ελπίδα που γεννιέται μαζί Του ....

Και αφού δεν μπορούμε να ανταμώσουμε στις γειτονιές   για να φιάξουμε τα σπάργανα του Χριστού όπως είχε γίνει πριν από 2 χρόνια στο Κάστρο των Ιωαννίνων από το 4ο ΚΑΠΗ ας αρκεστούμε στις θύμησες..."
Καλά Χριστούγεννα σε  όλους !

Λίγα λόγια για το έθιμο 

Τα παλιά χρόνια οι νοικοκυρές στα χωριά της Ηπείρου έφτιαχναν τα σπάργανα του Χριστού αφού  άναβαν φωτιά από κέδρα  στο τζάκι του σπιτιού  και για να τα  ψήσουν χρησιμοποιούσαν μια   καλά πυρωμένη πέτρα .Ηταν η στιγμή που περίμεναν με λαχτάρα ιδίως τα μικρά παιδιά 

Το εν λόγω έθιμο έχει επηρεάσει και  τα  τοπικά κάλαντα των παιδιών την παραμονή της Γέννησης του Χριστού :

"Ελάτε εδώ γειτόνισσες και εσείς γειτονοπούλες τα σπάργανα να φτιάξουμε και τον Χριστό να αλλάξουμε"

Στη συνέχεια  μέλωναν τα σπάργανα με ζαχαρόνερο  και τα πασπάλιζαν με καρύδια ,κανέλα και  γαρίφαλο.

Αυτές οι τηγανίτες αποτελούσαν και  το μοναδικό  γλύκισμα   στο τραπέζι  που στρώνονταν στα σπίτια την παραμονή των Χριστουγέννων .

Το έθιμο αυτό  τηρούνταν ευλαβικά από όλες τις Ηπειρώτισσες και  αποτελούσε μεγάλη χαρά για τα μικρά παιδιά που περίμεναν πως και πως  εκείνο το βράδυ για να γευτούν το ξεχωριστό γλυκό στα φτωχικά σπίτια.

βίντεο αρχείου  epirus-tv-news.gr Χριστούγεννα 2018 στο Κάστρο Ιωαννίνων 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]