Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός του Δήμου Αρταίων




Ένας προϋπολογισμός που βάζει σε τάξη στα οικονομικά, μειώνει τις δαπάνες, διεκδικεί έσοδα του Δήμου αυξάνοντας το πλεόνασμά του και επιστρέφοντας το με έργα και υπηρεσίες στους πολίτες.


Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία ο προϋπολογισμός του Δήμου Αρταίων για το έτος 2021, κατά τη διάρκεια της χθεσινής ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Ο προϋπολογισμός του 2021, ουσιαστικά ολοκληρώνει το σύνολο των δράσεων για τις οποίες δεσμεύθηκε η Δημοτική Αρχή  στους πολίτες με το προεκλογικό της πρόγραμμα. Ένας προϋπολογισμός που βάζει σε τάξη στα οικονομικά, μειώνει τις δαπάνες, διεκδικεί έσοδα του Δήμου αυξάνοντας το πλεόνασμα του Δήμου και επιστρέφοντας το με έργα και υπηρεσίες στους πολίτες. 


Ο προϋπολογισμός του 2021, είναι ισοσκελισμένος και στηρίζεται σε ρεαλιστικά δεδομένα και ανέρχεται σε 48.190.947,14 ευρώ και κατά 7 εκατ. ευρώ περίπου αυξημένος με βάση τον περσινό.  



Δήλωση Δημάρχου, Χρήστου Τσιρογιάννη:

«Καλούμαστε να λειτουργήσουμε σε ένα δύσκολο περιβάλλον λόγω της πανδημίας, ωστόσο οφείλουμε να προσαρμοζόμαστε στα νέα δεδομένα και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τους δημότες, την πόλη και τα χωριά μας.

Σχεδιάσαμε και καταρτίσαμε υπό δύσκολες συνθήκες εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, έναν υλοποιήσιμο, ρεαλιστικό, ισοσκελισμένο  και σύννομο προϋπολογισμό, με αναπτυξιακό χαρακτήρα με εντάξεις και χρηματοδοτήσεις έργων,  ο οποίος ασφαλώς και θα κριθεί από την υλοποίησή του. Τα τελευταία χρόνια έχουμε ένα προϋπολογισμό κατά 18 εκατομμύρια περίπου αυξημένο, o οποίος εδράζεται σε πέντε βασικούς άξονες: αναπτυξιακά έργα, κοινωνική μέριμνα, ανάπτυξη πρωτογενούς τομέα, ανάπτυξη τουρισμού και φυσικά η καθημερινότητα. 

Προφανώς μας δημιουργεί πολλές δυσκολίες το γεγονός ότι την τελευταία δεκαετία και σταθερά οι πόροι προς την Αυτοδιοίκηση μειώνονται έως και κατά 60%, αλλά η δική μας δουλειά είναι να χαράξουμε αναπτυξιακή πολιτική σε ολόκληρο τον Δήμο μας. 

Για το 2021 προχωρήσαμε στη μείωση των ανταποδοτικών τελών  για τις επιχειρήσεις και τις ευπαθείς ομάδες. Συγκεκριμένα μειώνονται κατά 30% τα δημοτικά τέλη και τέλη κοινόχρηστων χώρων στους επαγγελματίες που πλήττονται από την πανδημία του covid 19, υπάρχουν εκπτώσεις έως 100% στις ευπαθείς ομάδες και τα δημοτικά τέλη για όλα τα νοικοκυριά παραμένουν σταθερά. 


Πέρα από τα σημαντικά έργα που θα αλλάξουν τη φυσιογνωμία της Άρτας- ιστορικό Δημαρχείο, Οριοθέτηση Αράχθου, αναπλάσεις ΞΕΝΙΑ,  Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου- open mall, ασφαλτοστρώσεις αγροτικής οδοποιίας- για εμάς εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα η βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών μας. Σ΄ αυτήν τη κατεύθυνση, θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε για να κάνουμε πιο σύγχρονη και πιο λειτουργική κάθε γωνιά του Δήμου μας».

Στην τοποθέτησή του ο Δήμαρχος επεφύλαξε θερμές ευχαριστίες στον Αντιδήμαρχο Οικονομικών Νίκο Λίοντο και τον προκάτοχο του  Χριστόφορο Σιαφάκα, την Διευθύντρια Οικονομικών κα. Βασιλική Κίτσιου, τον Προϊστάμενο Λογιστηρίου κ. Δημήτρη Χασκή όσο και όλους τους Υπαλλήλους της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου για την απαιτητική δουλειά που έκαναν.


Εισήγηση Αντιδημάρχου Οικονομικών, Νίκου Λιόντου: 


Στην εισήγησή του ο  Αντιδήμαρχος Οικονομικών  κ. Νίκος Λιόντος ανέφερε ότι «Η ψήφιση του προϋπολογισμού αποτελεί την κορυφαία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Στον προϋπολογισμό αποτυπώνονται όλες οι πηγές χρηματοδότησης και τα διαθέσιμα έσοδα του Δήμου από ιδία έσοδα, καθώς και όλες οι δαπάνες του Δήμου τις οποίες φροντίσαμε να εξορθολογήσουμε”, ενώ τόνισε ότι “λάβαμε όλα τα μέτρα και πολλά περισσότερα που προβλέπονται από το Νόμο στο μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό για την οικονομική ελάφρυνση των δημοτών και των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση και ενισχύσαμε τον κοινωνικό ρόλο του Δήμου με δαπάνες για δράσεις πρόληψης και προστασίας από τον Covid 19».

Σημειώνεται πως ο προϋπολογισμός έχει αξιολογηθεί κι έχει λάβει τη σύμφωνη γνώμη του Παρατηρητηρίου Οικονομικής Αυτοτέλειας των ΟΤΑ του Υπουργείου Εσωτερικών.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]