Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα:Η σαλαμοποίηση έχει και τα όρια της!


Η αντιδημοκρατική, αδιέξοδη και ανεπαρκής διοίκηση του Δήμου ώθησε μια ομάδα συμπολιτών μας (επιστολή 26 κατοίκων του δήμου Ιωαννιτών) με αβρότητα και καλές προθέσεις να αποδίδει την αναποτελεσματικότητα της δημοτικής διαχείρισης γενικώς και αδιακρίτως «σε καιροσκοπισμό και ιδιοτέλεια, στην έλλειψη διαλόγου ανάμεσα στις δημοτικές παρατάξεις, στην ανακολουθία με το σύστημα της απλής αναλογικής που προϋποθέτει συναινέσεις, συνεργασίες και εν κατακλείδι συμφωνίες όσο το δυνατόν περισσότερων παρατάξεων».

Ας πάρουμε τα πράγματα με την σειρά. 

Στην αστική δημοκρατία είναι θεμιτό μια εκλεγμένη εξουσία να δέχεται αντιπολίτευση από άλλες εκλεγμένες μερίδες (δημοτικές παρατάξεις στην προκειμένη περίπτωση) και πιέσεις από οργανωμένες ή μη, επαγγελματικές ή κοινωνικές ομάδες όταν οι προτάσεις της δεν συνάδουν με τα οφέλη που αυτές έχουν ή προσδοκούν. Για να συμβεί αυτό υπάρχει ένα σώμα εκλεγμένων, πεδίο διαλόγου και αποφάσεων, το Δημοτικό Συμβούλιο. Η εκλογή της παράταξης μας και εν συνεχεία η συμμετοχή και η συμβολή της στο Δημοτικό Συμβούλιο υπακούουν σε μια πολιτικοϊδεολογική πλατφόρμα και τόσο η άσκηση αντιπολίτευσης όσο και οι προτάσεις μας γίνονται από την σκοπιά της προώθησης των εργατικών και ευρύτερα των λαϊκών συμφερόντων. Από αυτή τη σκοπιά δεν συνιστά καλό του Δήμου και των δημοτών μια σειρά προτάσεων της Δημοτικής Αρχής που με πρόφαση την κακή λειτουργία υπηρεσιών, όπως η αποκομιδή απορριμμάτων, προστρέχει στην ιδιωτικοποίηση τους αντί να οργανώσει, εξορθολογήσει και στελεχώσει επαρκώς την υπηρεσία καθαριότητας όπως εμείς διαχρονικά προτείνουμε.

Ούτε συνιστά καλό του Δήμου και των δημοτών ότι το Δημοτικό Συμβούλιο εκλεγμένο και κυρίαρχο όργανο των αποφάσεων του Δήμου με νομοθετήματα της κυβέρνησης της Ν.Δ. έχει ακυρωθεί, γεγονός που η Δημοτική Αρχή εκμεταλλεύεται δεόντως για να προωθεί θέματα που δεν τυγχάνουν της αποδοχής του, και με όχημα την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου να αποφαίνεται πια για πολύ κρίσιμα θέματα. Αυτό συνέβη στην περίπτωση της αμετροεπούς, τεχνικά και νομικά προβληματικής πρότασης ηλεκτροφωτισμού του Δήμου που απευθύνεται στα νέα ενεργειακά ιδιωτικά συμφέροντα και από πουθενά δεν συνάγονται οφέλη για τους δημότες. 

Ούτε συνιστά καλό του Δήμου και των δημοτών, η στοχοποίηση των δημοτικών υπαλλήλων και εν γένει των δημοτικών υπηρεσιών ως υπεύθυνων για καθυστερήσεις και ανεπάρκειες όταν οι αντιδήμαρχοι σε αρκετές περιπτώσεις δεν γνωρίζουν το αντικείμενο αναφοράς τους. 

Ούτε συνιστά καλό του Δήμου και των δημοτών όταν η δημοτική αρχή αναμασά, αλλά δεν φέρνει προς συζήτηση καίρια θέματα (όπως κεντρική πλατεία, πάρκο Πυρσινέλλα, αντιμετώπιση των προβλημάτων της λίμνης Παμβώτιδας κ.τ.λ.) ή εισάγει σωρεία υπηρεσιακών και πολιτικών θεμάτων με διαφορετική βαρύτητα και ουσία με πρόχειρες ή αργοπορημένες εισηγήσεις.

Οι προαναφερθείσες πράξεις ή μεθοδεύσεις της Δημοτικής Αρχής για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του Δήμου μας συνιστούν την κατάσταση της δημοτικής διοίκησης. Αυτή η κατάσταση όχι μόνο δεν χωρά συνεργασία και συναινέσεις, αλλά εν αντιθέσει επιβάλλει συστηματική ανάδειξη των θεμάτων με μαχόμενη αντιπολίτευση και ενημέρωση των δημοτών πράγμα που κάνουμε γιατί μόνο έτσι είμαστε χρήσιμοι σύμφωνα με τις αρχές και το πρόγραμμα μας. 

Τέλος, σήμερα παρότι είναι φανερό ότι η διοίκηση του Δήμου έχει τελματωθεί και η συνέχισή της προβλέπεται δύσκολη, η δημοτική αρχή παλεύει να ισορροπήσει μεταξύ καθημερινών ημίμετρων, και οικονομικών, ιδεολογικών και διοικητικών εμμονών, έχοντας πλέον στριμωχτεί σε αδιέξοδα. Αυτό εν' τούτοις δεν την εμποδίζει στην προώθηση σχεδίων και μεθοδεύσεων, που ελάχιστη σχέση έχουν με την κοινωνία και τις ανάγκες της και μάλιστα σε καιρούς υγειονομικής και οικονομικής κρίσης.

Χρήστος Πατσούρας

Δημοτικός Σύμβουλος Ιωαννίνων 

επικεφαλής της «ΑΡΙΣΤΕΡΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΣΤΑ ΓΙΑΝΝΕΝΑ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]