ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ ΓΙΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΕΝΔΟΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΒΙΑΣ

O Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας στην Πολεοδομία Ολοι στην αυριανή απεργία

 


Το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ιωαννίνων, σε σύσκεψη με τους εργαζόμενους στην Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας διαπίστωσε τα εξής : 

         Η τραγική υποστελέχωση μιας υπηρεσίας που προέκυψε από την συνένωση  των υπηρεσιών Πολεοδομίας, του Δ. Ιωαννιτών & Περιφέρειας, αντίστοιχα και  αριθμούσε 70, περίπου, υπαλλήλους ενώ σήμερα αριθμεί λιγότερους από 30, δημιουργεί καθυστερήσεις σε νευραλγικούς τομείς της καθημερινότητας αλλά και της  ζωής των Γιαννιωτών, όπως ο έλεγχος των επικίνδυνων ετοιμόρροπων κατασκευών, των ακαθάριστων οικοπέδων την περίοδο της πυροπροστασίας, η έκδοση οικοδομικών αδειών και η σύνδεση με τα δίκτυα, η χορήγηση βεβαιώσεων χρήσης γης και παρεκκλίσεων σε περιπτώσεις πολιτών που εντάσσονται σε προγράμματα, διενέργεια επειγόντων αυτοψιών, η χορήγηση αντιγράφων φακέλων για τακτοποίηση αυθαιρέτων/κατασκευών   

        Η υποστελέχωση δημιουργεί καθυστερήσεις σε όλα τα ζητήματα γενικότερου χωροταξικού/πολεοδομικού σχεδιασμού με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να δέχονται κάθε είδους πιέσεις και να υπάρχει ταλαιπωρία εξυπηρέτησης των λαϊκών στρωμάτων και των μικροεπαγγελματιών.

        Η συμμετοχή των υπαλλήλων σε επιτροπές διαγωνισμών του Δήμου αλλά και άλλων φορέων του Δημοσίου, κάνει ακόμα χειρότερη την κατάσταση τόσο από την άποψη της καθυστέρησης από τα κύρια καθήκοντα, όσο και από την άποψη των ακόμα περισσότερων νομικών ευθυνών.

       Στα παραπάνω προστέθηκαν τον τελευταίο καιρό και η εφαρμογή της ηλεκτρονικής διακίνησης εγγράφων μέσω του νέου συστήματος πρωτοκόλλου «Ίριδα». Ο αυξημένος φόρτος εργασίας σε συνδυασμό με την έλλειψη συστηματικής εκπαίδευσης, δεν επέτρεψαν την εκμάθηση του προγράμματος κατά την δοκιμαστική περίοδο, και οι συνάδελφοι βρέθηκαν ξαφνικά, ακριβώς μετά την θερινή περίοδο, επιφορτισμένοι με επιπλέον καθήκοντα, στα οποία ήταν αδύνατο να ανταπεξέλθουν, χωρίς να υπάρχει η κατανόηση εκ’ μέρους της Δημοτικής Αρχής, αλλά αντιθέτως, επέλεξε να εκφραστεί με υποτιμητικό τρόπο απέναντι στους υπαλλήλους.

        Οι συνάδελφοί μας γίνονται δέκτες διαμαρτυριών, απειλών, παρεμβάσεων της Δημοτικής Αρχής ακόμα και μηνύσεων (κατά μέσο όρο έχουν όλοι οι υπάλληλοι τουλάχιστον μία αγωγή, μήνυση, καταγγελία, τουλάχιστον αναφορά) για τις οποίες όμως δεν φέρουν καμία ευθύνη, τόσο από αυτοαπασχολούμενους μηχανικούς όσο και από απλούς πολίτες.

        Τα προβλήματα του κτιρίου ακολουθούν τα προβλήματα όλων των κτιρίων όπου στεγάζονται δημοτικές υπηρεσίες. Δεν υπάρχει πρόσβαση σε ΑμΕΑ, δεν υπάρχουν έξοδοι διαφυγής, δεν υπάρχουν σχέδια εκκένωσης των κτιρίων, υπάρχουν γραφεία που δεν αερίζονται σωστά, δεν έχουν επαρκείς εργασιακές συνθήκες καθώς επίσης και ελλιπέστατα  μέτρα προστασίας εργαζομένων και πολιτών, λόγω covid 19.

        Επίσης το γεγονός ότι μια κεντρική υπηρεσία που εξυπηρετεί πολίτες όλου του Π.Ε.  Ιωαννίνων, βρίσκεται και λειτουργεί εκτός του διοικητικού κέντρου της πόλης και οι πολίτες πρέπει να διασχίζουν όλο το λεκανοπέδιο για να φτάσουν στον Κατσικά, όπου στεγάζεται η υπηρεσία, σε πείσμα των διαμαρτυριών των υπαλλήλων και του σωματείου, και σε κάποιες περιπτώσεις να μην εξυπηρετηθούν κιόλας, είναι ικανός λόγος για να εντείνονται ακόμα περισσότερο οι διαμαρτυρίες.

       Τα δεκάδες προβλήματα στην Πολεοδομία του Δήμου Ιωαννιτών δεν προέκυψαν από το πουθενά. Οι κυβερνήσεις διαχρονικά, και οι δημοτικές αρχές δεν διεκδικούν με κριτήριο τις ανάγκες των εργαζομένων. Αντίθετα προωθούν τις αλλαγές στη «χωρική πολιτική» που στοχεύουν στην ενίσχυση της κερδοφορίας για τους ομίλους, μέσα από τη διασφάλιση νέων επενδυτικών πεδίων, την άρση περιορισμών στη χρήση γης προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, την επιτάχυνση της συγκέντρωσης γης και τεχνικών έργων, την προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και του γενικότερου αστικού σχεδίου για την καπιταλιστική ανάπτυξη, σε επίπεδο κλαδικών και εδαφικών προτεραιοτήτων. Αυτή η κατάσταση αναμένεται να ενταθεί ακόμα περισσότερο, μπροστά στη νέα καπιταλιστική κρίση, που θα είναι πιο βαθιά και την οποία δεν πρέπει να την ξαναπληρώσουμε οι εργαζόμενοι.

Αυτός ο τρόπος ανάπτυξης είναι η βασική αιτία για την καταστροφή του περιβάλλοντος, για τις πλημμύρες από τα μπαζωμένα ρέματα, τις πυρκαγιές από ανθρωπογενείς δράσεις, τις καταστροφές που βλέπουμε τα τελευταία χρόνια όλο και πιο συχνά και οι οποίες αποδίδονται στην κλιματική αλλαγή. Ταυτόχρονα όμως η υποστελέχωση και οι ελλείψεις της υπηρεσίας δρουν ως βαλβίδα εκτόνωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας προς τους εργαζόμενους και όχι προς τους πραγματικούς ενόχους.

            Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο! Οι κυβερνήσεις και οι δημοτικές αρχές είχαν στο πλάι τους διαχρονικά και όσες συνδικαλιστικές δυνάμεις καλλιέργησαν τον εφησυχασμό και τη μοιρολατρία που συνοψίζεται στο ότι πρέπει να βάλουμε πλάτη και να μην προκαλούμε διεκδικώντας.

            Δεν πρόκειται να καθίσουμε άλλο με τα χέρια σταυρωμένα. Οι δημοτικοί υπάλληλοι, με την επιστήμη και την εμπειρία που έχουμε, θέλουμε και μπορούμε όχι απλά να σταθούμε στο πλευρό των λαϊκών στρωμάτων και των μικρών αυτοαπασχολούμενων αλλά και να πρωτοστατήσουμε σε ζητήματα υπεράσπισης του περιβάλλοντος και της λαϊκής περιούσιας. Αγωνιζόμαστε για μέτρα ουσιαστικής αντιμετώπισης των εργαζομένων. Με ευθύνη του κράτους και της δημοτικής αρχής απαιτείται : 

Να προχωρήσουν σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων (μηχανικούς, διοικητικούς, κλητήρες, οδηγούς) απαραίτητους για την αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των υπηρεσιών.

Επιπλέον επιμόρφωση των εργαζόμενων τόσο στο «ΙΡΙΔΑ» όσο και σε όλα τα νέα πληροφοριακά συστήματα

Μετεγκατάσταση της υπηρεσίας σε πιο κεντρικό σημείο έτσι ώστε να εξασφαλίζονται καλύτερες συνθήκες τόσο για τους εργαζομένους όσο και για τους δημότες. 

Κατασκευή σύγχρονου κτιρίου που θα εξασφαλίζει ανθρώπινες συνθήκες εργασίας και θα εξυπηρετεί τις διευρυμένες σύγχρονες ανάγκες των πολιτών. 

Να καταργηθεί το νομοθετικό πλαίσιο που δημιουργεί προϋποθέσεις στοχοποίησης των υπαλλήλων και των υπηρεσιών, αποδίδοντας τους ευθύνες που αντί να αναζητηθούν στις πολιτικές των κυβερνήσεων που διαχρονικά υποστελεχώνουν και υποχρηματοδοτούν τους Δήμους, αναζητούνται στις υπηρεσίες που αντικειμενικά αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους. Η νομική στήριξη των συναδέλφων που τους αποδίδονται ευθύνες για να απαλλαχθεί το κράτος από τις συλλογικές του ευθύνες, κρίνεται επιβεβλημένη.

 

ΟΛΟΙ ΑΥΡΙΟ ΠΕΜΠΤΗ 15 ΟΚΤΩΒΡΗ 2020 ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 10:30 ΣΤΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

 

                                    Η πρόεδρος                                     Ο γραμματέας

 

 

 

                                      Τίνα Ζέκα                                         Γιάννης Σίμος 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]