H Ριζοσπαστική Δημ.Αλλαγή για τις πρόσφατες "μεταγραφές" του Δημάρχου Αρταίων

 


Για τις πρόσφατες "μεταγραφές¨ του Δημάρχου.

Όταν δύο χρόνια πριν δημόσια καταθέσαμε την κριτική μας στο Νόμο ¨Κλεισθένη¨, τον οποίο θέσπισε η προηγούμενη κυβέρνηση και με τον οποίο διεξήχθησαν οι τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές, είχαμε επισημάνει ότι το θετικό μέτρο της απλής αναλογικής για τη συγκρότηση των δημοτικών συμβουλίων, «πνίγεται» από τον ισχυρό ρόλο των δημάρχων και την ευτελή διαδικασία των «παζαριών», όπου με σκοπό την επίτευξη πλασματικών πλειοψηφιών, θα ενταθούν τα «αλισβερίσια», οι συμφωνίες κάτω από το τραπέζι και το φαινόμενο του καιροσκοπισμού, της διαπλοκής και της εξυπηρέτησης ιδιοτελών συμφερόντων. Παρ’ όλα αυτά, ο πλουραλισμός και οι ευρύτερες συναινέσεις, οι συνθέσεις, οι αντιθέσεις αλλά και οι διαφοροποιήσεις εντός των δημοτικών συμβουλίων, εφόσον γίνονται με διαφάνεια και στη βάση αρχών και προγραμματικών θέσεων, μπορούν υπό όρους, να οδηγήσουν σε μια καλύτερη και δημοκρατικότερη λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων, με σεβασμό στις μειοψηφίες και στις απόψεις όλων. Αυτό βεβαίως προϋποθέτει μια άλλη αντίληψη από τους υπηρετούντες την αυτοδιοίκηση, πιο προοδευτική, εναλλακτική κι ανατρεπτική και φυσικά με ανατροπή του δημαρχοκεντρικού μοντέλου, με εκλογή των δημάρχων από τα δημοτικά συμβούλια στη βάση των υφισταμένων συσχετισμών.

Η θέση μας αυτή επιβεβαιώθηκε πλήρως αυτές τις μέρες. Οι ξαφνικές και περίεργες ¨μεταγραφές" δημοτικών συμβούλων και η προσχώρησή τους στην παράταξη του δημάρχου, με όλα τα ¨οφίτσια¨ και λοιπά οφέλη υπό τα οποία συνοδεύονται αυτές, θεωρούμε πως δεν έγιναν στη βάση αρχών και προγραμματικών θέσεων, αλλά στη βάση αδιαφανών και απολύτως ιδιοτελών πρακτικών.

Η προσπάθεια του δημάρχου να φτιάξει νέους συσχετισμούς μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και τεχνητές πλειοψηφίες κατά παρέκκλιση της λαϊκής βούλησης , η αλαζονεία του και η υποτίμηση εκ μέρους του όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, καθώς και η συστηματική υποβάθμιση του θεσμικού ρόλου του Δημοτικού Συμβουλίου- κάτι που δυστυχώς του επιτρέπει ο νόμος και οι νεώτερες τροποποιήσεις Θεοδωρικάκου- μας κάνουν να πιστεύουμε ότι το χάσμα που με ευθύνη του δημιουργεί ο κ. Δήμαρχος, θα προκαλέσει νέα προβλήματα στη διαχείριση των δημοτικών πραγμάτων. 

Με το να αγνοεί, να υποτιμά ή να λοιδορεί την αντιπολίτευση, δεν κερδίζει τίποτα. Ο τόπος μας δεν έχει ανάγκη από δημάρχους-ηγεμόνες, αλλά από τοπικούς άρχοντες που θα επιδιώκουν τη συλλογική λειτουργία των αυτοδιοικητικών οργάνων και θα σέβονται φίλους και αντιπάλους.- 

(ΥΣ: Οι πρόσφατες ¨μεταγραφές¨ πάντως, οφείλουν να ξαναθέσουν στο κέντρο της συζήτησης πέραν της ατομικής ευθύνης των ¨μεταγραφέντων¨ για τη μη παράδοση των εδρών τους κατά το χρόνο της αποχώρησής τους και την ευθύνη των επικεφαλής των παρατάξεων αυτών, οι οποίοι πολλές φορές συγκροτούν τα ψηφοδέλτιά τους με γνώμονα πρωτίστως την ψηφοθηρική ικανότητα και την υπέρμετρη φιλοδοξία των υποψηφίων συμβούλων τους. Καλό θα ήταν λοιπόν, να κάνουν κάποια στιγμή και την αυτοκριτική τους.)

Άρτα, 12-10-2020

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]