H ΑΣΥ(ΠΑΜΕ) ΠΓΝΙ και Γ.Ν.Χατζηκώστα :Διάτρητη η ασφάλεια ασθενών και υγειονομικών Ποια η διαχείρηση των κρουσμάτων


Η εκτεταμένη διασπορά κρουσμάτων στα Γιάννενα, παρ΄ότι οδήγησε σε απόφαση για mini lockdown στον δήμο Ιωαννιτών, βρίσκει διάτρητη την ασφάλεια υγειονομικών και ασθενών στα νοσοκομεία ΠΓΝΙ και ΓΝ.Χατζηκώστα.

Η εβδομάδα ξεκίνησε με περιορισμό στην παροχή γαντιών και μασκών στις κλινικές των 2 νοσοκομείων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα που και πάλι  δίνονταν με το σταγονόμετρο.

Στο Γ.Ν.Χατζηκώστα εντοπίστηκε άλλο ένα θετικό κρούσμα  σε εργαζόμενο της τεχνικής υπηρεσίας. Τέσσερις εργαζόμενοι, στενές επαφές τέθηκαν σε 14ημερη καραντίνα με εντολή του ίδιου του διοικητή και της προέδρου της επιτροπής λοιμώξεων!!! Όχι απλά διαχείριση λάστιχο από τον ίδιο διοικητή και την ίδια πρόεδρο επιτροπής λοιμώξεων που δεν έβγαλαν μια ημέρα καραντίνα το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της παθολογικής κλινικής, μετά το θετικό κρούσμα νοσηλευόμενης  στις 26 Σεπτέμβρη (με απολύμανση μόνο του θαλάμου μετά από 12 ώρες), αλλά έμπρακτη απόδειξη ότι κριτήριο διαχείρισης της Υγείας και ασφάλειας του προσωπικού είναι η έλλειψη εφεδρειών υγειονομικού προσωπικού και το "μακιγιάρισμα" της εικόνας της κάθε διοίκησης, η οποία όταν "την παίρνει" δίνει κάποιες επιπλέον ημέρες καραντίνας. Το περιστατικό αυτό αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του επικίνδυνου αντιεπιστημονικού τυχοδιωκτισμού των διοικήσεων που  παίζουν ζαριές με την ασφάλεια του προσωπικού, κάνοντας χρήση των βολικών,  αλά καρτ οδηγιών του ΕΟΔΥ. 

Στο ΠΓΝΙ μετά τον εντοπισμό θετικού κρούσματος, ενός ειδικευόμενου γιατρού της παιδιατρικής κλινικής, η ιχνηλάτηση που ακολούθησε κατέδειξε την αδυναμία εφαρμογής μια σοβαρής και μεθοδικής ιχνηλάτησης. Νοσηλεύτρια που ήρθε σε στενή επαφή με τον γιατρό δεν ερωτήθηκε ποτέ για το ενδεχόμενο επαφής και μόνο μετά από δική της πρωτοβουλία και αφού ενημέρωσε την επιτροπή λοιμώξεων τέθηκε σε 2 ήμερη!!! καραντίνα αφού πρώτα εκτέλεσε μια βάρδια, ρισκάροντας την διασπορά του ιού. 


Τα κοντέινερ που τοποθετούνται αυτές τις ημέρες στο προαύλιο του ΤΕΠ του ΠΓΝΙ για να φιλοξενήσουν το ιατρείο covid και τον χώρο αναμονής και εξέτασης  των υπόπτων και θετικών περιστατικών ενώ χρειάζονται 10 τουλάχιστον παθολόγους για τα 2 ιατρεία και 5 γενικούς γιατρούς για την διαλογή, παρά τις πρόσφατες προσλήψεις, σήμερα υπάρχουν 4 μόνιμοι και 3 επικουρικοί στα ΤΕΠ και 5 γενικοί γιατροί αποσπασμένοι από τα Κέντρα Υγείας αγροτικού τύπου, αποδυναμώνοντας την πρωτοβάθμια φροντίδα. Τα κοντέινερ ήρθαν, πώς θα λειτουργήσουν όμως?


Η πίεση που ασκείται στο εργαστήριο μικροβιολογίας του πανεπιστημίου , με τον ένα και μοναδικό μοριακό αναλυτή των δειγμάτων covid19, γίνεται πλέον αφόρητη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η καθυστέρηση στην έκδοση των  αποτελεσμάτων της εξέτασης των δειγμάτων  που λαμβάνονται σε 250 εργαζόμενους και φιλοξενούμενους δύο γηροκομείων της πόλης  από την Δευτέρα, μετά την εύρεση δύο θετικών εργαζόμενων. Αναμένονται να εκδοθούν στο σύνολό τους την Τετάρτη, δύο 24ωρα μετά. Κι αυτό ενώ μια 85χρονη βρέθηκε θετική και νοσηλεύεται στην μονάδα λοιμωδών του ΠΓΝΙ.


Τα παραπάνω αποτελούν μια μικρή ψηφίδα στο συνολικό μωσαϊκό της άρνησης της κυβέρνησης, περιφέρειας και δήμων να λάβουν ουσιαστικά μέτρα θωράκισης των υγειονομικών δομών,  βάζοντας σε χαμηλή πολιτική και οικονομική προτεραιότητα τη διασφάλιση της δημόσια υγείας , διότι γι΄αυτούς αποτελεί κόστος χωρίς ανταπόδοση κέρδους. Διότι αυτή είναι η λογική της λειτουργίας των δομών υγείας ως επιχειρήσεις. 


Η Υγεία του λαού, η προστασία της υγείας, η εξασφάλιση της προστασίας της  υγιεινής κι ασφάλειας των υγειονομικών, είναι δικαίωμα! Δεν είναι κόστος! Απαιτεί οργανωμένη διεκδίκηση!! ΤΩΡΑ!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]