Πουθενά στον κόσμο!

 


Όλο και πιο πολλές γίνονται οι εστίες ανάμματος φωτιάς στον εθνικό δρυμό Βίκου- Αώου, όπως εύκολα μπορεί να διαπιστώσει κανείς βλέποντας τα σημεία δίπλα -και όχι μόνο- στο ποτάμι όπου έχουν απομείνει οι καρβουνιές. Κοιτούν αποσβολωμένοι κάποιοι Ευρωπαίοι τουρίστες για το πώς μπορεί να επιτρέπεται να ανάβεις φωτιά μέσα σε έναν Εθνικό δρυμό χωρίς κανείς να σε πάρει χαμπάρι κι ας αφήνεις τα ίχνη σου παντού, με τον καπνό μάλιστα να φαίνεται από μακριά. Το ότι δεν υπάρχει έλεγχος είναι ολοφάνερο κι ας αμείβονται -ποιος ξέρει πόσοι- υπάλληλοι γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό. Μόνο αν πάρει φωτιά ο δρυμός θα ψάχνουν να κατανείμουν τις ευθύνες;


Στην επίσημη ιστοσελίδα του φορέα διαχείρισης του γεωπάρκου Βίκου Αώου δεν υπάρχει πάντως καμία πληροφορία σε σχέση  με τις επιτρεπόμενες ή μη δραστηριότητες. 


Στην ιστοσελίδα του Εθνικού πάρκου Β.Πίνδου (που περιλαμβάνει τον Δρυμό Βίκου Αώου αλλά και εκείνον της Πίνδου-Βάλιας Κάλντα) αναφέρεται ότι δεν επιτρέπεται το άναμμα φωτιάς στις περιοχές προστασίας της Φύσης (ποιες είναι αυτές;) ενώ επιτρέπεται εντός δασών και δασικών εκτάσεων από 1ης Νοεμβρίου έως 30 Απριλίου -με κάποιες προϋποθέσεις, που εναποθέτουν την ευθύνη στους «δράστες». Για το υπόλοιπο διάστημα του χρόνου επιτρέπεται το άναμμα φωτιάς εντός οργανωμένων για το σκοπό αυτό χώρων. Μύλος, δηλαδή…



Στη Wikipedia  αναφέρεται επί λέξει: "Κανονισμοί Εθνικού Δρυμού[νεκρός σύνδεσμος]"





Και μετά απορούμε που όλο και πιο πολλοί ανακαλύπτουν ότι το καλύτερο μέρος για να ψήσει κανείς είναι ο Eθνικός Δρυμός, ενώ οι οικολόγοι του μπάρμπεκιου βλέπουν πια τη φύση με "άλλο μάτι". Πουθενά στον κόσμο!

Σκεπτόμενοι πολίτες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]