Η ελληνική οικονομία αντέχει ένα δεύτερο lockdown, υποστήριξε ο Χρ. Σταϊκούρας


 Οι προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου σχετικά με την ύφεση – Πότε αναμένονται τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

Την πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία αντέχει ένα δεύτερο lockdown, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ και εξήγησε ότι η κυβέρνηση στο μεσοδιάστημα από τα πρώτα περιοριστικά μέτρα «έχτισε» ταμειακά διαθέσιμα προκειμένου να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει σε όποια δυσκολία προκύψει αλλά και για να εφαρμόσει τις δημοσιονομικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης, όπως είναι οι στοχευμένες μειώσεις φόρων το 2021 και η ενίσχυση της Εθνικής Άμυνας της χώρας. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, αυτή τη στιγμή τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ανέρχονται σε 37,7 δισ. ευρώ.


Ο κ. Σταϊκούρας πρόσθεσε ότι δεν είναι θέμα του υπουργείου Οικονομικών εάν θα γίνει ή όχι νέο lockdown και πως η επιλογή της κυβέρνησης είναι να ακούει τους ειδικούς και να αποφασίζει. Τόνισε, επίσης, ότι σε κάθε περίπτωση η οικονομία έπεται και αυτό που προέχει είναι η δημόσια υγεία. 


 


«Στο 8% η ύφεση στο βασικό σενάριο»


Σε ό,τι έχει να κάνει με την ύφεση, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι με τα σημερινά δεδομένα είναι περίπου στο 8%, ωστόσο η αβεβαιότητα είναι τρομερή και ενδέχεται όπως είπε να τον ακούσουμε σε 15 ημέρες να αλλάζει τις εκτιμήσεις του. Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι μια ύφεση βαθιά του 8% δεν είναι στοιχείο πανηγυρισμού αλλά ρεαλισμού και πως αποδεικνύει πως δεν επιβεβαιώνεται το αρχικό σενάριο πως η Ελλάδα θα είχε την πιο βαθιά ύφεση στην Ευρώπη. Επίσης, είπε ότι κατά το επόμενο έτος η προβλεπόμενη ανάπτυξη δεν αναμένεται να καλύψει πλήρως τις φετινές απώλειες.


Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στα εκκαθαριστικά για τον ΕΝΦΙΑ, λέγοντας ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου αυτά θα αναρτηθούν την προσεχή Παρασκευή (25/09). Ο υπουργός Οικονομικών, τόνισε ότι εξετάζεται να δοθεί η δυνατότητα στους πολίτες που δεν πρόλαβαν να πληρώσουν τη δόση του Σεπτεμβρίου, να πληρώσουν τον Οκτώβριο δύο δόσεις μαζί, χωρίς κάποια επιβάρυνση. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να νομοθετήσει άμεσα αυτή την αλλαγή.


Τα χρηματικά ποσά για τον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν οι πολίτες είναι τα ίδια με πέρσι, καθώς δεν υπάρχει κάποια μεταβολή. Θύμισε ότι η κυβέρνηση έχει μειώσει τον ΕΝΦΙΑ κατά μόνιμο τρόπο κατά 22%.

★ Πηγή: Συντακτική ομάδα του eklogika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]