ΚΚΕ Ιωαννίνων:Αδικαιολόγητες οι καθυστερήσεις και τα μη έγκαιρα μέτρα για τεστ και στους εργαζόμενους στη δομή Αγία Ελένη

 


Τα 7 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στη δομή ασυνόδευτων ανηλίκων Αγία Ελένη στο Δήμο Ζίτσας, σε συνδυασμό με τα μόλις 50 τεστ σε περισσότερους από 400 ανθρώπους είναι άλλη μία απόδειξη της πολιτικής που ακολουθείται από Περιφέρεια- Δήμους, πάντα στην κατεύθυνση της κυβέρνησης και των προτεραιοτήτων της ΕΕ. Είναι αδικαιολόγητες οι καθυστερήσεις και τα μη έγκαιρα μέτρα για τεστ και στο σύνολο των εργαζόμενων στη δομή Αγία Ελένη και σε όλες τις δομές που φιλοξενούν εκατοντάδες! 


Συνδυάζοντας το περιστατικό στην πόλη μας, με τα γεγονότα στη Λέσβο, αποκαλύπτεται η επικίνδυνη πολιτική που ακολουθείται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις συνολικά για τους πρόσφυγες, για τις συνθήκες που ζουν, για τη στάση συνολικά απέναντι στο θέμα αυτό. Χιλιάδες πρόσφυγες βρέθηκαν, από εγκλωβισμένοι, εκτεθειμένοι σε χειρότερες συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης, με ασθενείς που νοσούν από κορονοϊό να έχουν συγχρωτιστεί με υγιείς κάτω από αυτές τις συνθήκες, έχοντας άγνωστο το που θα βρεθούν, με σοβαρή πιθανότητα πολλοί από αυτούς να φιλοξενηθούν και σε δομές του Νομό μας χωρίς να διασφαλίζονται στοιχειώδεις συνθήκες,. 

Το κολαστήριο της Μόριας είναι το εμβληματικό αποτέλεσμα της απάνθρωπης πολιτικής της ΕΕ, του Κανονισμού του Δουβλίνου και των Συμφωνιών με την Τουρκία για τον εγκλωβισμό των προσφύγων, που συνδιαμόρφωσαν και υπηρέτησαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Αυτό που συνέβη δεν ήταν παρά το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος.

Το έγκλημα αυτό βαραίνει την κυβέρνηση της ΝΔ, που αξιοποιεί τα πρόσφατα γεγονότα για να φτιάξει νέες φυλακές στα νησιά, με βάση και την κυνική δήλωση του πρωθυπουργού ότι “δεν θα φύγει κανένας”. Βαραίνει, όμως, και τον ΣΥΡΙΖΑ που ως κυβέρνηση πρωτοστάτησε σ’ αυτή την αθλιότητα και σήμερα παριστάνει τον ευαίσθητο, επικαλούμενος τους μειωμένους αριθμούς επί ημερών του, λες και ο χαρακτήρας ενός στρατοπέδου συγκέντρωσης κρίνεται βασικά από το πόσοι διαμένουν σε αυτό.

Λύση αποτελεί μόνο ο άμεσος απεγκλωβισμός των προσφύγων, η προσωρινή μετακίνησή τους στην ηπειρωτική χώρα κι από εκεί η χορήγηση των απαραίτητων εγγράφων για να πάνε στις χώρες προορισμού τους. Να κλείσει οριστικά η Μόρια και να μη φτιαχτεί άλλη φυλακή της ΕΕ, κλειστή ή “ανοικτή”.



Είναι η ίδια ακριβώς πολιτική που ακολουθείται και στους χώρους δουλειάς. Ενώ υπάρχουν οδηγίες να κάνουν τεστ όλοι οι εργαζόμενοι που γυρνάνε από διακοπές, με ευθύνη της εργοδοσίας, η εργοδοσία δε λογοδοτεί πουθενά αν και πόσα κάνει, οι εργαζόμενοι που δεν πήγαν διακοπές έρχονται σε επαφή και αυτοί με κόσμο, στη δουλειά τους και στη ζωή τους, τα λεωφορεία μετακίνησης εργατών δεν τηρούν ούτε τα στοιχειώδη μέτρα για λιγότερους, αλλά και κανείς δε λέει τι γίνεται με τους συγγενείς και φίλους όσων βρεθούνε τελικά θετικοί. 


Με άλλα λόγια, το κράτος, οι δομές υγείας, το δημόσιο σύστημα υγείας που «κέρδισε» πολύ χρόνο με την πειθαρχημένη «ατομική ευθύνη του λαού», δεν έχει πάρει ούτε ένα από τα απαραίτητα μέτρα που έπρεπε να κάνει. Ο λαός μας, οι οικογένειες μας εξακολουθούμε να είμαστε εκτεθειμένοι απέναντι σε ένα ανεπαρκές Δημόσιο Σύστημα Υγείας και στο ανύπαρκτο σχέδιο ετοιμότητας της κυβέρνησης και των κατά τόπους διοικήσεις της που αποκαλύπτεται περισσότερο μέρα τη μέρα, κρούσμα το κρούσμα. 

 


Η Κ.Ο. Ιωαννίνων του ΚΚΕ καλεί το κράτος, την Περιφέρεια, τους Δήμους του Νομού να πάρουν τώρα θέση και να δώσουν λύση για τη δομή Αγία Ελένη και όλες τις δομές προσφύγων. Να εξασφαλιστούν σήμερα κιόλας τεστ για το σύνολο των φιλοξενούμενων και των εργαζόμενων στη δομή και των οικογενειών τους. Να διασφαλιστεί υγειονομικό προσωπικό που θα παρακολουθεί τους ασθενείς, τους όρους διαβίωσης. 


Ταυτόχρονα, απαιτούμε να γίνουν μαζικά και όχι δειγματοληπτικά τεστ σε όλους τους μαζικούς χώρους δουλειάς, ξεκινώντας από τον κλάδο του Γάλακτος- τροφίμων- Ποτών που είναι γνωστό ότι απασχολούνται πρόσφυγες από δομές αλλά και έρχονται σε επαφή με εκατοντάδες καθημερινά. 



Περιφέρεια και Δήμοι να πάρουν ευθύνη και να  απαιτήσουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και τεστ σε όσους πρόσφυγες έρθουν από τη Μόρια και στο σύνολο του πληθυσμού στις δομές. Απαιτούμε να γίνουν τεστ σε όλους τους φιλοξενούμενους και τους εργαζόμενους και να διασφαλιστούν υγειονομικά ασφαλείς και ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας. 


Οι Δήμοι και η Περιφέρεια Ηπείρου να απαιτήσουν ουσιαστική κρατική χρηματοδότηση και κάλυψη των τεράστιων κενών στα δημόσια νοσοκομεία, σε υλικοτεχνική υποδομή, σε υγειονομικό προσωπικό που θα αξιοποιηθεί σε δομές προσφύγων, σε χώρους δουλειάς, σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς, σε μαζικούς χώρους δουλειάς, εκπαίδευσης και κατοικίας, να στελεχωθούν και να εξοπλιστούν όλα τα Κέντρα Υγείας και να λειτουργούν όλο το 24ωρο, όλο το χρόνο. Να γίνουν μαζικά και δωρεάν τεστ σε όλους.


Να εξασφαλιστεί η αναγκαία ποσότητα και ποιότητα  μέσων ατομικής προστασίας,  υγειονομικού υλικού κλπ για δομές προσφύγων, χώρους εκπαίδευσης και μόρφωσης, για χώρους δουλειάς και φυσικά για χώρους Υγείας- Πρόνοιας.  




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

ΒΙΝΤΕΟ

[ΒΙΝΤΕΟ][bsummary]

ΘΕΜΑ

[ΘΕΜΑ][bsummary]

ΥΓΕΙΑ

[ΥΓΕΙΑ][twocolumns]

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

[ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ][twocolumns]